Eksprezidentam Paksam nevar liegt dalību politikā • IR.lv

Eksprezidentam Paksam nevar liegt dalību politikā

15
Rolanda Paksa atbalsta mītiņš 2003.gada novembrī Viļņā. Foto: Kestutis Vanagas, F64

Eiropas tiesa: liegums atceltajam Lietuvas prezidentam kandidēt vēlēšanās ir pārmērīgs

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pieņēmusi bijušajam Lietuvas prezidentam Rolandam Paksam labvēlīgu lēmumu viņa sūdzībā pret valsti, secinot, ka pēc impīčmenta jeb neuzticības izteikšanas viņam nevar liegt dalību politikā.

Kā teikts ECT biroja izplatītajā paziņojumā presei, lēmums no amata atcelto prezidentu izslēgt no atkārtotu prezidenta un parlamenta vēlēšanu kandidātu saraksta bijis pārmērīgs, turklāt tas pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvencijā (ECK) paredzētās tiesības uz brīvu ievēlēšanu.

Pakss par Lietuvas prezidentu tika ievēlēts 2003.gada janvārī un no amata atcelts pēc impīčmenta procedūras Seimā 2004.gada 6.aprīlī, pārmetot viņam Konstitūcijas un prezidenta zvēresta pārkāpšanu. Kā ziņots, Lietuvas Konstitucionālā tiesa konstatēja, ka Pakss, būdams prezidents, nelikumīgi savtīgās interesēs piešķīra valsts pilsonību Krievijas biznesmenim un atklāja viņam slepenu informāciju par izmeklēšanu, ko par viņa darbību veic Lietuvas tiesībsargi. Izmeklēšana par slepenas informācijas atklāšanu pret pašu Paksu pēcāk tika izbeigta bez rezultāta.

2004.gada 22.aprīlī Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija neatrada pamatojumu, lai liegtu Paksam kandidēt pēc viņa impīčmenta sarīkotajās prezidenta vēlēšanās. Tā paša gada 4.maijā Seims grozīja prezidenta vēlēšanu likumu, nosakot, ka persona, kas atcelta impīčmenta ceļā, nevar tikt piecus gadus ievēlēta par prezidentu, un komisija svītroja Paksu no kandidātu saraksta. 15.jūlijā parlaments laboja Seima vēlēšanu likumu, liedzot neuzticības dēļ atceltām politiskajām amatpersonām kandidēt parlamenta vēlēšanās. Valsts Konstitucionālā tiesa atzinusi šos ierobežojumus par pamatotiem atbilstīgiem pamatlikumam.

Pakss ECT sūdzējās, ka ar liegumu piedalīties politiskajos procesos pārkāptas viņa likumiskās tiesības, tiesa nav bijusi objektīva, turklāt ar impīčmentu un tiesu viņš divkārt tiesāts par vienu nodarījumu. ECT atbalstīja prasību iesnieguma daļā par liegumu piedalīties politikā, lemjot, ka liegums Paksam kandidēt parlamenta un prezidenta vēlēšanās ir pārmērīgs un pārkāpj tiesības tikt brīvi ievēlētam, kas noteiktas ECK 17.pantā.

Šis ECT lēmums pieņemts ar 17 tiesnešu vairākuma atbalstu, tas ir galīgs un nav pārsūdzams. Daļēji atšķirīgu viedokli pauduši trīs ECT tiesneši, pievienojot to spriedumam.

Komentāri (15)

DikembeSakamoto 18.12.2015. 04.46

Labs raksts.

+3
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 06.01.2011. 16.47

Dalību liegt nevar, tomēr lietuvieši to promaskavisko izdzimteni, bandīta un čekista Borisova pakalpiņu, var izsmērēt pa asfaltu no Viļņas līdz Kauņai. Kad nokusīs sniegs.

+2
0
Atbildēt

1

    oskaar > raimonds_bossltd 07.01.2011. 03.27

    To taču noteiks vēlēšanas- vai tauta viņu vēlas izsmērt, vai vēlreiz ievēlēt. Vai ne tā?
    Jautājums- vai Jūs tiešām arī domājat tādās kategorijās “Izdzimtenis”, “Bandīta un čekista pakalpiņš”, “Izsmērēt pa asfaltu” u.t.t.? Jeb Jums šķiet, ka tas ir tāds skaists interneta izteikšanās stils, bet sadzīvē Jūs tomēr esat labsirdīgs un visādi citādi apkārtējo cienīts cilvēks?

    0
    0
    Atbildēt

    0

usne 15.12.2015. 19.39

Pievienojos autorei. Soross ir krasaino revoluciju sponsors piedevam, t.sk ukraina.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu