Saules aptumsums redzams vairākās vietās • IR.lv

Saules aptumsums redzams vairākās vietās

22
Saules aptumsums 2011.gada 4.janvārī. Foto: Jānis Saliņš, F64

Visdrošāk parādību vērot, projicējot Saules attēlu uz ekrāna

Otrdien Latvijā rīta pusē bija novērojams daļējs Saules aptumsums, kura maksimumā debesu spīdeklis atgādināja sirpi ar augšup vērstiem galiem, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB), kuras mājaslapā parādība sīki aprakstīta un norise apskatāma attēlos.

Īpaši labi to varēja novērot Rīgā un tās apkaimē, informē LAB. Pēc Ir.lv ziņām, daļu laika aptumsusī Saule bija apskatāma arī daudzviet Zemgalē.

Speciālisti atgādina, ka uz Sauli nedrīkst ilgstoši skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna.

Kā ziņo aģentūra LETA, Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu. Šoreiz gan forma ir citāda – kā sirpis ar augšup vērstiem galiem, stāsta LAB projektu vadītājs Mārtiņš Gills.

Otrdien aptumsums Rīgā sākās pulksten 9.24, maksimālā fāze – pulksten 10.46, aptumsums beidzas pulksten 12.11. Latvijas rietumu daļā aptumsums sākas un beidzas līdz divām minūtēm ātrāk, austrumu daļā – līdz divām minūtēm vēlāk. Maksimālā aptumsuma fāze jeb Saules diametra aizsegtā daļa viscaur Latvijā būs 0,84.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi 2-4 gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2008.gada 1.augustā, nākamais būs 2015.gada 20.martā. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, nākamais būs novērojams 2142.gadā.

Saistībā ar šo notikumu janvāra pirmajā nedēļā Saules muzejs rīko tematiskus pasākumus: trešdien – semināru par aptumsumiem, otrdien un ceturtdien – dzejas un dziesmu vakarus, otrdien, 5., 6. un 7.janvārī pulksten 13 – radošās darbnīcas.

Komentāri (22)

Aivars Krauklis 04.01.2011. 12.20

Saules aptumsums – visā Latvijā, bet prāta – tikai Latvijas Radio, kur to apcerēt uzaicināta astroloģe.

+3
0
Atbildēt

0

Jānis Blumbergs 04.01.2011. 21.57

Šoreiz labi varēja redzēt

0
0
Atbildēt

0

Bulkujānis www.lasma 04.01.2011. 18.19

Sasmīdināja:
“Kā ziņo aģentūra LETA, Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku.”

Par to “Kā ziņo ..LETA”. Superkorekti. Žurnāls neuztiepj savu viedokli, bet atsaucas uz ziņu aģentūru – zemteksts – “varbūt tā ir, bet varbūt arī nav”. Piemēram, sauli kāds uz brīdi vienkārši izslēdz ar lielu slēdzi. Vai arī vērotājam kāds iezveļ pa galvu.. Katrā ziņā, rakstītājs te liek saprast, ka viņam pašam tāda īsta viedokļa šajā sarežģītajā saules aptumsumu izcelsmes problemātikā nav.
Kā ziņo aģentūra LETA, 2×2=4. Šo negaidīto ziņu apstiprināja arī virkne citu pasaules preses mēdiju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu