Soda ''Maximu'' par lēnu norēķinu ar "Siguldas maiznieku" • IR.lv

Soda ''Maximu'' par lēnu norēķinu ar "Siguldas maiznieku"

32
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Ražotājs bažījas par turpmāko sadarbību ar tirgotāju Konkurences padomes dēļ

Konkurences padome (KP) uzlikusi 45 000 latu naudas sodu SIA "Maxima Latvija" ("Maxima"), secinot, ka tā ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli mazumtirdzniecībā, norēķinoties par SIA "Siguldas maiznieks" produkciju pārmērīgi garos termiņos un aizturētos līdzekļus izmantojot savas uzņēmējdarbības attīstībai, vēsta biznesa portāls Nozare.lv.

KP uzdevusi "Maximai" tiesisku pienākumu izbeigt pārkāpumu, informēja KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova. Lietas izpēte sākta pēc KP iniciatīvas, balstoties uz tirgus uzraudzības ietvaros iegūtu informāciju.

Lēmumā KP norāda, ka taisnīgs un pamatots termiņš, kad mazumtirgotājam kā pircējam ir jānorēķinās par piegādāto produkciju, ir preču vidējais aprites laiks konkrētajā mazumtirdzniecības tīklā, pieskaitot tam līdz desmit dienām, lai salīdzinātu savstarpējos norēķinus. Šajā gadījumā tas ir ievērojami pārsniegts. ''Uz ražotāja atkarību no mazumtirgotāja norāda arī situācija, kad atbilstīgi līgumam "Siguldas maizniekam" bija pienākums atmaksāt "Maximai" pienākošos atlaidi, vēl pirms mazumtirgotājs bija norēķinājies par saņemtajām precēm," sacīja Kabanova.

"Maxima" kategoriski noliedz KP pārmetumus un sola apstrīdēt lēmumu. Kā informēja "Maximas" preses sekretārs Ivars Andiņš, mazumtirgotājs nepiekrīt KP lēmumam par nepamatoti gariem norēķinu termiņiem "Siguldas maizniekam" par piegādātajiem sausiņiem, cepumiem u.c. "Termiņi bija pamatoti, un par tiem bija vienošanās līgumā ar ražotāju. Likums nenosaka precīzus norēķinu termiņus šādiem produktiem, un KP savā vērtējumā par "nepamatotību" ir kļūdījusies. Katrā ziņā sadarbība ar "Siguldas maiznieku" turpinās," uzsvēra Andiņš.

SIA "Siguldas maiznieks" veikalos "Maxima" realizē vairāk nekā pusi no saražotās produkcijas. Gardumu ražotāja direktors Dairis Maiznieks Nozare.lv paudis bažas, ka ''Maxima'' un KP strīds varētu negatīvi ietekmēt uzņēmuma darbību, uzsverot, ka "Siguldas maiznieks" nav iniciators pretenzijām pret "Maximu", tā bijusi tikai un vienīgi KP iniciatīva.

"Ja pēc mēneša "Siguldas maiznieka" produkcija vairs nebūs "Maximas" plauktos, vienīgais, kādēļ tas būs noticis, būs šis precedents," paziņoja Maiznieks, norādot, ka līdz šim uzņēmuma attiecības ar "Maximu" bijušas ļoti labas, abi komersanti sadarbojas jau astoņus gadus. Uzņēmējs atzīst, ka līgumi ar lielveikalu tīkliem ir dažādi un dažkārt par labu tirgotājiem, tomēr starp ražotājiem darbojas princips – "ja tu neesi "Maximā" vai "Rimi", tu neesi nekur".

Šis ir otrais konstatētais dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgas izmantošanas gadījums kopš īpaši ražotāju un piegādātāju un lielo mazumtirgotāju attiecību regulēšanai paredzētās normas ieviešanas Konkurences likumā. Pirmais bija sods SIA "Rimi Latvia" par netaisnīgu atlaižu uzspiešanu AS "Valmieras piens".

Komentāri (32)

piziks 24.01.2011. 19.29

Dzeri, Tu gan nu izrunājies kā parasts Latvijas latviešu uzņēmējs! Un vēl aizstāvi blēdīgos targašus?!

Labi, ka KP ar savu inicatīvu iejaucas un nedod Maximai iemeslu atriebties “Siguldas maizniekam”! Valsts iestādēm tā būtu jārīkojas daudz biežāk! Negodīga biznesa prakse ir jāsoda un ne tikai 1x gadā.

+3
-1
Atbildēt

0

jeers 25.01.2011. 06.47

Baugais brīnums?! KP mierīgi var ņemt jebkuru mahimas vai rimi līgumu un turpināt iekasēt soda naudas. Tas kālatvijā uzvedas lielveikali veido arī mūsu nenormalās pārtikas cenas

+1
0
Atbildēt

0

Agnese Lûse 24.01.2011. 22.22

kas pieņem tādus lēmumus,tas arī atbildēs

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu