Pārskatīs policijas darbinieku uzņemšanas kritērijus • IR.lv

Pārskatīs policijas darbinieku uzņemšanas kritērijus

72
Specvienības "Alfa" darbinieki ieradušies izklīdināt piketētājus, Bauskas pilsētā 2010.gada vasarā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pēdējos četros gados specvienībā “Alfa” vairāk nekā 40 pārkāpumu

Saistībā ar otrdienas traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī ar Valsts policijas priekšnieka Arta Velša rīkojumu no amata atstādināti specvienības "Alfa" trīs dažādā līmeņa priekšnieki.

Pēc operatīvās sanāksmes Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, “Vienotība”) paziņoja, ka no trešdienas ir pārtraukta jaunu darbinieku uzņemšana dienestā policijā, jo plānots pastiprināt darbinieku pieņemšanas kritērijus. Kaut arī noteikti kritēriji pastāv arī tagad, tomēr dienestā reizēm tiek uzņemti pat policisti bez speciālās izglītības, lai, piemēram, nokomplektētu konvojus, vēsta Latvijas Radio.

Iekšlietu ministrija turpmāk pārbaudīs policistu otrās darba vietas, lai pārliecinātos, vai tās nerada risku nepietiekami profesionāli veikt savus tiešos pienākumus. Mēneša laikā plānotas izmaiņas disciplinārlikumā, paredzot, ka disciplinārsodus varētu piemērot arī nodalu priekšnieki. Plānots ari pastiprināt atbildību par uzbrukumu policistam.

Ar Valsts policijas priekšnieka Arta Velša rīkojumu trešdien no amata pienākumu pildīšanas atstādināts "Alfas" komandieris Andris Zaušs un vienības pirmās rotas komandieris, kura tiešā pakļautībā atradās abi aizturētie "Alfas" policisti. Atstādināts arī specvienības vada komandieris, kurš ir atbildīgs par disciplīnu vienībā, vēsta aģentūra BNS.

Par "Alfas" komandieri uz laiku ir iecelts specvienības "Omega" komandieris, kuram būs jāveic ārkārtas "Alfa" darbinieku atestācija. Specvienībā pēdējos četros gados bijuši 41 disciplinārs pārkāpums, tostarp vairāki krimināla rakstura.

“Alfas” un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka Inta Ķuža atbildību plānots izvērtēt mēneša laikā.

Smagi ievainotā policista dzīvībai briesmas nedraud, un viņš turpina atveseļoties.

Kā ziņots, otrdien no rīta apšaudē pēc bruņotas laupīšanas Jēkabpilī gājis bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem – smagi ievainots. Četri no uzbrucējiem ir policisti – divi no specvienības “Alfa”, bet divi savulaik strādājuši Tukuma policijā.

Mūrniece neuzskata, ka viņai pēc apšaudes Jēkabpilī būtu jāatkāpjas no amata:  "Esmu uzņēmusies atbildību, aktīvi risinot šo situāciju. Man algu maksā par to, lai es šādas situācijas risinātu, – krīzes situācijas mums notiek katru dienu. Šī nav ne pirmā, ne pēdējā krīzes situācija," trešdien no rīta Latvijas Radio sacīja Mūrniece.

Ministre arī neuzskata, ka uzbrukuma iemesls spēļu zālei būtu saistīts ar zemo atalgojumu policijas darbiniekiem. "Tie policisti, kas stājās pretī lodēm, saņem tādu pašu algu kā tie, kas uz viņiem šāva. Iemesls, kāpēc daži policisti kļuva par noziedzniekiem ir cits, nevis alga," piebilda Mūrniece.

Komentāri (72)

Marija 26.01.2011. 11.14

Jebkurā gadījmā, neatkarīgi no partijas, tas, ka iekšlietu ministram dzīvesbiedrs strādā viņam pakļautā struktūrā atbildīgā amatā, rada bažas par subjektīvu kadru politiku.
Bez tam, Mūrnieces bēdīgi slavenais gadījums ar auto izmantošanu savām personīgajām vajadzībām un tam sekojošā soda atcelšanu tikai pastiprināja policistu rindās pārliecību, ka viņi ir “vienlīdzīgāki”, ja vien ir jumts augstāk.

+15
-7
Atbildēt

0

Una Grinberga 26.01.2011. 11.13

Protams šādas izmaiņas varēja veikt arī ātrāk, ja jau tik daudz pārkāpumu, bet nu vismaz nevar sūdzēties par Mūrnieces ātru reaģēšanu uz problēmām (vismaz vārdiskā līmenī). Lai vairāk būtu ministru, kas spēj ātri reaģēt uz sabiedrības viedokli un žurnālistu “uzraktajām” problēmām (šeit: arī par nederīgajām caurlaidēm).

+7
-2
Atbildēt

5

    piziks > Una Grinberga 26.01.2011. 11.35

    Nē, mazais draudziņ Nasing! Es Mūrnieci, kamēr pati Vienotība nav nahrenizēta no koalīcijas, ne par ko nelaistu vaļā! Lai strādā! Nevarēs vairs tēlot labo bijušajiem IeM kolēģiem, būs jāprasa. Ja patrieks vai mīļi palaidīs, viņa sēdēs saeimā un pirks jaunas kleites, bet jauno ministru ilgi meklēs un ieliks tikpat PAREIZI kā Vilnīti, no kura nevar vaļā tikt, un, kad būs ielikts, 100 diena s traucēt nevarēs, jo nebūs iestrādājies.
    Ombros! Toties tagad ir iespēja arī Valmieras poličiem, kas vēl nav nošauti, iemācīt aizturētos pārmeklēt: kursus sarīkot, ābeci ar gaili uz vāka parādīt, alfabētu atkārtot korītī.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > Una Grinberga 26.01.2011. 11.19

    Nasing, kas par domas loģikas lidojumu! 40 pārkāpumi IeM elites vienībai, kuras bruņojumā un uzturēšanā sabāzts uh, kur pulku nodokļu naudas, ir labs solis purināšanai pēc pirmā līķa? Kādēļ ne 30 pārkāpumi? Kādēļ tāda steiga, ja līdz apaļākam skaitlim — 50 — vēl tikai 10 pietrūkst?!

    Kas tas par ministru un kas tie par IeM virsaišiem, kuri reaģē/reflektē uz sabiedrības norādēm un žurnālistu rakumiem? Švaka tā vadīšana, ja par ceļa/rakšana rādītājiem uzskata vienīgi pašu policistu līķus, ko-a? :)A, ja līķu nav, tad viss kārtībā? Nasing Spešal/Nothing Special, vai ne? … :)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Una Grinberga 26.01.2011. 11.26

    to Optiskais Tēmeklis
    Vai jau uzšķērsti tie padumjo mentu noziedznieku bandas barveži, kuriem pateicoties, Kondrašovam, pēc iekrišanas braucot dzērumā, tika atstāta ieroču atļauja? Ar to stroķi viņš nošāva Valmnieras policistus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 26.01.2011. 11.28

    @Optiķim un tēmeklim
    Paskaties uz problēmu no otras puses: Pieņemsim, ka rīcībspējīgā Mūrniece sāk policijas tīrīšanu. Tad visi virsaiši un policijas arodbiedrība caur medijiem uztaisa lielo haju, ka redz’ Mūrniece ir ļauna un vēlas iznīdēt policiju. SC, PLL, ZZS pieprasa demisiju, jo Mūrniece nespēj vadīt savu ministriju. Un sabiedrība protams priecājas, jo ļaunā Mūrniece ir padzīta, bet kāds ir iznākums???
    Tēmekli, vai Tu esi ideāls? Vai Tu redzi visas problēmas un visus labākos risinājumus? Vai Tu spēj pārliecināt ikvienu par sava viedokļa pareizību? Ja vari atbildēt uz visiem šiem jautājumiem ar “jā”, tad piesakies nākamajā valdībā uz IeM, bet es zinu uz kuru jautājumu Tu dabūsi “nē”, jo man Tavs domas lidojums ir gaužām nepārliecinošs!

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Una Grinberga 26.01.2011. 11.44

    to Optiskais Tēmeklis
    Kamēr IeM nav iztīrīta no Čevera, Trulā, Ādamsona, Segliņa, Jēkabsona, Jaundžeikara un Godmaņa bīdītiem kadriem, tikmēr policisti tā vietā, lai tādu ālējošos Kondrašovu izģērbtu pliku, iebāztu tam zondi zarnā un atdauzītu nieres, aiz bailēm no priekšniecības tādus mēslus bez rūpīgas izkratīšanas noliks gulēt un apsegs, lai tikai tie sevi nesavaino, vai nenosalst. Viennozīmīgi Kondrašovs tiem jauniešiem bija nosaucis tādus uzvārdus, ka tie nostājās miera stājā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

disassociative 26.01.2011. 11.22

Tagad pieķersies Alfai, par cik Alfa nogrēkojās. Vai gaidīs nākamos nogalinātos, lai sakārtotu pārējos dienestus? Piemēram, to pašu ceļu policiju, kas pilnīgi atklāti nodarbojas ar reketu?

+8
-3
Atbildēt

7

    kenzoo > disassociative 26.01.2011. 12.14

    Kurš tad jau ir pierādījis, ka iecirkņa inspektoru nošāva ‘alfinieks’? No kurienes tieši šāds pieņēmums, diez vai pa 1 dienu jau gatava ekspertīze? Tikpat labi tas būtu varējis būt kāds no trakajiem Tukuma brāļiem vai vienīgais civilais.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 26.01.2011. 11.29

    Rakstu ta izlasīju. Tagad uguns pakulās, līdz ar to “izobraženije burnoj dejateljnosti”. Nomierināsies, noklusīs un viss tā arī ies pa vecam.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > disassociative 26.01.2011. 11.47

    Loģiski. Tagad purinās “Alfu” un “alfinieku” sagādātais līķis būs labs iemesls CP nepurināt. Kur palika Ādažos pērnpavasar paņemtie CP virsnieki, kas paši radaru bija satjūnēši, lai uzstellētu, kādus rādījumus vajag? Kur ir pārējie tā modeļa radari, kādus iepērk tagad? Vai arodbiedru Sūna jau nestāv uz vakts, cerēdams sava PR dēļ tos blēžus izručīt?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > disassociative 26.01.2011. 14.06

    Sūna ručī ārā sūnainus policistus…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > disassociative 26.01.2011. 11.25

    Varbūt tomēr pēc Alfas pieķersies arī citām struktūrvienībām? Izlasi vēlreiz rakstu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > disassociative 26.01.2011. 11.48

    betijacelmale. Nav vērts pūlēties – kā latvieši bauri bijuši, tā vairums arī palikuši. Ja tautai varoņi Lembergs un Neo, ko brīnīties, ka tik vāja valsts attīstība.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 26.01.2011. 11.54

    Kam nu Lembergs varonis, kam prasts noziedznieks, bet Lemberga piesaukšana ne vienmēr darbojas. Šobrīd uztaisīts milzu troksnis – nu tik būs, nu tik visus tīrīs, nu tik kārtību ieviesīs. Šitādi ieviesēji te ir nākuši un gājuši un policijas struktūras kā bandītu grupējumi ir darbojušies un darbojas. Nekas nemainās. Un nemainīsies arī tagad. Patrakos, patrakos, lai uztaisītu sev PR un viss noklusīs. Tie kantori ir sapuvuši līdz dziļākajiem pamatiem un sapuvuši savas nesodāmības apziņas dēļ. Vismazākais ceļu policistiņš zina, ka neviens viņam neko nevarēs pierādīt, ja viņš kārtējo šoferīti noreketēs un mauc uz nebēdu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu