ZZS iebilst pret izmaiņām ziedojumu sadalē • IR.lv

ZZS iebilst pret izmaiņām ziedojumu sadalē

35
Foto: Reinis Hofmanis, F64
Indra Sprance

FM gatavo grozījumus; Dūklavs slavē esošo kārtību kā labu un profesionālu

Kaut arī finanšu ministrs Andris Vilks (PS, "Vienotība") uzdevis sagatavot priekšlikumu, lai uzlabotu esošo valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību ziedojumu piešķiršanas kārtību, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) uzskata, ka nekādas izmaiņas nebūtu jāveic, piemēram, "Latvijas Valsts meži" (LVM) ziedojumi tiekot dalīti ļoti profesionāli.

Dūklavs Ir.lv sacīja, ka tas, ka kāds ir uzdevis izstrādāt jaunu kārtību, nenozīmē, ka tā tiks pieņemta. "Šī kārtība, kādu ir izstrādājuši "Latvijas Valsts meži'', ir ļoti profesionāla un laba, " sacīja Dūklavs, noraidot ziedojumu dalīšanu pēc politiskiem principiem.

"Nu, a kas, ka piešķirta nauda futbolam Ventspilī? Iepriekšējos gados neaizgāja Ventspils futbolam, bet aizgāja basketbolam citā Latvijas pusē. Kāpēc jūs domājat, ka Ventspilī futbols ir kas īpašs?(..) A kas – Līvanī ir sliktāki par visiem?" pauda ministrs. Viņš uzsvēra, ka ziedojumus saņēmušas dažādas organizācijas, tajā skaitā visas biedrības, kas lūgušas labdarībai.

Finanšu ministrijā Ir.lv informēja, ka Vilks uzdevis Finanšu ministrijas valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim sagatavot priekšlikumus, lai uzlabotu esošo valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību ziedojumu piešķiršanas kārtību. Finanšu ministrijas ekspertiem sadarbībā ar citu ministriju, kā arī nevalstisko organizāciju speciālistiem līdz šā gada 11.martam ir jāsagatavo atzinumi, lai pilnveidotu šo kārtību. Līdz 4.februārim Bičevskim ir jāsniedz ministram informācija par valsts kapitālsabiedrību tiesībām veikt dāvinājumus (ziedojumus), kā arī līdz šim veikto ziedojuma apjoma ietekmi uz valsts budžetu kopumā.

Ir.lv jau vēstīja, ka LVM pagājušā gada pēdējās darbadienās – 29. un 30.decembrī – izmaksājis simtiem tūkstošu latu lielus ziedojumus dažādām organizācijām, tajā skaitā vairāki simti tūkstošu latu aizplūduši uz organizācijām, kas atrodas Ventspilī vai citās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) biedru vadītās pašvaldībās, liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija.

Pagājušā gada 30.decembrī LVM pārskaitīja divus ziedojumus – katru 100 000 latu vērtībā – futbola kā sporta veida attīstīšanai Ventspilī. Vienam ziedojumam saņēmējs ir norādīts – "Ventspils jauniešu futbola klubs", bet otram biedrība "Ventspils olimpiskā cerība". Šajā pašā dienā LVM pārskaitījis ziedojumu Ventspils bērnu popgrupai "Jūras akmentiņi" – 3996 latus, savukārt Jelgavas pensionāru biedrība (Jelgavas ilggadējais mērs ir ZZS biedrs Andris Rāviņš) gada pēdējā darbadienā saņēmusi ziedojumu 24 000 latu. Šī ziedojuma mērķis – "atbalsts paaudžu centra "Sadraudzība" izveidošanai). LVM 30.decembrī arī pārskaitījis 5000 latu Noras Bumbieres fondam, kas vāc līdzekļus pieminekļa izveidošanai Jelgavā.

Savukārt "Līvānu sociāli politiskā novada attīstības biedrība "Līvāni" 30.decembrī saņēmusi LVM ziedojumu 60 000 latu apmērā. Ir.lv jau vēstīja, ka aktīvs līvānietis deputāts Jānis Klaužs pērn pameta Tautas partiju un pievienojās ZZS, startējot arī apvienības sarakstā. Klaužs arī pērn neslēpa, ka pievienosies tai partijai, kas sniegs vislielāko atbalstu viņa novadniekiem.

Savukārt Kandavas novada biedrība "Motoparks Kandava" gada pēdējā dienā no LVM saņēmusi ziedojumu 35 000 latu apmērā. Kandavas mērs Rolands Bārenis pērn mainīja politisko piederību – izstājās no "Pilsoniskās savienības", lai pievienotos ZZS.

ZZS biedra Andra Bērziņa vadītājam Latvijas Bērnu fondam (LBF)  29.decembrī LVM ziedojis 129 710 latus, lai fonds varētu organizēt vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām. LBF pārskaitīts arī vēl viens ziedojums 8004 latu apmērā teātra "Zīļuks" materiāli tehniskās bāzes pilnveidošanai.

LVM gada nogalē ziedojusi arī simtiem tūkstošu citiem mērķiem – vislielākās summas saņēmusi Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) – kopumā vairāk nekā 1,3 miljonus latu. Ziedojums piešķirts ar mērķi atbalstīt sportistu gatavošanos Londonas Olimpiskajām spēlēm, Soču Ziemas olimpiskajām spēlēm un citiem mērķiem. Kopumā LVM pērn ziedojumos izmaksājusi 3 805 036,87 latus.

Komentāri (35)

Una Grinberga 31.01.2011. 11.05

Valsts uzņēmumiem nav jāziedo: par sportu atbild IZM, par kultūru – KM, par sociālajām biedrībām – LM.
Tā ir valsts nozagšana, jo loģiski, ka valsts uzņēmuma ziedojuma saņēmējam nav jāatskaitās par izlietotajiem līdzekļiem kā tas būtu jādara, ja tie būtu valsts budžeta izdevumi.

+13
-1
Atbildēt

0

andris902 31.01.2011. 11.08

…maģiskā burtu kombinācija – ZZS….krietnais lauku paps Dūklavs….un pāri visam – kā gribam, tā darām!…variet prasīt izmaiņas, bet mēs darīsim pa savam…a, kas?….
….simpātisks onkulis… ko, nu, šo sitīs!….nav jau nekāda Mūrniece…:))
…sabiedrība to pieņem, paburkšķēs pa stūriem…un nekas nemainīsies…bet vainīgais būs Vilks, kas šos papīrus būs parakstījis….

+10
-1
Atbildēt

0

runivs 31.01.2011. 14.26

Nu, a kas, ka piešķirta nauda futbolam Ventspilī? Iepriekšējos gados neaizgāja Ventspils futbolam, bet aizgāja basketbolam citā Latvijas pusē. Kāpēc jūs domājat, ka Ventspilī futbols ir kas īpašs?(..) A kas – Līvanī ir sliktāki par visiem?” pauda ministrs.
===================
Tieši tāpēc jāgroza tiesiskais regulējums un jāparedz, kā tiek izvēlētas personas, kam tiek ziedots. LVM ziedojumi nav ministra nauda, bet gan VALSTS uzņēmuma nauda.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu