Komunālo maksājumu parādus varētu piedzīt ārpus kārtas • IR.lv

Komunālo maksājumu parādus varētu piedzīt ārpus kārtas

29
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Parādus par mājokļa uzturēšanu varētu piedzīt pirms hipotekāro kredītu maksājumiem

Valdības komiteja pirmdien konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotos grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz mājas pārvaldīšanas maksas un komunālo maksājumu parādus piedzīt pirms hipotekāro prasījumu apmierināšanas.

Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds informēja, ka valdība konceptuāli atbalstījusi ideju, bet Ekonomikas, Finanšu un Tieslietu ministrijām ir jāmeklē juridiski korektāks likuma grozījumu risinājums, vēsta BNS. 

Patlaban sagatavotie rozījumi paredz mainīt likumu, nosakot jaunu prasījumu veidu – prasījumi par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksas, kā arī maksas par komunālajiem pakalpojumiem piedziņu, nepārsniedzot 10% no kopējās uz nekustamo īpašumu gulstošās ķīlas vērtības nekustamā īpašuma izsoles dienā, apmierināmi nākamie uzreiz pēc to darbinieku prasījumu apmierināšanas par darba algu izmaksu, kuri saistīti ar nekustamā īpašuma uzturēšanu, un ar viņu darba algām saistīto sociālās apdrošināšanas maksājumu apmierināšanas, paskaidrots likumprojekta anotācijā.

Tādējādi prasītājs, kura rīcībā ir tiesas nolēmums civillietā par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksas, kā arī maksas par komunālajiem pakalpojumiem parāda piedziņu no attiecīgā dzīvokļa īpašnieka un tiesas sprieduma izpildu dokuments, likumā noteiktajā kārtībā ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību varēs atgūt šo parādu pirms hipotekāro prasījumu apmierināšanas.

Likumprojekts arī paredzēja, ka hipotekārajam kreditoram, kuram par labu nostiprināta pirmā hipotēka, ja vien tas nav arī piedzinējs, nebūs jāsniedz tiesu izpildītājam piekrišana par nekustamā īpašuma pārdošanu, ja piedziņa tiks izdarīta par labu prasījumam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksas vai maksas par komunālajiem pakalpojumiem piedziņu.

Saskaņā ar Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas sniegto informāciju problemātisko parādu par pārvaldīšanas maksu un komunālajiem pakalpojumiem vidējais apmērs uz vienu dzīvokli ir 500-1000 latu. Šāda naudas summa ir salīdzinoši neliela pret hipotekārajiem prasījumiem, kas bieži vien veido vairākus desmitus tūkstošu latu.

"Turpretī bieži vien 500 – 1000 latu ir izšķiroša summa, kuru, nesamaksājot komunālo pakalpojumu sniedzējam,  dzīvojamajai mājai attiecīgo pakalpojumu sniegšana tiks pārtraukta. Tātad, piemēram, siltumenerģijas piegāde šajā apkures sezonā tiks pārtraukta arī tiem dzīvokļa īpašniekiem, kuri savlaicīgi ir norēķinājušies par šo pakalpojumu, radot zaudējumus ne vien viņiem, bet arī būtiski pasliktinot mājas kopējo tehnisko stāvokli," norāda Ekonomikas ministrija

Par grozījumiem likumā, kad tie tiks sagatavoti, vēl būs jālemj Saeimai.

Komentāri (29)

Maija 03.01.2011. 15.08

realitātē bieži vien ir tā, ka lielākie komunālie parādi ir nevis trūcīgākajiem mājas iedzīvotājiem, bet gan nekaunīgākajiem pragmatiķiem, kuri, redzot, ka apsaimniekotājam uzsākt reālu piedziņu traucē banka ar savu hipotēku, komunālos nemaksā principā, bet par ietaupīto naudiņu aizlaiž uz Šarmelšeihu vai Antāliju pasildīties dienvidu saulītē.
Šie tipi parasti arī uzreiz samaksā, kad jūt, ka nemaksāšana var beigties slikti.

+8
-1
Atbildēt

0

Krix 25.09.2015. 11.01

Paldies par rakstu ! Man ir prieks, ka kāds beidzot sāk ar reāliem piemēriem atmaskot RD totālo nekompetenci, kā arī klajo melošanu un faktu sagrozīšanu….

Pie tā, ka Rīgas iedzīvotāji, kas to var atļauties bēg uz pierīgu ir vainīgs neviens cits kā pati RD ar savām maksas stāvvietām un pilsētas plānojuma trūkumu, saskrūvētiem NĪN, biļešu cenām utml., kā arī degradētu vidi un bedrainām ielām – stabīli sliktākais segums valstī ! Arī es kolīdz radīsies iespēja pārcelšos uz pierīgu un ļoti ceru, ka arī biznesa attīstība šajās teritorijās – vai tā būtu Jaunmārupe, vai Ikšķile vai Ādaži attīstīsies arvien straujām, ļaujot vietējiem tur arī strādāt !

Runāšana par to, ka pierīga Rīgai zogot nodokļus ir maigi izsakoties nevietā, jo Rīga šos cilvēkus grib aptirīt vēl dubultā pie katras reizes skalojot smadzens, ka lūk kādai nelielai grupiņai nākšoties maksāt tomēr mazāk nekā iepriekš, iepretīm 95% citu iedzīvotāju….

Un nobeigumā, šķiet Ušakovs un vēl citi pašvaldību vadītāji ir aizmirsuši, ka strādā saviem iedzīvotājiem, kuru uzticība ir jānopelna nevis otrādāk, kur attiecīgā teritorijā dzīvojošie tiek uzskatīti par muļķiem un cērpjamām aitām – iedzīvotāji ir jāpievielina ar iespējam, tīru, sakoptu vidi un darba iespējam, nevis nodokļu un nodevu teroru, kā to dara RD, kaut gan nu jau plēsīs pilnu NĪN arī no Rīgā deklarētiem….Mans uzskats ir tāds, ka pret nekompetentu RD vajag cīnīties pilsetu sadalot prefektūrās, ja reiz viena dome nespēj pilsētu efektīvi pārvaldīt, tad varbūt viss šis bardaks veinreiz beigtos.

P.S. Interesanti, kas notiks, kad būs notrallināta visa Birka atstātā nauda ?!

+7
0
Atbildēt

5

    kolpants > Krix 25.09.2015. 15.37

    a ko tad tie Pierīgā dzīvojošie un šausmīgajā Rīgā strādājošie neorganizē birojus arī Pierīgā? Nez kāpēc tie paši Pierīgā dzīvojošie uzreiz naski protestē, kad kāds grib kādu rūpnīcu uzbūvēt, uzreiz bļauj “nevajag zaļo vidi čakarēt”

    Es i nezināju, ka izrādās tās milzīgas piepilsētas visā pasaulē arī ir Ušakova vaina, nevis cilvēku vēlme dzīvot privātmājās. Es pat redzu to bildi, kad no Mārupes privātmājas cilvēks pārvācas uz Imantas 3 istabu dzīvokļi, jo beidzot pagalma ceļi salaboti un sabiedriskais transports lētāks. Jo līdz tam viņš nu tā mocījās dzīvojot privātmājās un braucot ar A6)))

    P.S. Interesanti, ka šo jautājumu jau kuru gadu uzdod Ozoļiņš, to pasniedzot “nu nākamgad tā nauda noteikti beigsies un būs krīze”. Bet tā nauda kā nebeidzās tā nebeidzās

    P.S.S. un interesanti, kāpēc neviens neuzdod jautājumus iepriekšējām pilsētas galvām – ko tad tās izdarīja, kad pirmskrīzes budžets bija ievērojami lielāks? Nu kaut kā es neredzu, ka toreiz daudz kas tika darīts, labiekārtots būvēts, un tagad apstājas. Drīzāk otrādi, vismaz kaut ko dara – pie stipri mazāka budžeta.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Krix > Krix 28.09.2015. 10.33

    Tai skaitā t.s. Ziemeļu koridora projekta norakšana…bez, kura fantazēt par transporta plūsmas novirzīšanu no centra, pat piepalīdzot ar RDSD fenomenāli slikto satiksmes organizāciju – pat klaju sabotēšanu, nav nekādas jēgas – tas nenotiks – vismaz ne tik ilgi, kamēr Rīgas centrā būs vēl biznesi un iestādes palikušas, kā arī Rīga nebūs par kādiem 50-100K iedzīvotājiem nabagāka palikusi…bet pilsēta bez problēmu risināšnas uz to iet, jau tagad var apskaust tos, kam darbs ir Rīgas nomalēs vai vēl labāk pierīgā – daudz mazāk laika ko atvēlēt ceļa pārvarēšanai !

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Krix 26.09.2015. 17.32

    Krix

    P.S. Interesanti, kas notiks, kad būs notrallināta visa Birka atstātā nauda ?!

    Birka atstātās naudas nav, sen jau tiek ieķīlāti vai tirgoti Rīgas nekustamie īpašumi

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Krix > Krix 27.09.2015. 22.51

    –> kolpants, skatoties ar kādu drudžainu centību rīdzinieki un tie, kas dzīvo Rīgā pēdējā gada laika tiek atbrīvoti no “liekajiem” līdzekļiem, domājams, ka tas brīdis tālu nav….šodien kā reiz caur Mārupei izbraucu, tur jau biroju/biznesa kompleksu un noliktavu ir diezgan, paziņas bračka citā pusē no Rīgas dzīvo un netālu arī strādā – tā kā viss ir iesācies, paliks bomzīgs centrs ar hipsteriem, jo autovadītājus būs aiztriecis un bloķenu gredzens ap to ar vecām tantēm, jo pārējiem būs noriebies dārgs transports, saskrūvēti NĪN un bērnudārzu rindas + ceļi ar bedrēm !

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Vjačeslavs Vasiļevskis > Krix 28.09.2015. 09.44

    Nauda Rīgā, spriežot teju pēc visu ievērojamu projektu apturēšanas un atlikšanas, jau ir beigusies — lieka nauda. Bankrots, protams, nav iestājies — tekošu vajadzību segšanai jau budžetā nauda ir un būs,– attīstībai nav. Naudai beidzoties nesākas pasaules gals, Zimbabve, piemēram, bez naudas nīkuļo sev, un neko, pastāv kaut kā. Rīga jau arī nekur neizgaisis notrallinātas naudas dēļ, tikai Dienvidu tilta 4.kārtu, kvalitatīvus ceļus, jaunu veloceļus un daudz ko citu rīdziniekiem nebūs vēl ilgi redzēt, jo tas viss maksā naudu, kuras Rīgai vairs nav.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Vjačeslavs Vasiļevskis 28.09.2015. 09.58

“Interesanti, kāpēc neviens neuzdod jautājumus iepriekšējām pilsētas galvām” — jo tie ir iepriekšējie! Izcils demagoģijas paraugs — dara vismaz kaut ko, ā jautājiet iepriekšējiem un tā tālāk un tādā garā. Ušakovs un SC jau otro termiņu vada Rīgu, par iepriekšējiem runāja dikti sen un tagad cilāt pagātni nav jēgas — jārunā par šodienas situāciju. Ko dara tagadējie RD pārvaldnieki — skaisti aizmālē acis ar svētkiem, uguņošanu, “bezmaksas” transportu, valdības lamāšanu un skaistām nākotnes skicēm un solījumiem, kuru īstenošanai nav un pie tādas saimniekošanas nebūs naudas. Tāpēc arī nedz termiņi, nedz finansējuma apmēri un avoti netiek minēti — neviens i negrasās neko no tā īstenot tuvākajos gados.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu