Norvēģija piekrīt bažām par Krievijas draudiem • IR.lv

Norvēģija piekrīt bažām par Krievijas draudiem

9
Foto: Gatis Gierts, F64

"WikiLeaks": NATO dibinātājvalsts ministrs atbalstījis Baltijas valstu nostāju

Norvēģija piekrīt Baltijas valstu bažām, ka Krievija var radīt draudus to suverenitātei, pirms pusotra gada tikšanās laikā aiz slēgtām durvīm teicis Norvēģijas ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre, liecina interneta vietnes "WikiLeaks" publiskotās ASV diplomātiskās sarakstes dokumenti.

Kā vēsta aģentūra BNS, 2009.gada 26.augustā sūtītajā ziņojumā, kuru no "WikiLeaks" ieguvis un publicējis Norvēģijas laikraksts "Aftenposten", aprakstīta ASV vēstnieka NATO Ivo Dāldera un Stēres tikšanās. Dokumentā atklāts – Stēre paziņojis, ka Norvēģija jūt īpašu tuvību ar Baltijas valstīm. "Norvēģijai ir īpaša saikne ar Baltijas valstīm, viņš [Stēre] teica un piekrita uzskatam par draudiem to suverenitātes saglabāšanas, kas var nākt no Krievijas," pausts ziņojumā.

Norvēģijas ārlietu ministrs uzsvēris īpašo savas valsts statusu kā vienai no NATO dibinātājvalstīm un Krievijas kaimiņvalstij, kas dod iespēju Norvēģijai labāk izprast jauno dalībvalstu perspektīvas.

Stēre nosodījis NATO lēmumu pārtraukt dialogu ar Krieviju 2008.gada augustā. Lai gan Krievijai, pēc Stēres domām, negatīvā attieksme pret aliansi NATO un Krievijas padomes ietvaros bijusi ''jau asinīs'', ir svarīgi uzturēt komunikāciju ar šo lielvalsti un mēģināt atrast kompromisu, ASV diplomāts ziņojumā atstāstījis Norvēģijas ārlietu ministra viedokli.

Ziņojumā paskaidrots, ka Norvēģijas ārlietu ministrs apsveicis NATO jaunās pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi. Stēre uzsvēris, ka jāsaglabā līdzsvars "starp Krievijas informēšanu un jānodrošina, lai tas neapdraud NATO pretraķešu aizsardzības politikas attīstību".Dokumentā teikts, ka Norvēģija neatbalstīja ASV valdības iepriekš īstenoto pretraķešu aizsardzības politiku, kuru asi kritizēja arī Krievija. Stēre norādījis, ka jāanalizē Krievijas reakcija uz diskusijām par pretraķešu aizsardzības politiku, jo Maskavas reakcija var signalizēt NATO sabiedrotajiem, kā turpmāk rīkoties.

Decembra beigās Norvēģijas laikraksta "Aftenposten" vadība paziņoja, ka tā rīcībā nonākuši visi vairāk nekā 250 tūkstoši ASV diplomātiskās sarakstes dokumentu, kurus pakāpeniski publisko interneta vietne "WikiLeaks", un laikraksts šos dokumentus publiskos neatkarīgi no "WikLeaks" stratēģijas. Tomēr tika uzsvērts, ka netiks publicēti visi dokumenti pilnībā, bet raksti, kas balstīti uz šo dokumentu materiāliem un žurnālistisko analīzi. Pašlaik pilnībā ir publicēti vairāku dokumentu oriģināli.

Novembra beigās interneta vietne "WikiLeaks" paziņoja, ka ieguvusi ASV diplomātu 251 287 slepenos ziņojumus un to publicēšanā sadarbosies ar pasaules lielajiem laikrakstiem "El Pais", "Guardian", "New York Times", "Le Monde" un žurnālu "Der Spiegel". Pakāpeniski šie ziņojumi tiek publicēti arī tiešsaistē vietnē "www.wikileaks.ch". Līdz ceturtdienai publiskoti 1999 dokumenti.

Komentāri (9)

raimonds_bossltd 07.01.2011. 11.02

to andrejsg
Ja atklātībā parādītos krievijas diplomātu sarakste, pārējām pasaules valstīm nekavējoties būtu tai jāuzbrūk un tā jāiznīcina, jeb arī to vadītājus un viņu ģimenes locekļus pilsoņi saplosītu gabalos.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 07.01.2011. 11.10

Labi, ka arī Norvēģija saprot, ka Baltijas valstis ir joprojām Krievijas interešu zonā, pie tam ļoti, ļoti interesē Krieviju, kā atkal atgūt šīs valstis. Domāju, ka impērija paliek impērija un tās domāšanas veids nekad nemainās, it sevišķi tad, ja šo impēriju vada Putins!
Vai tad rūpīgi skatoties neredzam kā laiku palaikam kremļa roka ietekmē mūsu valsts politiku un arī ekonomiku! tagad favorītpartija kremlim ir ZZS!

+3
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 07.01.2011. 11.44

to Bet
Īpaši, ja to vada “impērasti”

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu