Kaņepju audzētāji varēs saņemt platību maksājumus • IR.lv

Kaņepju audzētāji varēs saņemt platību maksājumus

20
Kristaps Kuhaļskis, F64

Plānots būvēt vairākas kaņepju pārstrādes rūpnīcas, jo pusfabrikātu cena Eiropā aug

Kaņepju audzētāji varēs saņemt vienoto platību maksājumu, tā paredz ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātais noteikumu projekts, vēsta aģentūra LETA.

Uz maksājumu jau šogad varēs pretendēt tie zemnieki, kas kaņepju audzēšanā izmanto sertificētas kaņepju sēklas, un audzē tādas kaņepju šķirnes, kurās tetrahidrokanabinola saturs nepārsniedz 0,2%.

Kaņepju audzētāji ir gandarīti par iespēju saņemt vienoto platību maksājumus, informējis biedrības "Latvijas Industriālo kaņepju asociācija" vadītājs Guntis Vilnītis. "Tas ir apsveicami, ka kaņepju audzētājiem dota šī iespēja. Iniciatīva nāca no mūsu puses un realizējās, pateicoties labai sadarbībai ar ministriju,” sacīja Vilnītis.

Naudas izteiksmē atbalsta maksājums varētu svārstīties no 20 latiem līdz pat 80 latiem par hektāru atkarībā no reģioniem. Jau iepriekš Vilnītis norādīja, ka Latvijā interese par kaņepju audzēšanu kā saimniecības blakusnodarbi pieaug. Pērn ap 30 zemnieki iesējuši kaņepes kopumā 300 hektāros Krāslavas, Bauskas, Tukuma, Valmieras un Jelgavas apkārtnē.

Turpmākajos gados "Latvijas Industriālo kaņepju asociācija" plāno izveidot piecas kaņepju pārstrādes rūpnīcas un iegūt vismaz 6% Eiropas dabiskās šķiedras tirgus daļas. Kaņepju audzētāji norāda, ka kaņepju audzēšana ir rentabls bizness. Pēdējo gadu laikā iepirkuma cenas dažādiem kaņepju pusfabrikātiem – šķiedrai, spaļiem, sēklām – ir krietni pieaugušas.

Komentāri (20)

raimonds_bossltd 28.01.2011. 15.11

Kaņepei jābūt 100% izmantojamai. Šķiedra audumiem, sēklas eļļai un kaņepju sviestam, atgriezumi siltumizolācijai un smēķējamās lapas kā pretsāpju līdzeklis un pret glaukomu.

+3
0
Atbildēt

0

piziks 28.01.2011. 21.18

Ko nu darīs Ventspils policistu “virsnieks” Vilemsons? :) Savulaik par 54 (?) lauka kaņepju stādiem vienu ģimeni ventiņos izterorizēja, lieta, protams, izčākstēja, bet Vilemsonam neviens par sō cūcību ausis nenoglaudīja tā, kā bija pelnījis. Toties ar tādiem pašiem gudriniekiem visu vasaru (!) regulāri brauca oficiālās dežūrās pie tā mazdārziņa. Iesākumā smēkjās viss mikrorajons, smiekli vairs nenāca, kad ieraudzīja, ko šis izdarīja ar cilvēkiem savas izcilās kompetences dēļ.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 28.01.2011. 16.20

nu tad beidzot sagaidijaam..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu