Policijas kauna traips • IR.lv

Policijas kauna traips

48
foto: Mārtiņš Zilgalvis, f64
Askolds Rodins

Jēkabpils ieies Latvijas policijas vēsturē

Kaut kas tāds mūsu zemē vēl nebija piedzīvots vai vismaz nav nācis zināms. Otrdien Jēkabpilī tika aplaupīta spēļu zāle "Fenikss". Nauda atgūta, taču cik tās bijis, netiek ziņots, un droši vien tas ir pareizi, jo runa ir nevis par sabiedrisko, bet privātu naudu.

Laupītāji bija pieci – četri ģērbti policijas formas tērpos, piektais civilā. Visi tika "sašņorēti" turpat Jēkabpilī. Divi policisti dien speciālajā vienībā "Alfa", otri divi ir brāļi no Tukuma. Publiskajā telpā atrodamas pretrunīgas ziņas, vai brāļi ir no darba atstādināti, vai tomēr strādā policijā. Patiesībā tam nav lielas nozīmes. Nozīme ir tam, ka "policijas gaisu ostījuši" cilvēki piedalījušies smaga nozieguma izdarīšanā.

Acīm redzot "operācija" nebija sevišķi labi plānota, ja reiz pa ceļam uz mājām laupītāji pieļāva, ka viņus vajājošās policijas patruļmašīnas iedzen viņu spēkratu strupceļā. Bija īstais laiks padoties, taču nē, laupītāji atklāja uguni. Uzsvērsim – pirmie sāka šaut laupītāji. Apšaudes iznākums labi zināms: kritis policijas virsnieks, smagi ievainots otrs policists, viegāk ticis cauri trešais. Savu saņēma trīs uzbrucēji, lode vēl pirms pakaļdzīšanās tikus "laimētavas" darbiniekam.

Tiktāl par notikuma faktisko pusi. Kā zināms, fakts vai nu ir, vai tā nav, fakti, atšķirībā no pieņēmumiem, nevar "daļēji apstiprināties". Un pieņēmumus var izdarīt gan attiecībā uz nozieguma apstākļiem, gan tā sekām.

Ir skaidrs, ka pieci vīri nevarēja tā vienkārši iekāpt mikroautobusā ar zagtām numura zīmēm un piebraukt pie spēļu zāles akurāt ap to laiku, kad notiek inkasācija. Atšķirībā no kazino, no spēļu zālēm naudu izved nevis katru dienu vienā un tajā pašā laikā, bet gan tad, kad naudas sakrājies tik daudz, ka ir vērts braukt tai pakaļ. Paši spēļu zāles darbinieki var tikai ļoti aptuveni lēst, cik naudas ir "vienroču bandītu" vēderos. Nepieciešmību pēc inkasācijas spēļu zālēm nosaka centralizēti.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrosies gan nozieguma plānotāji (varbūt kāds no izpildītājiem), gan palīgstrādnieki. Tāpat nāks skaidrs, kāpēc bandītu izvēle kritusi uz Jēkabpils spēļu zāli. Rīgā tādi "Fēniksi" ir vai uz katra stūra Dīvaini, bet aģentūru ziņās vairs netiek pieminēts piektais, civilās drānās tērptais laupītājs. Dīvains bija triju laupītāju mēģinājums bēgt, kad divi citi (viens bija ievainots) gatavojās padoties. Neadekvātai rīcībai var būt dažādi cēloņi, taču šajā gadījumā svarīgs ir rezultāts neviens no viņiem nekur neaizmuka un nekļuva par draudu Jēkabpils apkaimes iedzīvotājiem.

Bija paredzams, ka publiski izskanēs – un izskanēja – muļķīgā, lai neteiktu idiotiskā, prasība pēc iekšlietu ministres Lindas Mūrniece demisijas. Demisija bija vietā, kad pēc turpat simta ieslodzīto izbēgšanas no Jelgavas cietuma no iekšlietu ministra amata atkāpās Ģirts Kristovskis. Tā bija vietā pēc Talsu traģēdijas (bojā gāja bērni), kad demisionēja Dainis Turlais. Šis ir pavisam cits gadījums. Ja vairākiem sistēmas cilvēkiem radusies pastiprināta vajadzība pēc naudas, tas nav tieši saistāms ar iekšlietu ministres darbu.

Protams, būs interesanti uzzināt, kā organizatoriski veidojusies policistu banda, taču tās rīcības motivācija ir kā uz delnas – viņi nemeklēja asas izjūtas un neplānoja "iezāģēt" "Fēniksa" īpašniekiem. Viņiem bija vajadzīga nauda, un tās dēļ tie bija gatavi (bija, ja reiz izdarīja) nogalināt cilvēkus tādos pat formas tērpos, kādus bija apvilkuši paši.

Nav grūti prognozēt, ka kritušo policijas virsnieku apglabās ar pienācīgo godu. Ievainotos sadakterēs, un tie dosies uz dažādām pusēm: divi uz mājām, trīs – uz apsūdzēto solu. Un būs tiem trijiem un vēl tiem diviem viņu "līdzgaitniekiem" tiesa un gari ieslodzījuma gadi – lai cik meistarīgi advokāti arī tiks noalgoti.

Grūtāk prognozēt pārmaiņas, kas skars policiju. Visticamāk, no uzplečiem būs jāšķiras no pienākumu pildīšanas atstādinātajiem "Alfas" virsniekiem, vienība, iespējams tiks reorganizēta. Labilā stāvoklī nonācis arīdzan no pienākumu pildīšanas uz pārbaudes laiku atstādinātais policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis – "Alfas" priekšniecība. Visām policijas pārvaldēm solītas kompleksās pārbaudes, un tās būs un, domājams, būs arī rezultāti, no kuriem pie vissvarīgākajiem piederētu Iekšlietu ministrijas attīrīšanās no darbiniekiem ar "mentu" domāšanu.

Komentāri (48)

ltvpanorama 27.01.2011. 10.57

pats galvenais policijai ir jāatbrīvojas no ” mentisma” …pa lielam policijā neviens neko līdz šim nav darījis un reformējis’- izņemot naudas, struktūras un n-tās ģenerāļu pakāpes lai tā kaut maz lietiņ līdzinātos tai policijai kāda ir sastopama piemēram Londonā vai Stokholmā, pat Budapeštā.. laipni, pieklājīgi, stalti,vienmēr respektēajmi. skaistāss gludinātās formās vaina tomēr ir galvās un vecajā domāšanā..
un vēl..mēs neesam tik bagāti lai varētu atļauties lētu policju.

+16
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 27.01.2011. 09.17

viss pareizi , šoriit gan dzirdeeju raadiointervijaa , nesaklausiiju , kurš runaaja , bet teksts bija šaads , ka nav pieļaujams , ka darba pienaakumus pilda nozieguma izdariitaajs liidz tiesai , un ne tikai policijaa , saeimai esot jaavieš izmaiņas šajaa tik stulbaa situaacijaa , bet te uzreiz sapratu , ka nekas nesanaaks , jo taadaa pašaa staavoklii ir nu jau gadiem uz notiesaajošu spriedumu gaidošais smagajos noziegumos apsuudzeetais …

+15
0
Atbildēt

0

disassociative 27.01.2011. 08.54

Man viens labi pazīstams cilvēks ir policists. Brauc ar savu auto vienkārši vājprātīgi, cauri apdzīvotai vietai ātrumu nesamazina, brauc ļoti agresīvi. Ja aptur, parāda apliecību un mierīgi nesas tālāk. Reiz ar viņu runājāmies tāpat vien par to. Uz manu jautājumu – vai viņš nebaidās, ka kādreiz paliks bez tiesībām, viņš atbildēja ļoti vienkārši – ar policista apliecību Latvijā viss ir atļauts un neviens mani nekad neaiztiks.

+13
-1
Atbildēt

7

    raimonds_bossltd > disassociative 27.01.2011. 13.02

    to alias
    Ko nozīmē brauc “agresīvi”. Prātu izkūkojušiem tantukiem vai veciem pedofīliem liekas agresīvi, pārējiem tā ir dinamiska braukšana.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    vineta_kalnina > disassociative 27.01.2011. 09.33

    Vai viņam nepieder tumši zils BMW ar Nr.HG770 vai HN7777? Ir dzirdēts forumos par tādu mašīnu – ar policijas uzlīmi vējstiklā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vineta_kalnina > disassociative 27.01.2011. 10.03

    Doma bija, ka tas Pasāts nav vienīgais tāds, ka ir arī citi. Tikai – vai viņš tiešām ir policijas darbinieks, grūti spriest, bet, pieņemu, ka kaut kādā veidā saistīts būs gan!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 27.01.2011. 16.48

    Tu policists? Izklausās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Maija > disassociative 27.01.2011. 16.51

    tieši tas arī ir galvenais Jēkabpils traģēdijas cēlonis – psihiski nelīdzsvarotu agresīvu personāžu atrašanās policijas rindās un viņu pārliecība, ka uz viņiem likumi neattiecas, ka viņi ir īpašā neaizskaramo kasta.
    Tipisks piemērs no mana dēla dzīves – viņam priekšā apstājies policijas busiņš, tā vadītājs nolēmis padot uz atpakaļu. Nu kam negadās, nepamanīja policis, ka aiz busa nostājusies cits auto, uzsita pa bamperu. Busā 4 poliči. paši no sākuma saka: “oi, sorry, sorry, ka tik stulbi sanācis utt, utm. bet jāsauc ceļinieki, lai stāda protokolu, citādi nevarot” Atbrauc ceļinieki, parunā ar savējiem un skat viss mainās, tagad vainīgs dēls, jo ieskrējis šiem pakaļā. Vai tas nav lielāks kauna traips par Jēkabpili, jo šiem taču nekas vairāk par rājienu nedraudēja. Vai gadījums, kad poliči piesedza savējo, kurš bija dzērumā nobraucis cilvēku? Vai slavenā mežsarga Barkāna lieta, kad poliči vienkārši gāja saviem čomakiem palīdzēt atriebties pricipiālam mežsargam. Da tādu gadījumu policijā ka biezs, jo viņiem zeku morāle (tāpat kā Godmanim starp citu), ka savējo nodot nedrīkst nekādā gadījumā, pat tad, ja tas pārkāpis likumu, pat tad, ja neziņojot pats kļūsti par nozieguma līdzzinātāju un likumpārkāpēju.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 27.01.2011. 09.39

    Nē, viņš brauc ar Pasātu. Bet ne jau mašīnā ir lietas būtība. Lietas būtība ir policijas visatļautībā un nesodāmībā. Tā ir valsts valstī. Ar policista apliecību Latvijā likumu nav, ir viena taisnība – policijas darbiniekam.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    karokakis > disassociative 27.01.2011. 10.49

    Man liekas, ka vērtējot policistus jāņem vērā arī tas, kādos apstākļos šiem cilvēkiem nākas strādāt. Jau ieejot kādā iecirknī vien var tikai apbrīnot, kur šie cilvēki ņem motivāciju tajā katru rītu atgriezties un strādāt ar ne to sabiedrības patīkamāko kontingentu.Tad nav arī jābrīnās, ka konkurence uz policijas štata vietām nav liela un tur strādā teiksim tā-(ne visi, protams)ne tie labākie, kas varētu tur strādāt.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu