Baltkrievijā apsūdz 31 protestu rīkotāju • IR.lv

Baltkrievijā apsūdz 31 protestu rīkotāju

35
Protestētāju un milicijas saķeršanās Minskā pērn 20.decembra naktī. Foto: AFP/LETA

Polija mudina ES pret Baltkrieviju pielietot aukstā kara taktiku

Baltkrievijas tiesībsargi par masu nekārtību organizēšanu pēc 19.decembra prezidenta vēlēšanām izvirzījuši apsūdzības 31 cilvēkam, otrdien paziņoja šīs valsts Iekšlietu ministrija, informē aģentūras LETA-AFP.

Milicija apzinājusi 120 cilvēkus, kas "aktīvi piedalījušies 19.decembra masu nekārtībās", un 31 apsūdzētā līdzdalību nekārtībās fiksējušas videokameras. Iekšlietu ministrijas mājaslapā publicētas piecu par nekārtību organizēšanu apsūdzēto fotogrāfijas, viņu vidū ir arī nesenie valsts galvas amata kandidāti Andrejs Saņņikovs un Aleksandrs Otrošenkovs.

Kā ziņots, lai protestētu pret iespējamo vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmiti tūkstoši demonstrantu, no viņiem vairāk nekā 600 – arī opozīcijas prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti – tika  arestēti un notiesāti līdz 15 diennaktīm cietumā. Daži pazīstami opozīcijas aktīvisti, žurnālisti, kā arī četri prezidenta amata kandidāti joprojām tiek turēti apcietinājumā. Atbilstīgi oficiālajiem rezultātiem prezidenta vēlēšanās uzvarēja līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko – par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Tikmēr Polija mudina Eiropas Savienības (ES) valstis pielietot pret Baltkrieviju aukstā kara taktiku, atvieglojot vienkāršo baltkrievu ceļošanu, lai veicinātu demokrātiskas pārmaiņas Baltkrievijā, ziņo LETA-EUObserver.

"Mēs astoņdesmitajos gados spējām sakaut komunismu tādēļ, ka daudzi poļi ceļoja uz Rietumvalstīm un paši redzēja, kāda izskatās normāla dzīve. Līdzīgi vajadzētu rīkoties ar Baltkrieviju," pavēstījis augsta ranga avots Polijas valdībā, komentējot ES sarunas par iespējamo reakciju pēc Lukašenko režīma jaunajām represijām pret opozīciju.

Polija un Lietuva decembrī vienpusēji atcēla vīzu režīmu ar Baltkrieviju un aicina citas ES valstis rīkoties līdzīgi, kā arī ieviest citus ilgtermiņa vīzu atvieglošanas pasākumus Šengenas zonai. Jau ziņots, ka ES apspriež ieceļošanas lieguma noteikšanu ar protestu apspiešanu saistītajām Baltkrievijas amatpersonām, kā arī ekonomiskās un finanšu palīdzības atcelšanu krīzē nonākušajai valstij.

ES valstu diplomāti Minskā pagājušajā nedēļā sagatavojuši kopīgu ziņojumu, iesakot virkni pasākumu, kā rīkoties ar Baltkrieviju. Kā liecina "EUobserver" rīcībā nonākusi dokumenta kopija, diplomāti iesaka ES valstīm "atvieglot vīzu izsniegšanu studentiem, kultūras darbiniekiem, žurnālistiem un tamlīdzīgu jomu darboņiem", kā arī "turpināt diskusijas par vīzu režīma atvieglošanu vienkāršajiem Baltkrievijas iedzīvotājiem".

Vienlaikus Baltkrievijas ārlietu ministrs Sergejs Martinovs sācis diplomātisku turneju Eiropā, lai novērstu jaunu sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju. Viņš Prāgā ticies ar ES kaimiņvalstu politikas komisāru Štefanu Fīli, taču Briselē viņam neizdevās noorganizēt tikšanos ar ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrinu Eštoni.

Komentāri (35)

archoftriumph 11.01.2011. 18.54

ljoti atgaadina muusu valdiibas izriikosanos ar vecriigas protesteetaajiem. piedevaam veel muuseejos uzkurinaaja muusu policijas infantilisms sareguleet kaartiibu, kursh, pieljauju, bija apzinaati plaanots.

0
0
Atbildēt

1

    dro > archoftriumph 11.01.2011. 19.43

    Protestētājiem? Varbūt tomēr huliganiem un marodieriem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu