Kristovskis: kompensācijas pienāktos visu nāciju cietušajiem • IR.lv

Kristovskis: kompensācijas pienāktos visu nāciju cietušajiem

66
Ģirts Kristovskis. Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Aptauja: 60% iedzīvotāju neatbalsta zaudēto īpašumu kompensēšanu ebrejiem

Summa, kas tiek minēta ebreju kopienas zaudēto īpašumu kompensēšanai, ir ap 30 miljoni latu, pirmdien rīta intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (''Vienotība'', PS). Viņš atzina, ka pēc demokrātijas un taisnīguma principiem kompensācijas būtu jāattiecina uz visu nāciju cietušajiem.

Sabiedriskās domas aptauja rāda, ka 60% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem nepiekrīt viedoklim, ka Latvijas valstij būtu jāizmaksā kompensācijas ebreju kopienai, ko tā pieprasa par nacistu okupācijas laikā zaudētajiem pirmskara īpašumiem. Tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar LNT raidījumu "900 sekundes" janvārī veiktais pētījums liecina, ka 33% pilnībā neatbalsta kompensācijas izmaksu, bet 27% drīzāk nepiekrīt šim viedoklim.

Savukārt 19% aptaujāto atbalsta kompensācijas ebrejiem, proti, viedoklim par kompensāciju izmaksu drīzāk piekrīt 13% un pilnībā piekrīt 6%. Piektajai daļai jeb 20% Latvijas iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Ebreju kopiena kompensācijas vēlas saņemt par vairākiem īpašumiem Latvijā, kuriem nav juridiski tiesiskas pārmantojamības – to agrākie īpašnieki vai nu gājuši bojā, vai arī ebreju organizācijas, kam piederējuši šie īpašumi, ir likvidētas. Holokaustā cietušo ģimenes gaida no Latvijas šīs kompensācijas, un pašlaik, kad valsts budžets ir pieņemts, tās grib atsākt sarunas, kas nebija iespējamas iepriekšējās valdības laikā, skaidroja Kristovskis. Ārlietu ministram gan neesot skaidras nostājas šajā jautājumā, jo kompensācijām būtu jātērē Latvijas nodokļu maksātāju nauda, citē aģentūra LETA.

Ņemot vērā demokrātijas un tiesiskuma principu, patiesība ir kaut kur pa vidu – "soli pa solim ir jāpēta situācija, tad var saprast, kas īsti ar katru konkrēto īpašumu ir", uzskata Kristovskis, atzīstot, ka pēc taisnīguma principa līdzīgas kompensācijas būtu jāattiecina uz visu nāciju cietušajiem.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā ierodas ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Dāvidsons. Šī vizīte Latvijā būs pirmā kopš viņa amatā stāšanās 2010.gada aprīlī un tās laikā plānots apspriest Dāvidsona mandātā ietvertos jautājumus – holokausta izglītība, piemiņa, pētniecība un īpašumu restitūcija jeb finanšu atlīdzība.

"Pirms nomirst pēdējie holokaustā izdzīvojušie, šie īpašumi noteikti ir jāatdod atpakaļ," iepriekš uzsvēra ASV vēstniecība, norādot, ka saskaņā ar Prāgas pamatnostādnēm, ja īpašuma atgūšana nav iespējama, piemērots risinājums ir taisnīga kompensācija.

"Tā kā ebreju organizācijas nacistu okupācijas laikā tika iznīcinātas, tad ebreju kopiena nevarēja izmantot restitūciju pieprasīšanas laiku sākuma posmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tagad, kad ebreju kopiena ir sevi atjaunojusi, ASV vēlme ir atbalstīt dialogu starp Latvijas valdību un kopienu, lai atrisinātu šos būtiskos jautājumus, kas saskan ar Prāgas pamatnostādnēm, ko pagājušā gada jūnijā atbalstīja Latvija, ASV un 41 cita valsts," skaidroja ASV vēstniecība.

Jautājums par ebreju kompensācijām patlaban tiek izskatīts arī Lietuvas parlamentā. Pēc kaimiņvalsts mediju vēstītā, Lietuva plāno par zaudētajiem īpašumiem izmaksāt ap 23 miljoniem latu, sākot no 2012. gada.

Komentāri (66)

ltvpanorama 24.01.2011. 10.34

prasīt kompensācijas par karalaika izdarībām no valsts, kura bija okupēta vēl pirms kara un palika tāda turpmākos 50!!! gadus īsu brīdi nomainoties okupācijas režīmiem, ir visai liela bezkaunība..

+30
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > ltvpanorama 24.01.2011. 10.50

    Kur dumjas, politkorektas aitiņas bez juridiskām pamatzināšanām vai kompetentiem juristiem un vēsturnieki, turklāt ar gumijas mugurkauliem, tur rodas daudzi jo daudzi cirpēji….

    +8
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 24.01.2011. 10.47

Es piekrītu tam ka ja tas ir reāls īpašums un tas ir pierādīts, tad to ir jāatgriež tā īpašniekam. Bet ja īpašums ir gājis bojā, tad vispirms ir jānoskaidro tā bojā iešanas iemesls un vainīgāis, kurš īpašumu likvidēja. Es nemaksāju tādēļ nodokļus, lai tos uzdāvinātu kādam, kura mantu ir sabojajusi citas valsts armija, tās iebrukums manas valsts teritorijā. Pie kam karu izraisījušās valstis, kā arī Latviju okupējusī valsts joprojām vēl eksistē. Tātad viņām pašām ir jāmaksā par savu izdarību sekām, ne Latvijai.

+21
-2
Atbildēt

1

    lidija_stripkane > mxblack 24.01.2011. 14.11

    Visi reālie un pierādītie īpašumi ir atdoti. Pat ar uzviju.
    Vai gribam atkal vērt vaļā denacionalizācijas procesu?

    Galu galā visiem vienādas iespējas, tad lai nāk arī letiņi, kas nogulējuši kādas īpašumu atgūšanas lietas, lai nāk krievi un poļi arī. Kādēļ tikai viena etniskā grupa atkal grib būt izņēmuma stāvoklī?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

anita_meistere 24.01.2011. 10.25

no Latvijas tiek gaidīts labas gribas žest…???? atbilde uz “draudzīgo” Efraima Zurofa vizīti Latvijā?? maitu lijas

+17
0
Atbildēt

1

    anita_meistere > anita_meistere 24.01.2011. 21.16

    ps. kompensācija tiks pieprasīta no tiem, kas tajā laika nav dzīvojuši, un samaksāta tiem, kas sen jau ir miruši. vai cienījamais ASV sūtnis nebrauks uz Maskavu, uz tiešp padomju savienības mantinieci…un tā laika LV okupanti?!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu