SAB joprojām pārbauda sešus Saeimas deputātus • IR.lv

SAB joprojām pārbauda sešus Saeimas deputātus

14
foto: Mārtiņš Zilgalvis, f64
Indra Sprance

Pielaides pieprasījuši 35 tautas kalpi, tās joprojām gaida deputāts Andris Šķēle un SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs

Lai arī pagājuši vairāk nekā divi mēneši, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) joprojām nav piešķīris pielaides darbam ar slepeniem dokumentiem sešiem 10.Saeimas deputātiem, kuriem šādas pielaides nepieciešamas darbam Saeimas komisijās, Ir.lv informēja SAB preses sekretāre Baiba Rāta – Saliņa.

Kā norādīja Rāta – Saliņa, kopumā jaunā Saeima lūgusi pielaides valsts noslēpumiem 35 deputātiem, no tiem 29 šādas pielaides ir saņēmuši, bet par 6 tautas kalpiem turpinās pārbaudes. Kā skaidroja Rāta – Saliņa, SAB nesniedz ziņas par konkrētiem deputātiem un kavēšanās iemesliem, taču viņa norādīja, ka pārbaudes ilgumu var ietekmēti dažādi faktori: sākot no tā, kad un kādā veidā iesniegti dokumenti un beidzot ar to, vai nepieciešamas arī kādas izziņas no citām iestādēm. 

Pēc Ir.lv rīcībā esošās informācijas, pielaides darbam ar slepeniem dokumentiem nepieciešamas Saeimas Nacionālās drošības komisijas, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas, Ārlietu komisijas un Saeimas prezidija locekļiem. 

Ir.lv jau iepriekš vēstīja, ka pielaides joprojām nav saņēmis “Saskaņas centra” (SC) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un apvienības “Par labu Latviju” (PLL)  deputāts Andris Šķēle.

NDK vadītājs Gundars Daudze (ZZS) Ir.lv iepriekš  atzina, ka fakts, ka diviem no pieciem NDK locekļiem nav pielaižu, ievērojami apgrūtina komisijas darbu, jo visiem trijiem deputātiem ar pielaidēm – pēc Ir.lv rīcībā esošās informācijas, Daudzem, Gaidim Bērziņam (VL–TB/LNNK) un Dzintaram Zaķim (JL, “Vienotība”) – obligāti jāpiedalās visās sēdēs, pretējā gadījumā tajās nav kvoruma.

Daudze atzina, – ja SAB liegs pielaižu piešķiršanu šiem deputātiem, tad varētu lūgt PLL un SC frakcijām izvirzīt citus deputātus darbam šajā komisijā, izvēloties tādus, kuriem jau ir pielaides darbam ar valsts noslēpumu vai varētu nebūt problēmu ar to saņemšanu.

Komentāri (14)

mary75 19.01.2011. 18.03

Pielaidi būtu jāliedz arī pašam Daudzem un pārējiem no ZZS, jo viņi visi strādā smagos noziegumos apsūdzētās personas interesēs un nodara lielu kaitējumu valstij, gan sagraujot tās tiesu sistēmu, gan patreiz grib sagraut arī visu pozitīvo, kas sasniegts ekonomikā, mēģinot nobremzēt budžeta konsolidāciju.
Ja tā nav pretvalstiska darbība, kas tad tas ir?

+9
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 19.01.2011. 15.21

6 no 35. faktiski 1/6 daļa no tiem, kas pieprasījuši, pielaidi nesaņem. Vēl ir tādi (piem., Ādamsons), kuri nemaz neprasa, jo atbildi apmēram nojauš. Tas liecina par to, cik “valstij uzticamus” kalpus mēs esam ievēlējuši!

+6
-1
Atbildēt

0

archoftriumph 19.01.2011. 15.54

varu iedomaaties kaadu spiedienu vinji virza uz komisiju lai dabuutu pielaidi…….
jaacer ka komisija izturees un shie paliks gribot, jo noziedznieki nedriikst to sanjemt ne pie kaadiem apstaakljiem.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu