"Swedbank" prasīs "Daugavai" atmaksāt 1,17 miljonus kredītu • IR.lv

"Swedbank" prasīs "Daugavai" atmaksāt 1,17 miljonus kredītu

44
daugavadk.lv

Īpašnieks pārmet bankai vēlmi pārņemt uzņēmumu; saistības esot pildītas

"Swedbank" nolēmusi pieprasīt SIA "Daudznozaru kompānijai "Daugava"" ("DK Daugava") atmaksāt visus bankai neatmaksātos aizdevuma līdzekļus, kopsummā 1,17 miljonus latu, jo no parādnieka puses pieļauta virkne ilgstošu un rupju pārkāpumu, biznesa portālam "Nozare.lv" paudis bankas komunikāciju vadītājs Ivars Svilāns.

Pārtikas uzņēmuma pārstāvji šo soli dēvē par ''finanšu terorisma'' un ''neierobežotas varas'' demonstrēšanu, jo visu aizdevumu prasa atmaksāt, neraugoties uz līdz šim pildītajām saistībām.

Kopējās uzņēmuma neatmaksātās saistības bankai ir aptuveni 1,17 miljoni latu. "Swedbank" jau saņēmusi Zemgales apgabaltiesas lēmumu par prasības nodrošināšanu, ar kuru nolemts uzlikt virkni apgrūtinājumu "DK Daugava" un SIA "Piena un maizes nams Daugava" aktīviem, kā arī apķīlāt naudu un mantu. Zvērināts tiesu izpildītājs jau veic tiesas lēmuma izpildi, informēja Svilāns.

Tiesā banka vērsusies pēc mēģinājumiem vairāk nekā gada garumā atrisināt situāciju, pārstrukturējot uzņēmuma saistības, vienlaikus atbalstot ražošanas un tirdzniecības uzlabojumus. "Swedbank" atbalstījusi mazumtirdzniecības tīkla izveidošanu, kas patlaban sekmīgi strādājot, taču ir nodots citam uzņēmumam – SIA "Piena un maizes nams Daugava", kas pašlaik ir ekskluzīvais "DK Daugavas" produktu izplatītājs un, pēc Svilāna sacītā, pērk produktus par cenām, kas nenodrošina pat ražošanas izmaksu segšanu. "DK Daugava" pretlikumīgi nodevusi ar uzņēmuma vienīgo īpašnieku Aigaru Vaivaru saistītām personām savas preču zīmes.

Šie soļi novērtēti kā zaudējums iespējamai aizdevumu atmaksai, taču bankas izvēlētie parāda piedziņas līdzekļi ir iespējami saudzīgi, lai netiktu ierobežota uzņēmuma darbība, sacīja Svilāns: "Ņemot vērā uzņēmuma saistību apjomu pret banku, ja uzņēmuma darbība tiktu apturēta, visticamāk, tās pilnībā nebūtu iespējams segt, tāpēc šādā gadījumā banka ciestu zaudējumus.''

Nozare.lv Patentu valdes mājaslapā pārliecinājās, ka vairākas preču zīmes ar nosaukumu "Daugava. Dzīvi produkti", kā arī "Daugava Grill Siers", "Daugava Rjaženka", "Daugava Kefīrs", "Daugava Tīrkultūra", "Daugava Jogurts" ir Aigara Vaivara 20 gadus vecā dēla Silvestra Vaivara īpašumā. SIA "Piena un maizes nams Daugava" vienīgajai īpašniecei, līdz šim publiski nezināmajai Baibai Batragai pieder vairākas ar "DK Daugavu" saistītas preču zīmes. Informācija "Lursoft" mājaslapā liecina, ka Batraga par SIA "Piena un maizes nams Daugava", kam pieder "DK Daugava" mazumtirdzniecības tīkls ar vairāk nekā 20 veikaliem, īpašnieci kļuvusi 2010.gada maijā pēc vairākkārtējas ar A.Vaivaru saistītu īpašnieku maiņas. A.Vaivars joprojām ir vienīgais "DK Daugava" īpašnieks un valdes loceklis.

''DK Daugava" vadītājs A.Vaivars pārmetumus noraida un "Swedbank" rīcību dēvē par ''finanšu terorismu'', kas esot skāris arī citus Latvijas ražošanas uzņēmumus. ''DK Daugava'' regulāri pildījusi kredīta atmaksas saistības, taču tagad varot tikt novests līdz maksātnespējai vai ar varu pārņemts. ''Iespējams, reiderisms ir ierasta prakse Zviedrijas biznesā noteiktu personu grupu interesēs, taču Latvijā tas ir likuma pārkāpums, par ko pienāktos bankas licences anulēšana," norādījis A.Vaivars, aicinot drošības iestādes sekot situācijai, "lai uzņēmuma pārņemšanā ar varu neciestu darbinieki".

Pēc A.Vaivara teiktā, kredīts atmaksāts regulāri līgumā paredzētajā kārtībā, bet pati banka maksājumu rezervējusi un apzināti nav novirzījusi kredīta dzēšanai. ''Daugavas'' saistības pret banku esot aptuveni 1,5 miljoni latu. ''Neizprotams ir arī Zemgales apgabaltiesas lēmums par prasības nodrošināšanu uzņēmuma SIA "Piena un maizes nams Daugava" aktīviem, kurš ir juridiski nesaistīts uzņēmums ar minētajām kredītsaistībām,'' sacījis Vaivars, norādot, ka uzņēmums lūgs tiesu atcelt lēmumu.

"Patlaban ar apšaubāmiem paņēmieniem tiek mēģināts pārņemt biznesu, kas ir pašā veiksmīgākajā attīstības punktā. Ir nevietā bankas argumenti par preču zīmju it kā pretlikumīgu nodošanu citām personām. Zīmols ir mans personiskais intelektuālais īpašums, un tas nekad nav bijis ieķīlāts bankā," akcentēja uzņēmējs.

"DK Daugava" 2009.gadu noslēdza ar vairāk nekā 540 tūkstošu latu zaudējumiem, lai gan vēl 2008.gadā uzņēmums strādāja ar aptuveni 242 tūkstošu latu peļņu, liecina "Lursoft" dati. ''DK "Daugava"" apgrozījums 2009.gadā bija samazinājies par 14,1% no 1,9 miljoniem latu 2008.gadā līdz 1,64 miljoniem latu. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Daudznozaru kompānijas "Daugava"" pamatkapitāls ir 1,6 miljoni latu.

Komentāri (44)

Lidija Apsīte 16.01.2011. 07.05

nez kāpēc liekas, ka “Daugava” traucē “piensaimniekim”…

+1
0
Atbildēt

0

pinkaste 15.01.2011. 14.29

Pareizi banka dara! Biznesa kultūra Latvijā ir āprātīga! Nevelti daudzi ārzemnieki mūs uzskata par PSRS mantiniekiem, jo biznesa tikumi ir tieši tādi. Ko dara daugava būdama parādā – pārreģistrē preču zīmes – ar zaudējumiem pārdod savu produkciju citiem. Ķirsons nemaksāja algas darbiniekiem -dodot kaut kādus papīrīšus, citi uzmet piegādātājus, zinot, ka nekad nemkasās par piegādēm, bet fiksi, fiksi citiem pārdos caur savām firmām!
Uzmetēju bars – man Swedbank nepatīk, bet tas neliedz objektīvi vērtēt situāciju! Tādus biznesmeņus uzmetējus būtu jāsēdina!

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu