Tiek atņemta zinātnei un inovācijām paredzētā nauda • IR.lv

Tiek atņemta zinātnei un inovācijām paredzētā nauda

51
foto: Lita Krone, LETA

 

Ekonomikas ministrija pēkšņi maina domas par labu tranzītbiznesam

Pēc Aivara Lemberga parakstītas vēstules saņemšanas Ekonomikas Ministrija (EM) izmainījusi noteikumus, pēc kādiem tiks sadalīti 34 miljoni latu Eiropas savienības naudas, uz kuru uzņēmēji var pretendēt programmas “Uzņēmējdarbība un inovācijas” ietvaros, šovakar vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”. 

Grozījumus ierosinājusi Tranzītbiznesa asociācija, un kā intervijā teica Ekonomikas ministrijas ES fondu ieviešanas departamenta direktors  Edmunds Valantis, pēc ierosinājuma izskatīšanas ticis nolemts, ka virkne kravu pārkraušanas iekārtas atbilst programmas nosacījumiem. 

Ekonomikas ministrs Artis Kampars apgalvo, ka par Aivara Lemberga parakstītu vēstuli neko nav zinājis, bet ir paļāvies uz struktūrfondu darba grupas kompetenci un paļaujas uz to joprojām.

LIIA priekšsēdētājs Andris Ozols par šīm pēkšņajām izmaiņām uzzinājis tikai vakar, no medijiem. Savukārt dažu tranzīta uzņēmumu rīcība liecina, ka tie par izmaiņām zinājuši jau laicīgi. Jau grozījumu izdarīšanas dienā bija publicēti vairāki “Ventspils nafta”'sludinājumi, kuros uzņēmums vēlas iepirkt dažādas naftas pārkraušanas ierīces. Bet “Rīgas centrālais terminālis” dienu pirms grozījumiem izziņoja, ka ir gatavs iepirkt ostas pārkraušanas celtņus par 2,5mlj. latu. 

Zinātnes pārstāvji šo negaidīto ministrijas rīcību vērtē negatīvi. “Ar inovācijām tam nav nekāda sakara”, intervijā “Nekā personīga” saka Organiskās sintēzes institūta direktors” Ivars Kalviņš, “Tikpat labi varētu teikt, ka inovatīvs risinājums ir nopirkt 10 dzelzceļa vagonus.  Žēl, protams, ka mēs iztērējam naudiņu, ko varētu izmantot tiešām inovatīvu risinājumu meklējumiem un inovatīvo tehnoloģiju ieviešanai, lai attīstītu mūsu konkurētspēju”

Uzņēmēji un zinātnieki pēdējo gadu laikā ir plānojuši savu darbību saskaņā ar informāciju, ka ES nauda būs pieejama. Tagad izrādās, ka viņiem būs jādalās ar tranzīta kompānijām. 

 

Komentāri (51)

egils_krastins 23.01.2011. 21.07

Manupraat shis buutu tas gadiijums, kad nevajadzeetu taa vnk pateikt – nu labi, politika ir kompromisu maaksla, kaut kas jaaziedo miiljaa miera labad.

Man vnk asinis saak vaariities, kad tas mazais meerglis lembergs savas resnaas pakaljas taukus audzeedams uzspljauj visam, kas labs Latvijai.

Mums tacju noteikti atradiisie likuma burts, kas neljaus EU naudu teereet tur, kur tas nav paredzeets. Varam tacju peerienu dabuut par nelietiigu naudas teereeshanu.

+26
0
Atbildēt

0

bekijja 23.01.2011. 21.36

Kaut kas te ir fundamentāli greizi. Atzīšos, bija man ilūzija, ka Lembergtēvs par tautu un valsti piedomā. Bet nu šis ir viennozīmīgs pierādījums tam, ka nedomā. Nemaz nedomā. Un neviens cits arī nedomā, ja jau tik vienkārši piekāpjas… Kuru te krata tautas un valsts intereses ilgtermiņā? 90% Eiropas nodarinātības ir mazajos un vidējos uzņēmumos. Mēs neļaujam tādiem ne izveidoties (pateicoties birokrātijas un nodokļu slogam), ne attīstīties (atdodot viņiem pienākošos ES līdzekļus norietošajam tranzītam).

+17
-1
Atbildēt

0

egils_krastins 23.01.2011. 23.00

Patiesiibaa prokuratuura jau labu laiku atpakalj pieprasiija Ventspils domei zinjas par to, vairs lembergs ieveero uzliktos ierobezjojumus.

Viss vareetu buut citaadi, ja prokuratuura beidzot pasaaktu kaadu action likumiibas atgriezshanai. Ja lembergs aizliegumu neiveero, kas ir aciimredzams, tad vinhsh ir no sabiedriibas atkal jaaizolee. Punkts.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu