Bijušie iekšlietu ministri dažādi rīkotos Mūrnieces vietā • IR.lv

Bijušie iekšlietu ministri dažādi rīkotos Mūrnieces vietā

42
Foto: Lauris Vīksna, F64
Indra Sprance

Segliņš un Godmanis aicina nesist kritušo, bet Jaundžeikars Mūrnieces vietā atkāptos

Lai arī apvienība "Par labu Latviju" (PLL) uzskata, ka iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL, "Vienotība") par notikušo Jēkbapilī jāuzņemas pilna atbildība, šim politiskajam spēkam piederīgie bijušie iekšlietu ministri dažādi rīkotos Mūrnieces vietā.

Bijušais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP), kurš Iekšlietu ministriju vadīja divās valdībās – no 2000.gada maija līdz 2002.gada oktobrim un no 2007.gada decembra līdz 2009.gada martam, Ir.lv sacīja, ka "politiskā atbildība ne vienmēr ir atkāpšanās". Pēc viņa domām, šobrīd, iekšlietu ministram atbildīgi rīkojoties,. būtu jānoskaidro, kā tiek atlasīti kadri darbam policijā un "Alfā". Sistēmā jābūt iespējai noskaidrot, kas šos vīrus pārbaudīja un pieņēma."Tā ir liela nolaidība to cilvēku darbā, " sacīja Segliņš, norādot, ka viņiem nav vietas IeM.

Vaicāts, vai arī viņš Mūrnieces vietā šajā gadījumā kā pirmo atstādinātu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku Intu Ķuzi, atbildēja izvairīgi, norādot, ka "Ķuzis vienmēr ir atstājis laba policista iespaidu." Segliņš pauda viedokli, ka šobrīd nebūtu pareizi "sist ministru", jo Mūrnieces demisija neko neatrisinātu. "Ko dotu tas, ja Mūrnieces vietā nāktu [Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Ainārs] Latkovskis? " vaicāja Segliņš, norādot, "ja Mūrniece būtu kur piedzērusies un pakritusi", tad varētu prasīt viņas atkāpšanos, bet ne jau par gadījumu, kurā viņa nav vainīga.

Savukārt bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) , kurš IeM vadīja no 2005.gada novembra līdz 2006.gada novembrim, Ir.lv sacīja, ka laikā, kad viņš bija ministrs, "Jaunais laiks" trīs reizes prasīja viņa demisiju, tajā skaitā par gadījumu, kas policisti paši pieķēra kukuļņēmēju policistu. "Tā ir milzīga divkosība, "sacīja Jaundžeikars, norādot, ka pats Mūrnieces vietā šādā gadījumā atkāptos. "Es atkāptos no amata neatkarīgi no tā, cik ilgi būtu nostrādājis, " sacīja Jaundžeikars. Pēc viņa domām, notikušais nav pēkšņa traģēdija, bet gan ilgstošas nekārtības sistēmā – īpaši policijā. Viņš uzskata, ka lielu daļu kritikas par darbu ir pelnījis Valsts policijas Iekšējās kontroles birojs, kura kompetencē ir atklāt iespējamo policistu saistību ar organizētās noziedzības struktūrām vai citiem likuma pārkāpumiem. "Mūrniecei bija jāatstāj amats, jo arī viņas vīrs ilgstoši vadīja Iekšējo drošības biroju, " sacīja Jaundžeikars.

Pēc viņa domām, Ķuža atstādināšana ir "pr kampaņa, jo viņš ir no tiem, kas nav vēlams viņas komandā."

Bijušais iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) Ir.lv sacīja, ka pats, pildot šos pienākumus, pārdzīvojis smagas situācijas – pansionāta “Reģi” ugunsgrēku, bijušā Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta virsnieka Edgara Gulbja lekšanu Daugavā, taču uzskata, ka Mūrniecei pēc šī notikuma nevajadzētu atkāpties no amata. “Es neaizstāvu to, ka jāskrien prom, es aicinātu ļoti uzmanīgi skatīties uz speciālistiem… no vienas puses ir jāatbrīvojas no cilvēkiem, kas strādā šādi.., no otras – jāuzmanās, lai nepazaudētu vērtīgus cilvēkus, “ sacīja Godmanis.

Jau vēstīts, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, "Vienotība") uzsver, ka uzņemas pilnu atbildību par notikušo un dara visu, lai šādi "nelieši" policijā vairs nestrādātu. Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība") uzskata, ka nav pamata Mūrnieces demisijas pieprasīšanai.

 

 

 

Komentāri (42)

snjuu 26.01.2011. 12.59

=Jaundžeikars Mūrnieces vietā atkāptos no amata=
===
Šis jau izklausās smieklīgi. Drīzāk Jaundžeikars teiktu, ka tā ir provokācija.

+20
0
Atbildēt

3

    varbūt ka tā > snjuu 26.01.2011. 15.17

    ņemot vērā faktus un to kā savulaik zākājā JL Iekšlietu ministriju, tad Mūrniecei būtu jāatkāpjas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > snjuu 26.01.2011. 17.38

    to bimbo1
    Vai tad Ļaundžeikars iebāza sev mutē divus stobrus un izšķaidīja smadzenes, ka nu Mūrniecei tagad būtu jāatkāpjas?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > snjuu 26.01.2011. 13.20

    jaundžeikariņš tiktu izsaukts uz ‘paklāja’ pie mākoņtēva un pēcāk atkāptos no amata, jo viņa padotie cietuši neveiksmi iekasējot naudu par jumta pakalpojumiem. :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 26.01.2011. 13.52

Jaundžeikars ir bijis feneomens , nezinu nevienu ministru , kurš taa buutu staaveejis par savu ar narkotikaam apdullinaajušos deeliņu , toreiz nez cik policistu bija vainiigi deeliņa apmelošanaa , turklaat deeliņš tika pieķerts braucam ar teetaes dienesta vaaģi , ja nemaldos , šim vecim jau nu vajadzeeja muti vaļaa neveert…

+18
0
Atbildēt

1

    Astrida Ivaska > Janka, Janic 27.01.2011. 10.36

    es nevarētu cienīt tēvu, kas nemēģina “izvilkt” savu dēlu. Tas par Jaundžeikeru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anda Burve-Rozīte 26.01.2011. 14.31

Vai kāds varētu samest biezpienam, ko uzdāvināt Jaundžeikaram?

Bijušie iekšlietu ministri neatbalsta Jaundžeikara rīcību
Publicēta: 17:11 23.08.2006.

Rīga, 23.aug., LETA. Bijušie iekšlietu ministri neatbalsta iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP) rīcību, atbrīvojot no amata divus policijas ģenerāļus – Valsts policijas (VP) priekšnieku Jāni Zaščirinski un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Aivaru Griguli, jo šāda rīcība var ietekmēt gatavošanos rudenī gaidāmajam NATO sammitam.

Bijušais ministrs Ēriks Jēkabsons aģentūrai LETA sacīja, ka pašam Jaundžeikaram vajadzēja uzņemties politisko atbildību un atkāpties no amata. “Piekrītu, ka policijā izmaiņas bija vajadzīgas un ir jānāk jauniem vadītājiem, taču ministram vajadzēja sākt ar sevi un atkāpties pašam,” sacīja Jēkabsons.

Arī bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis (JD) uzskata, ka atlaist abas amatpersonas ir neprāts un tas izraisīs sarežģījumus NATO sammita rīkošanā. “Vajadzēja sākt ar to, ka Jaundžeikars pats atkāpjas, bet tagad viņš, saprotot, ka neiekļūs ne nākamajā Saeimā, ne valdībā, bumbu ir pārspēlējis nākamajam ministram, jo problēmas netiek risinātas,” sacīja Gulbis.

Bijusi Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Linda Mūrniece (JL) uzskata, ka Jaundžeikars rīkojas priekšvēlēšanu histērijā un apzināti sabotē gaidāmo NATO sammitu. “Nebūs, kas nodrošina kārtību NATO sammita laikā, ministrs rada haosu, ko atstās mantojumā nākamajam ministram, jo viņa dienas ministra amatā ir skaitītas,” uzskata Mūrniece.

Jau ziņots, ka, iepazīstoties ar īpašās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par traģēdiju Valmieras rajona Policijas pārvaldē, kur 30.jūlijā Iekšlietu ministrijas (IeM) darbinieks nošāva divus policistus, Jaundžeikars nolēmis no amata atbrīvot divus policijas ģenerāļus – Valsts policijas (VP) priekšnieku Jāni Zaščirinski un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Aivaru Griguli.

IeM Par policijas priekšnieku atlaišanu Jaundžeikars šodien paziņoja preses konferencē, kurā tika publiskots izmeklēšanas komisijas atzinums.

“Izmeklēšanas rezultātā konstatēta virkne nepilnību VP un IeM Informācijas centra (IC) darba organizēšanā,” teica Jaundžeikars. Ministrs uzsvēra, ka pēdējā laika notikumus policijā veicinājusi ievērojami zemais darba organizētības līmenis.

Līdz ar komisijas darbu izmeklēšana šajā gadījumā vēl nav beigusies, informēja IeM valsts sekretārs un speciālās izmeklēšanas komisijas vadītājs Aivars Straume. “Valmieras pilsētas un rajona policijas pārvaldes priekšnieka Jura Andersona rīcība tiks izmeklēta kriminālprocesa ietvaros, bet IC priekšniekam Jānim Rītiņam un viņa vietniekam Jurim Melderim izteikts brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam,” sacīja Straume.

Jaundžeikars atzina, ka lēmumu par Zaščirinska atstādināšanu pieņēmis tikai šodien, iepazīstoties ne tikai ar faktiem par Valmieras gadījumu, bet arī ar iepriekš veiktajiem auditiem par darbu policijā. “Šodien pieņēmu lēmumu no darba atbrīvot ne tikai Zaščirinski, bet arī Griguli, jo tieši kārtība policija ir tā VP sastāvdaļa, kurā ir notikuši visvairāk pārkāpumi un kurā ļoti trūkst sakārtotas likumdošanas un normatīvo aktu,” savu lēmumu argumentēja Jaundžeikars.

“Ir pienācis laiks, kad kardināli jāmaina attieksme un darbība policijā,” paziņoja ministrs. Viņš uzskata, ka jāsāk domāt par jaunu policijas vadītāju, kuram ir svaigas idejas un progresīvāka domāšana. “Turpmāk vairs nedrīkst pieļaut šādus gadījumus,” uzsvēra Jaundžeikars, piebilstot, ka jau šobrīd ir daudz kandidātu VP priekšnieka vietai gan no centrālās, gan no rajonu VP iestādēm.

“Zaščirinskis ir izdarījis daudz, bet nav paveicis to, ko gaidīju. Viņam trūkst kolektīva darba organizēšanas spējas,” teica Jaundžeikars.

Daudz kas komisijas slēdzienā ir arī nepateikts, paskaidroja Straume. “Nav normāla situācija, kad IC nevar pieaicināt labus darbiniekus, jo darba samaksas sistēma ir nepilnīga, līdz ar to tiek apdraudēta valsts drošība, jo cilvēki, kas atnāk uz IC un pastrādā tur pāris mēnešus, paņem līdzi arī konfidenciālu informāciju,” atzina Straume.

Komisijas galvenais uzdevums bija izvērtēt, kā ir sakārtota normatīvā bāze un izvērtēt nepilnības, kas novedušas līdz Valmieras traģēdijai. Komisijas slēdziens ir apjomīgs – uz 62 lapām, norādīja Straume.

Nākotnē plānots no budžeta līdzekļiem pieprasīt papildus finansējumu IeM struktūru sakārtošanai, lai galvenokārt policijā strādāt nāktu tādi cilvēki, kas grib, var un ir cienīgi strādāt dienestā, lai sabiedrība justos droša par viņu darbu, teica Straume.

Amatpersonas norādīja, ka sadarbība un informācijas apmaiņa starp IC un VP šobrīd ir nepietiekama.
Madara Līcīte LETA, 23.08.2006
Copyright © LETA

+18
-1
Atbildēt

2

    kika,kiki,banija > Anda Burve-Rozīte 26.01.2011. 14.51

    Jaundžeikars ir Jaundžeikars, bet jāatzīst, ka no šo divu ģenerāļu atcelšanas ļaunums necēlās nekāds, bet no L.Mūrnieces kadru aktivitātēm gan. Diemžēl.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    marčiks > Anda Burve-Rozīte 26.01.2011. 14.48

    Šis ir klīnisks gadījums, ar biezpienu nebūs līdzēts :) Bet paldies par atgādinājumu IR lasītājiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu