Pret Zatlera pārvēlēšanu trešdaļa iedzīvotāju • IR.lv

Pret Zatlera pārvēlēšanu trešdaļa iedzīvotāju

34
Valdis Zatlers bruņutransportierī. Foto: Edijs Pālens, F64

Teju tikpat daudz aptaujāto atbalsta prezidenta atkārtotu ievēlēšanu

Trešā daļa jeb 33% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem neatbalsta Valsts prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu otram pilnvaru termiņam, liecina telekompānijas LNT sadarbībā ar pētījumu firmu "TNS Latvija" veiktā aptauja.

No nepiekritējiem 16,19% pilnībā neatbalsta pašreizējā prezidenta pilnvaru pagarināšanu, savukārt 17,37% to drīzāk neatbalsta.

Savukārt par Zatlera atkārtotu ievēlēšanu ir 31% Latvijas iedzīvotāju, rāda aptaujas dati. No tiem 25% iedzīvotāju Zatlera pārvēlēšanu atbalsta drīzāk, bet 6% – pilnībā.

28% aptaujāto noskaņoti svārstīgi un ne atbalsta, ne neatbalsta Zatlera atkārtotu ievēlēšanu, kamēr 7% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā un saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu Saeimas sēde prezidenta ievēlēšanai ir jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienas pirms prezidenta pilnvaru laika beigām.

Zatlera ievēlēšana saistīta ar necaurskatāmu izvirzīšanu, proti, par viņa kandidatūru šaurā lokā apspriedē Zooloģiskajā dārzā vienojās tolaik valdošās Tautas partijas vadītāji un viņiem pietuvinātu personu loks. Prezidenta apstiprināšanā netika ņemts vērā sabiedrības viedoklis, nenotika kandidātu publiska apspriešana. Pēc stāšanās amatā korupcijas uzraugi pārbaudīja faktus par nereģistrētu samaksu ''aploksnēs'', kuru ārsta darbības laikā, iespējams, saņēmis Zatlers, taču formālus pārkāpumus neatrada.

Lai arī ne tik veiksmīgi sākta, Zatlera prezidenta karjera uzrādījusi augšupeju, un vērotāju vērtējumā viņš amata pildīšanas laikā ļoti progresējis, neapstiprinot sākotnējās bažas par atklātu ietekmējamību no politiķu puses. Tiesa gan, prezidenta kancelejas tēriņi no nodokļu maksātāju maka īsti neliecina par taupību.

Komentāri (34)

kkristaps 12.01.2011. 13.44

LNT sponsorētām “aptaujām” ir pupu mizu vērte.

+12
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 12.01.2011. 13.43

Kamēr atklātībā nav parādījusies neviena cita kandidatūra, šādām aptaujām nav jēgas.
Kāpēc LNT un “TNS Latvija” uzdod so jautājumu? Tāpēc, ka tiem, kas “pasūta mūziku: LNT, ir cits kandidāts – Zatlers izrādījās ne tik vadāms, kā cerēja. Tāpēc tiek sagatavota augsne jauna ērtāka prezidenta kandidāta izvirzīšanai.

+10
-3
Atbildēt

8

    Edmunds Zālīte > ievuliitis 12.01.2011. 18.42

    LNT logo joprojām ir zilā, nevis oranžā krāsā? un kāpēc ziņu raidījums nesaucas ‘šķēles balss’? :)
    bet zatleru… lai vai kāds nu viņš būtu, tā tomēr ir laba kompromisa figūra. un nav jēgas tagad meklēt citu un vēl vienam izdalīt absurdi lielas pilnvaras: kā mūža pensija + dzīvoklis + citi labumi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 12.01.2011. 14.05

    Kristap!
    Mūsu valstī mūsu Saeima ļoti uzmanīgi ieklausās tautas viedoklī:))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 12.01.2011. 18.53

    Piekrītu tev, frukc. Uzraksti LNT lai izbeidz savas spēlītes:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 12.01.2011. 14.30

    J.Biotop
    Droši vien, ka ir.
    BET! Gadījumā ar LNT un viņas sadraudzības sabiedrisko pētījumu firmu tiem nav nekāda sakara. Ja atceries, shēmotāji iebīdīja Zatleru prezidenta krēslā. Diemžēl jau otro reizi – pārrēķinājās. Pirmais gadījums, ja atceries, bija Loskutovs. Arī Bojārs ar Vīķi-Freibergu nedabūja gaidīto dividendi, bet tas ir cits stāsts no citas “operas”.
    Tieši tāpēc tagad tiek sagatavota augsne jaunai kandidatūrai.
    Vai pietiekoši saprotami paskaidroju savu viedokli?:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > ievuliitis 12.01.2011. 14.25

    Nu ne jau par velti no Abolti’nas Elertes un Za’ka puses taadi uzbraucieni Zatleram, manupraat, pirmaas divas preec taa kreesla stipri kaaro.
    Zatlers, tomeer, pieraadiija, ka nav galiigi lupata.
    Nav VVF, bet, nav arii Ulmanis, lai dziivo un straadaa taalaak.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > ievuliitis 12.01.2011. 15.01

    Ož pēc kārtējām vēlēšanām bez izvēles…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ievuliitis 12.01.2011. 14.08

    Kur teikts, ka cits kandidāts ir padomā tikai sliktajiem zēniem, kas pasūta mūziku LNT? Vai tad starp gaismas nesējiem neviens rumpis nemēra savu dibenu prezidenta krēslam?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > ievuliitis 12.01.2011. 13.53

    :) Šādām aptaujām vispār ir maza jēga, ja ņem vērā, ka LV Prezidentu ievēl Saeima.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

guncho 12.01.2011. 15.03

Ņemot vērā iepriekšējo prezidentu popularitāti (īpaši Vairas Vīķes – Freibergas), secinu, ka sabiedrības atbalsts Zatleram pēc 4 gadiem prezidenta amatā ir salīdzinoši neliels, tāpēc nav vērts pārmest par rakstam izvēlēto virsrakstu.
Protams, Zatlers 4 gadu laikā ir “audzis”, tomēr tik un tā piekrītu Sandras Freibergas viedoklim Diena.lv, ka Zatlers ir vājš prezidents.
Ja runā par prezidenta vēlēšanām – pieņemu, ka valdošā koalīcija izvēlēsies Zatleru, nevis mēģinās meklēt kādu labāku kandidātu, pakļaujot riskam koalīcijas stabilitāti. Kaut kā neticu, ka “Vienotība” un ZZS spēs vienoties par kādu citu spēcīgāku kandidatūru.

+6
-1
Atbildēt

3

    ievuliitis > guncho 12.01.2011. 16.32

    Nevajag apvainoties, bet, ja es lasu par iepriekšējiem prezidentiem daudzskaitlī tad domāju Ulmani un VVF. Ja bija domāta tikai VVF, tad vajadzēja lietot vienskaitli, nē?
    Kurā vietā Ulmanim bija lielāks atbalsts?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > guncho 12.01.2011. 15.16

    Nebūt neesmu Zatlera fane, bet vai tad pēc Ulmaņa jebkurš ar intelektu apveltīts tanī krēslā netiktu uz rokām nesāts tikai par to, ka vairs nav jākaunas par savas valsts prezidentu.
    Tāpēc jūsu apgalvojums par iepriekšējiem prezidentiem man izklausās nu ļoooooti pārspīlēts.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    guncho > guncho 12.01.2011. 15.32

    Vai iepriekšējā komentārā minēju savas domas par Ulmani?! :) Tas, ka Ulmanim savulaik bija lielāks atbalsts, nenozīmē, ka es viņu vērtēju augstāk par Zatleru.
    Kārtējo reizi – lasām, ko gribam izlasīt, nevis to, kas rakstīts…
    Par Zatleru – varbūt nekaunos, bet lepns arī neesmu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu