Zaķis: Latvijai nav jākompensē īpašumi ebrejiem • IR.lv

Zaķis: Latvijai nav jākompensē īpašumi ebrejiem

57
Dzintars Zaķis. Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Koalīcijas politiķi atturīgi par iespējām kompensēt ebreju kopienai tās zaudētos īpašumus

 

Kamēr virkne koalīcijas politiķu pagaidām atturas no skaidra viedokļa, vai Latvijai vajadzētu kompensēt ebreju kopienai tās zaudētos īpašumus, apvienības "Vienotība" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis (JL) uzskata, ka nekādas kompensācijas ebreju kopienai nav jāmaksā.

Zaķis Ir.lv sacīja, ka visi, kam bija pierādāmas saistības – gan juridiskas, gan fiziskas personas, varēja likumā noteiktajā kārtībā pieteikties un atgūt īpašumus. Šobrīd, kad privatizācija ir finiša taisnē, "šādus precedentus mūsu tiesiskajā telpā nevajadzētu pieļaut."

Tāpt Zaķis norādīja, ka būtu jāņem vērā apstāklis, ka daudzos īpašumos, uz ko vēlētos pretendēt ebreju kopiena, ir ieguldīti valsts, pašvaldību vai privātpersonu līdzekļi. "Tas īpašums ne tuvu vairs nav tas pats īpašums, kas bija, " sacīja Zaķis.

 Premjers Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība") uzsver, ka jautājums par īpašumu kompensāciju ebreju kopienai joprojām tiek vērtēts, valdība pastāvīgi uztur dialogu ar ebreju kopienu Latvijā par holokausta seku apzināšanu. Ir.lv informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Dombrovskis norāda, ka šī jautājuma sekmīgā risināšanā svarīgs būs koalīcijas un parlamenta viedoklis.

Līdzīgi arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS ) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv sacīja, ka iepriekš par ebreju kompensācijām jautājums tika skatīts iepriekšējā parlamentā, šobrīd ir jauns Saeimas sastāvs, jauni deputāti, bet ZZS frakcija par šo jautājumu nav lēmusi. "Diskutēsim, " sacīja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka nākamnedēļ vizītē Latvijā ieradīsies ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Dāvidsons, lai ar valdības ierēdņiem un ebreju kopienas pārstāvjiem apspriestu nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtības kompensēšanu

"Tā kā ebreju organizācijas nacistu okupācijas laikā tika iznīcinātas, tad ebreju kopiena nevarēja izmantot restitūciju pieprasīšanas laiku sākuma posmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tagad, kad ebreju kopiena ir sevi atjaunojusi, ASV vēlme ir atbalstīt dialogu starp Latvijas valdību un kopienu, lai atrisinātu šos būtiskos jautājumus, kas saskan ar Prāgas pamatnostādnēm, ko pagājušā gada jūnijā atbalstīja Latvija, ASV un 41 cita valsts," skaidro ASV vēstniecība, norādot, ka pirms nomirst pēdējie holokaustā izdzīvojušie, šie īpašumi noteikti ir jāatdod atpakaļ.

Jautājums par īpašumu kompensēšanu ebreju kopienai tika aktualizēts arī iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā, taču līdz lēmumam Saeimā tas nenonāca.

 

Komentāri (57)

Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 10.18

Man ir līdzīgs viedoklis kā Zaķim, tikai pavisam cita argumentācija. Tā ir:
– Latvijas valstij nav nekāda sakara ar holokaustu, tā nekad nav ne plānojusi ne represējusi ebrejus. Mēs nevaram un mums nav arī tiesību kompensēt to, ko nodarījušas citas lielvaras.
Šā iemesla dēļ mums principā nav pieņemama šāda jautājuma nostādne attiecībā uz kompensācijām.

Zaķis, manuprāt ar savu argumentāciju ir devis “ceļu” mūsu valsts atbildībai par holokaustu, ko veica citas valstis.

Viedoklis, ka Zaķim vajadzētu vairāk padomāt pirms ko saka vai dara ir precīzs.

+24
-8
Atbildēt

9

    LolitaOzolina > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 13.56

    Ja ver vaļā un principā pārskata denacionalizācijas likuma termiņus, tad pieteikties un pretendēt uz īpašumiem/kompensācijām jāļauj visiem, kuri to kaut kādu objektīvu iemeslu dēļ nav darījuši likumā noteiktajā, gaužām īsajā (dažu gadu) termiņā. Denacionalizācijas process un likums kā tāds jau bija pareizs, bet afēra sākās tajā brīdī, kad sāka darboties “kurš pirmais brauc, pirmais maļ” absurdā sistēma.

    Par šo tēmu vairāk esmu rakstījis arī plašāk: http://www.delfi.lv/news/comment/comment/eduards-ozolins-ipasumu-kompensaciju-jautajums-javerte-plasaka-konteksta.d?id=30470119

    Runājot par minētā deputāta pausto domu, tad tā ir visai ačgārna. Galu galā priHvatizācijas sertifikātu izmantošana joprojām notiek, lai gan arī šis process sākās apmēram reizē ar denacionalizāciju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 14.10

    =Cik noprotu, problēma ir tāda, ka tagad Latvijas valstij pieder īpašumi, kuri agrāk piederēja ebreju kopienai.=
    ===
    Stāsts ir vēl interesantāks (juridiski). LV tagad pieder īpašumi, kas agrāk piederēja privātpersonām/LV pilsoņiem/ebrejiem, kam diezgan skaidru iemeslu dēļ nav likumīgu mantinieku. Ir, protams, nejauki, ka valsts ir kļuvusi bagātāka holokausta dēļ, bet ir arī nejauki cilvēkus “pozitīvi” diskriminēt šo etniskās izcelsmes dēļ.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 20.31

    Tiešām rekets, nekas cits. Kā drīkst vēlēties īpašus likumus, balstoties uz nacionalitāti? Trakāk kā baznīca ar savām mūžīgajām prasībām.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Pilnībā piekrītu Jūsu apsvērumiem.

    Es vienkārši domāju, par tādu kā sarunu pamatu, no kā izriet pārējie pasākumi, jo kaut kā pārāk bieži mums sien klāt holokaustu, kas manuprāt ir ļoti negodīgi.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 16.55

    Īpašumi nepiederēja “ebreju kopienai”, bet gan konkrētām ebreju oganizācijām un ebreju tautības indivīdiem.

    No Krievijas pēc WW2 okupētajā Latvijā iebraukušajiem krievvalodīgajiem ebreju ateistiem ar šiem pirmskara Latvijas ebrejiem – jūdaistiem, cionistiem un jidišā runājušajiem – nav nekāda sakara.

    Domāju, paši holokosta upuri būtu stipri izbrīnijušies, ka viņiem uzradušies tādi mantinieki.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 15.40

    ->Līdumnieks
    kaut kā pārāk bieži mums sien klāt holokaustu, kas manuprāt ir ļoti negodīgi.
    —-
    Precīz! Pirms kāda laika pa Tv demonstrēja vienu poļu filmu par šo tēmu. Tajā kādas Polijas mazpilsētas mērs bija sašutis par zurofveidīgo vēlmi meklēt tieši poļu vainu holocostā. Viņš teica apmēram tā – meklētājiem fakts, ka vācieši slepkavoja ebrejus šķiet “normāls”, bet viņi esot meklējuši TIEŠI poļu tautības iedzīvotāju vainu. Vīņš salīdzināja – raugoties uz viņu aktivitātēm var teikt – ak dies, kādas šausmas – nevis suns iekoda cilvēkam, bet cilvēks sunim!
    Runājot par holocosta īstenošanu un Vāciju netiek lietots vārds vācieši, bet gan politkorekts un neitrāls vārdiņš “nacisti”.
    Latvijā viss ir savādāk – tiek uzsvērts, ka noziegumos piedalījās latvieši, nevis nacisti.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 19.31

    valynx, andza, a_kirsteins, papageno.
    2x parlasiju jusu tekstus, tur viss ir pateikts, paldies jums, es varetu neko nerakstit.
    vienigi – tie kas ieradisies ar maisu nav mazie zeni tadelj valsts atbildi ka tie neko te nedabu ir nopietni jasagatavo, to nedrikst visu atstat uz Dombrovski, bus garam ja vinsh nabags saks savu dziesmu – tatad protams, es velreiz atkartoju ka jau es teicu ta es tiesham to saku un velreiz to uzsveru..
    vajag nodroshinaties ta lai tiem uz priekshdienam pariet kare te braukt uz reketu. ja valsts atbilde bus argumenteta un neparprotama Efraimu Zurofu pec nakosha uzbrauciena musu sharmanta Iekshlietu ministre vares izzinjot “persona non grata” un personu grupu ja tada vel te ljaunpratigos nolukos ieradisies pirms sutit uz lidmashinu atpakaljceljam vares paturet uz 48 stundam Iepriekshejas Izmekleshanas izolatora.
    cienis tas kas baidisies, tas ir elementari.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    re_marx > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 13.24

    Ne jau par to ir runa. Cik noprotu, problēma ir tāda, ka tagad Latvijas valstij pieder īpašumi, kuri agrāk piederēja ebreju kopienai. Valsts par tiem nevienam nav samaksājusi, to varētu saukt par dāvanu no PSRS jaunajai Latvijas valstij. Bet šī valsts nav tik jauna – tā sākās 1918. gadā.
    Šo jautājumu ir vieglāk izprast, ja iedomājas, ka PSRS un Vācijas okupācija nav notikusi. Vienā dienā īpašumi pierēja ebrejiem (vāciešiem, latviešiem vai vienalga kam) un nākamajā tā pieder valstij. Tas tak nav taisnīgi! Tāpēc valsts atdod šos īpašumus atpakaļ. Tas ir tikai loģiski.
    Bet valsts arī grib kaut kādu stabilitāti – pēc šiem juku laikiem kā tā var rēķināties ar to, ka īpašumi nebūs jāzaudē? Nav taču taisnīgi, ka valsts iegulda līdzekļus īpašuma attīstībā un pēc tam atnāk iepriekšējais īpašnieks un prasa savu daļu. Kāpēc neprasīja agrāk?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Maija > Gunārs Nažinskis 21.01.2011. 14.18

    tu pareizi pateici “atdod atpakaļ īpašniekiem”. Ja runa ir par to, tad nedrīkst būt atšķirība latvietis, krievs vai ebrejs. Tače šo ebreju kompensāciju gadīojumā problēma ir tajā, ka to īpašnieku nemaz nav! un pēc civillikuma un arī visu uz romiešu tiesībām balstīto tiesību sistēmu likumiem, manta, kurai nav īpašnieks vai tā mantinieki piekrīt valstij! Te nav nekādas diskriminācijas un netaisnības1 tā ir visā civilizētajā pasaulē.
    otrs aspekts, Latvijas valsts neatdeva ipašumus, kas pirms kara piederēja sab. organizācijām, izņēmums laikam bija reliģiskās draudzes. Piemēram riteņbraucēju klubam Marss, kam zemi Brīvības ielā bija dāvinājusi privātpersona starpkaru periodā, valsts savāca bez kādām ierunām, klubs zaudēja VISĀS LATVIJAS TIESU INSTANCĒS.
    trešais aspekts ir tas, ka restitūcijas sākumā šai paši ebreju pārstāvji vai iespējams citi no daudzu īpašumu atgūšanas, redzot to stāvokli, atteicās, tos kurus pieprasīja, tos arī atguva. Tagad domas mainījušās??
    ceturtkārt. kādas gan morālas tiesības kaut kādiem no Ukrainas padomju okupācijas laikā ieceļojušiem ebreju izcelsmes civilokupantiem (te es tēmēju uz suharenko vai kā viņu tur sauca) prasīt Latvijas Republikā pirms kara dzīvojošo ebreju īpašumus??? Tad jau drīz latvijas krievu biedrība pieprasīs Latvijas valstij kompensēt visu pirms kara latvijā dzīvojušo krievu, kuru īpašumi piekrituši valstij īpašumu konmpensāciju.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

baibabruvele 21.01.2011. 13.53

Bet visas fiziskas un juridiskas personas, kuram piedereja kads ipasums lidz krievu ienaksanai, vareja ipasumus atgut likuma noteiktaja kartiba neatkarigi no personas tautitbas, adas krasas, pilsonibas, seksualas orientacijas utt, tatad ari ebreji, baltvaciesi utt. Vai mes runajam par kadu juridisku personu “Ebreju kopiena”, kurai jaatdod ipasumi? Turklat jaskatas cik daudz sakotnejas ebreju kopienas joprojam ir dzivi. Peckara ebreju tautibas iecelotajiem no citam PSRS vietam gan nekas seit nepienakas.

+12
-2
Atbildēt

0

aigiigais 21.01.2011. 14.29

Sanāk tā:projekts “holo kausts” ietver sevī visu pasauli, biedri žīdi grib saņemt naudu no Latvijas un radīt jurisdisku precedentu lai okupētās teritorijas maksātu kontribūcijas par to, ka ir tikušas okupētas…

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu