Dombrovskis: Latvijai nevajadzēs visu aizdevuma summu • IR.lv

Dombrovskis: Latvijai nevajadzēs visu aizdevuma summu

18
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, foto: Lauris Vīksne, f64

Aizņēmuma summu ir iespējams samazināt uz valsts kases rēķina 

Pagājušā gada vidū Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem varēja saņemt vienu miljardu, taču Rīga izmantojusi tikai 400 miljonus eiro. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis intervijā finanšu ziņu aģentūrai „Dow Jones” norādīja – ja valsts spēs ievērojami samazināt šo iedalīto finansējumu, kā arī, ja būs pietiekami daudz resursu valsts kasē, tad pat pastāv iespēja, ka nevajadzēs ņemt papildus aizņēmumus un maksāt par tiem procentu.

Dombrovskis skaidroja, ka Latvija plāno neizmantot visu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) iedalīto palīdzības summu, taču tas būs atkarīgs no diskusijām par finanšu sektora stabilitātei paredzēto finansējumu un no tā, vai procentu likmes saglabāsies izdevīgas finansējuma iegūšanai vietējā tirgū. 

Viņš arī uzsvēra, ka Eirozonas valstīm vajadzētu ieviest konkrētas normas un piemērot stingras sankcijas pret valstīm, kurām ir pārmērīgs budžeta deficīts, ka ir jābūt skaidri definētiem noteikumiem, lai valsts nesaņemtu patvaļīgas rekomendācijas no Eiropas Komisijas (EK), kas „neatspoguļo ekonomisko realitāti un drīzāk parāda atsevišķu dalībvalstu ietekmes apmērus”.

Latvijas iedzīvotāji atbalsta eiro ieviešanu, taču eirozonas valstu pašreizējā finanšu krīze rada bažas iedzīvotājos par finanšu konsolidācijas pasākumu lietderību, atzina Dombrovskis.

„Sākotnēji, kad mēs noteicām šo mērķi, tas bija salīdzinoši vienkāršs stāsts, ka nestabilajai Latvijas ekonomikai jātiecas uz eirozonas patvērumu. Taču tagad tas vairs nav tik pārliecinošs arguments”, piebilda Dombrovskis. 

Igaunija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas eirozonai pievienojās šī gada sākumā un par šādu soli izpelnījās kritiku, jo it kā „pievienojas grimstošam kuģim”. Latvijas pievienošanās eirozonai plānota 2014. gadā. 

Komentāri (18)

austrisv 21.01.2011. 16.03

“būs pietiekami daudz resursu valsts kasē, tad pat pastāv iespēja, ka nevajadzēs ņemt papildus aizņēmumus un maksāt par tiem procentu.”

Priecājos un priecājos, ka valsti vada godīgs un kompetents valsts vadītājs!
Tikai diezin vai melnajiem spēkiem tas patīk!
Esi modrs, Valdi! It sevišķi no koalīcijas partneriem!
Arī japāņu finanšu reitingfirma bija palielinājusi vakar Latvijai finanšu reitingu no negatīva uz pozitīvu! Tās ir kārtējās labās ziņas!

+11
-2
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 21.01.2011. 23.21

Mandomāt, tā EU izjuks kā jebkurš mākslīgs veidojums.Vēsture to smuki apliecina.Citādi vnk nekad nav bijis, un tādi kā gāzes šrēders,lobējošie pašlabuma likumi,utt.( kāds ir redzējis kā dušas veidā piem franču zemnieki audzē ekodārzeņus? :)) ) tikai to apliecina.Krievu laikā LT no tāda tipa sojuza uzvilka max labumu, saglabāja nāciju, kamēr latvji arī šodien – kad tik iztapt lielo punču ukaziem :) Lūk,kad nevarēs mest ar roku- oi,mums to Brisele-Maskava teica, un pašiem nāktos paskatīties ko varam saražot,eksportēt,kāda ir produkta kvalitāte,tad jā, politiķiem un ierēdņiem sāktos jautri laiki..Tāpēc arī karsējam mitoloģiju cik spējam :)

+4
-2
Atbildēt

0

janazakovica 21.01.2011. 16.08

ja pa miljardu latiem nebutu no noteiktas tautibas vireliem ja perk vinu paradu pilnaa un izzagtaa parex banka-tad vispar nekadu aizdevumus nevajadzetu..bet lpp/lc un Tp vajadzeja but savas alkatibas un auglotaju pusee..un apzogot savu tautu…ceru ko to neviens nekad neaizmirsis..

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu