Valdība atbalsta ''Latvijas finiera'' akciju iegādi • IR.lv

Valdība atbalsta ''Latvijas finiera'' akciju iegādi

39
Nora Krevņeva, F64
Indra Sprance

Premjers: ieguvēji no darījuma būs gan “Latvijas Valsts meži”, gan nozare kopumā

Valdība otrdien atļāva valsts uzņēmumam “Latvijas Valsts meži” (LVM) iegādāties nelielu skaitu uzņēmuma “Latvijas finieris” (LF) akcijas, žurnālistus pēc valdības sēdes informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”).

Kā norādīja Dombrovskis, Krievijas kokrūpnieka “Sveza” piedāvājums atpirkt LF akcijas radījis satraukumu nozarē, to varētu vērtēt arī kā uzņēmuma pārņemšanas mēģinājumu, tādēļ LVM piedāvājuši izteikt alternatīvu akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Pēc Dombrovska teiktā, no tā, ka LVM iegādāsies LF akcijas, iegūvēji būšot visi – gan LF, gan LVM. “Kopumā no nozares viedokļa šis ekonomiskais pienesums neapšaubāmi būs, jo šeit jāskatās daudz plašākā kontekstā,” sacīja valdības vadītājs.

Valdība konceptuāli atbalstījusi desmit uzņēmuma akciju iegādi, taču, kā norādīja premjers, apjoms varētu mainīties. Uz jautājumu, vai LF akcijas ilgtermiņā varētu palikt LVM īpašumā, Dombrovskis atbildēja nekonkrēti, norādot, ka LVM piedāvājums izteikts, reaģējot uz “Sveza” aktivitātēm.

Savukārt LF vadītājs Uldis Biķis žurnālistiem norādīja, ka šāds valdības lēmums stabilizēs akcionāru domāšanas veidu par to, ka būtu jāsaglabā šāda darbība tālāk. Viņš norādīja, ka pārdodamo akciju skaits varētu būt neliels, no kopējā skaita tas būtu nepilni 0,3% kapitāldaļu. Arī viņš neatklāja darījuma summu, norādot, ka notiek sarunas.

Kā ziņots, Krievijas saplākšņa ražotājs "Sveza" pērn oktobrī izplatīja sludinājumu "Latvijas Finiera" akcionāriem, piedāvājot 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem. LVM iesaistīšanās šajos notikumos tika minēta jau pērn novembrī, gan neprecizējot nosacījumus.

Aģentūra LETA ziņo, ka pērn LF apgrozījums kāpis par 44,7% līdz 100 miljoniem latu. Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktors Arvīds Ozols biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš norādīja, ka summas lielums būs atkarīgs no pieteikuma galīgā izvērtējuma. ''Tā ir komercinformācija, ko pagaidām nepubliskojam. [..] Tas, ka no mazajiem akcionāriem esam gatavi pirkt akcijas ar kopējo nominālvērtību 100 000 latu, gan nav nekāds noslēpums. Valdības līmenī jau esam par to runājuši," sacīja amatpersona.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Tā īpašnieks miljardieris Aleksejs Mordašovs ir pazīstams ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un labās attiecībās ar vicepremjeru Alekseju Kudrinu.

Komentāri (39)

www.vecamate.lv 03.01.2011. 17.38

Malači,malači.. 10 akcijas ir tikai kāja durvīs, bet arī labi :) Vismaz kā signāls- Latvijai ir intereses, nevis tas ērmotais pantiņš- brīvais tirgus, kurš godmaņprāt visu pats sakārtošot.. :) Jau sakārtoja,kā patīk? :) Kā jau dabā, centrbēdze mijās ar centrtieci.Latvijai pēdējais laiks sākt domāt par sevi un savējiem.Labs :)

+11
0
Atbildēt

0

mxblack 03.01.2011. 16.58

Rūpnīcas “Furnieris” strādniekiem rūpnīcas pārņemšana būtu tragēdija. Ar milzīgām grūtbām tie izkūlās cauri krīzei, ļoti daudzi tika atlaisti, algas tika apcirptas cik nu vien var un tā rūpnīca noturējās. Tagad, kad Pasaules ekonomika ir atkal pirktspējīga un rūpnīca ir atsākusi normāli strādāt, visādi svezas to vienkārši šeit likvidētu, pievācot tās preču zīmi un modernās iekārtas. Šeit jau viņi neko neražotu, Krievijā to var izdarīt daudz lētāk. Daļai uzņēmuma nonākot valsts uzņēmuma statusā, tāds rēderisms nebūtu iespējams. Būtu jārēķinās ar valsts interesēm. Kaut gan šajā korumpētajā zemītē ir iespējama jebkura čgārnība, te ierēdņi ir viegli nopērkami. Varbūt tieši otrādi, tad tāda “Sveza” drīz vien tiktu pie uzņēmuma akcijām. Iemeslu to pārdošanai jau atrastu. Tā te ir iztirgots ļoti, ļoti daudz, visa valsts.

+9
0
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > mxblack 03.01.2011. 17.56

    Jā, viens no retajiem palikušajiem, Latvijai loģiski veiksmīgajiem uzņēmumiem.Meži blakus, un daudz.Speci tāpat. Nav brīnums,ka “interesenti” rēdero.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

valdis 03.01.2011. 17.34

Katrā ziņā agresīvās “Sveza” reklāmas TV un radio, pie tam, mūsu pašu kultūras darbinieku izpildījumā nebija viegli klausīties. Stāsts par mums pašiem, ne tikai par “Sveza”

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu