Būtiskas domstarpības par “Vienotības” pārtapšanu partijā • IR.lv

Būtiskas domstarpības par “Vienotības” pārtapšanu partijā

96
Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Gan Āboltiņa, gan Kristovskis neizslēdz šķelšanos partijas veidošanās procesā

Lai arī 13.decembrī apvienības “Vienotība” valde izplatīja paziņojumu medijiem, ka vienojusies nākamā gada pirmajā pusē apvienību pārveidot vienā partijā, apvienības līderiem – Ģirtam Valdim Kristovskim (PS)  un Solvitai Āboltiņai (JL)  ir būtiskas domstarpības par šo jautājumu, abi arī neizslēdz, ka partijas veidošanās procesā daļa cilvēku varētu atšķelties.

13.decembrī masu medijiem tika izplatīta “Vienotības “ preses relīze, kurā informēts par apvienības valdes lēmumu līdz 2011.gada vidum veikt visas nepieciešamās procedūras, lai apvienība pārtaptu vienā partijā. Kristovskis šajā valdes sedē nepiedalījās, jo bija komandējumā. Īsi pirms gadu mijas intervijā Ir.lv Kristovskis sacīja, ka nekāda “Vienotības” valdes lēmuma izveidot partiju nākamā gada pirmajā pusē neesot – kļūdu pieļāvuši preses relīzes sagatavotāji. Tie gan to noliedz, norādot, ka paziņojums presei bija saskaņots.

Kristovskis uzsvēra, ka vienotu partiju tik īsā laikā nav iespējams izveidot, ir vesela virkne kritēriju, kas jāizpilda, lai par to vispār varētu runāt. “Tas nevar būt sasteigts process uz iedvesmas pamata, nedaudz eiforijas pamata par labajiem vēlēšanu rezultātiem. Ir jābūt veselai virknei iekšējo kritēriju, lai par to varētu runāt, “ uzsvēra Kristovskis.

Par vienu no kritērijiem Kristovskis minēja savstarpējās uzticības jautājumus, kas pašlaik esot nepietiekošā līmenī. “Ļoti daudziem cilvēkiem “Pilsoniskajā savienībā” nav skaidrs, kāpēc būtu nepieciešams to darīt [veidot vienu partiju],” sacīja Kristovskis. “Ņemot vērā to, kādi piedzīvojumi bija valdības veidošanas procesā, tas, godīgi sakot, nepalielināja, bet gan samazināja savstarpējo uzticību. Līdz ar to uz visa šī evolucionārā procesa bāzes ir ļoti nopietni jāstrādā, bet tas nenozīmē, ka mēs atsakāmies no šī mērķa, bet es neredzu, ka tas var notikt dažos mēnešos kā to viens otrs centies paziņot, “ sacīja Kristovskis.

Uz jautājumu, vai ar “viens otrs” viņš domāja Āboltiņu, Kristovskis atbildēja, “kā viņa var apņemties kautko izlemt “Pilsoniskās savienības” vai manā vietā? Šādi jautājumi par apņēmību vispirms būtu jāizdiskutē un jāsaskaņo ar mani kā esošo priekšsēdētāju pirms kaut ko paziņot uz āru. Lūk, tas arī ir tas uzticības jautājums, “ sacīja Kristovskis.

Pēc viņa domām, partijas izveidei par pamatu būtu jābūt vēlēšanu ciklam un arī nopietnai analīzei. “Mēs  redzam, ka ir arī vēlēšanu apvienības, kuras tāpat jau gadu garumā eksistē un sasniedz labus rezultātus, uzlabo rezultātus. Piemēram, Zaļo un Zemnieku savienība. Tas nenozīmē, ka ir jāapvieno, “ sacīja Kristovskis.

Viņš atzīmēja, ka arī PS notiek dažādi iekšējie procesi, ir uzņemta tā dēvētā “Lietussargu grupa”, un “Vienotība” “būtu spēcīga tikai tad, ja tajā ieietu spēcīga “Pilsoniskā savienība”.” Pēc Kristovska domām, ilgtermiņā “Vienotībai”  būtu jāpārtop partijā, bet nevar uzlikt termiņu – tuvāko kongresu. “Te jārunā par ceļa kartes saskaņošanu, tās plānveidīgu realizāciju. Pirmkārt, jau partiju iekšienē jānotiek procesam, diskusijām, viedokļu pieņemšanai jānotiek uz reālas informācijas bāzes – ko iegūs, nu, analītiskas bāzes.”

Kristovskis atzina, ka apvienības pārtapšanā iespējams, ka daļa varētu atšķelties. “Risks šādiem procesiem ir liels, ļoti liels, tāpēc, ka “Vienotība” tur ļoti plašu politisko spektru no labēji centriskas līdz pat centriski kreisiem ieskatiem. (…) ja trīs partijas ar šādu plašu spektru saliek uz vienas bāzes, tas nozīmē, ka ir cilvēki, kuriem ir jāpieņem kautkādi jauni ideoloģiski pamatprincipi un nebūt ne visiem tas ir pieņemams. Nu, lūk, šie ir jautājumi, kuri ir jānoskaidro, pirms runāt par apvienošanos. Pretējā gadījumā tiešām notiks tas, ka daļa cilvēku vai nu nenāks līdzi vai tiešām atšķelsies, vai ieies iekšā un tad stāsies ārā.. tā kā šeit ir ļoti mērķtiecīgi un precīzi jāizrunā šie taktikas jautājumi, “ pauda Kristovskis.

Savukārt JL priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, kura pavasarī pārņems “Vienotības”  priekšsēdētāja amatu no Kristovska, Ir.lv iepriekš uzsvēra, ka par “Vienotības” pārtapšanu partijā runāts jau tad, kad tika izveidota šī politiskā apvienība. “Šīs vēlēšanas parādīja to, ka šis konsolidācijas process ir pareizs. Cilvēki vēlas redzēt nevis tās trīs partijas, kuras veido apvienību, bet viņi vēlas redzēt “Vienotību”, un tas ir jāapzinās katram “Vienotības” politiķim. Kā viena no  “Vienotības” vadītājām es darīšu visu, lai šo partiju izveidotu iespējami ātrāk, “ pauda Āboltiņa.

Viņasprāt, partija jāizveido līdz nākamai vasarai. “Es noteikti piekrītu tam, ka mēs esam dažādi, mums ir ļoti grūts tas process. Mēs joprojām mācamies demokrātiju, ka lēmumi demokrātijā tiek pieņemti, mazākumam pakļaujoties vairākumam, ka ir jādiskutē tik ilgi, kamēr pārliecina arī tos, kas ir krasi kāda lēmuma pretinieki.(…)Mums ir ļoti daudz, ļoti spēcīgi cilvēki, ļoti spēcīgu personību, bet tas neizslēdz to, ka pat, ja kādam cilvēkam, pat kādam deputātam, nebūs pa ceļam kopā ar “Vienotību”, tad tas nenozīmē, ka “Vienotība” kā partija nebūs, ka viņa neveidosies un nekļūs lielāka un stiprāka, “ sacīja Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka apvienību “Vienotība” PS, JL un “Sabiedrība citai politikai” oficiāli nodibināja šā gada 6.martā. Apvienība uzvarēja 10.Saeimas vēlēšanās, iegūstot 33 deputātu mandātus.

Komentāri (96)

Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 12.35

Pirmssvētku noskaņā aiztaupīšu rupjus vārdus, kas man būtu uz mēles. Šogad pirms pašvaldību vēlēšanām pavadīju divas nedēļas Ukrainā, padziļināti pētot situāciju starptautiskas organizācijas misijas sastāvā. Un ziniet, ko es teikšu, cienījamie līdzpriekšsēdētāji: aizbrauciet un parunājiet ar Timošenko partijas BYT biedriem par to, kas ar viņiem un partiju notika pēc tam, kad demokrātiskie spēki sašķēlās. Ja tas vēl netop jums par biedinājumu, tad varbūt ir laiks nodarboties ar kaut ko citu, nevis pārbaudīt Latvijas vēlētāju pacietību jau kuro reizi.

+81
-4
Atbildēt

12

    raimonds_bossltd > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 14.48

    to Ghost Dog
    Kritērijs ir atsūkāšana Putinam, tāpēc nejauc.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 13.13

    Jušcenko ne par mata tiesu nav labāks par Janukoviču. Vismaz nav izvarojis, par ko arī paldies. Visādi citādi abiem patīk braukt labās mašīnās, valkāt Armani un ierasties uz ASV oficiālajām pieņemšanām.Tikai viens tiek uztverts kā demokrātijas simbols, bet otrs nē.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    vupats > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 21.07

    he, hē, te nu , vecīt, gan atļaušos maigi un indīgi pasmīnēt.

    Nezināja? Džeri, Tu, ko, takš neesi “ar pirkstu taisīts”.

    Gan zināja lieliski, paši brauca “mācīt” demokrātiju, vai ne? Kā tad tur bija, Delna? Braucāt takš.

    Un tagad, vah, vah!

    Kādas šausmas! I TUR, I TE šmuce.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    vupats > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 16.51

    Atļaušos klusu bilst, ka “visa progresīvā” pasaules žurnālistika, ieskaitot Latvijas “sargsuņus”, gan Timošenko, gan Juščenko dēvēja par vienīgo un reālo “austrumu” puses glābējiem.

    pašiem “sargsuņiem” tagad vēmiens no tā nenāk? Jebšu “demokrātijas” pasūtījums to ļauj “norīt”?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 17.55

    Katrs var kļudīties, arī žurnalistiem ir tendence vēlamo uzdod par esošo.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 13.26

    Principā jā, beigās izrādījās, ka tā, Juščenko jau palīdzēja Janukovicam nākt pie varas, jo pirms vēlēšanām nomainīja vairākus gubernatorus un milicijas priekšniekus reģionos, lai Janukovicam nodrošinātu uzvaru, jo tur bija Timošenko cilvēki.
    Tagd arī abi bieži redzami kopā, un viņu neviens nevajā. atšķirībā no Timošenko cilvēkiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 14.57

    Sorry, piemirsu par Putinu, bet Tev taisnība!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 13.00

    Par apātiju diezgan precīzi. Jo, godīgi sakot, ja tagad būtu jābalso, tad nezinātu. Vai nu “ar kājām”, vai par VL. Kas abos gadījumos būtu pret maniem uzskatiem. Katrā ziņā tās šausmas, ko tikai pāris mēnešos izdarīja Vienotība, principā šo apātiju rada.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 12.41

    Neesmu pārliecināts, ka uzskatu Timošenko par kādu godīguma un demokrātijas etalonu. Daudz vairāk Latvijā gribētos redzēt partiju ar konsekventu ideoloģiju, nevis kārtējās labo zēnu un meiteņu apvienības, kas klūp viena otrai matos 5.minūtes pēc uzvaras vēlēšanās.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 13.01

    Manuprāt… Ir būtiska kļūda Latvijas deputātus un valdības darboņus saukt par politiķiem. Ar politiku viņiem ir maz sakara. Saeimā ir ap 10 cilvēku, kam ir nopietns, izstrādāts [protams, apspriežams] plāns kādā nozarē. Tas arī viss. Kādi politiķi no tiem, kas “paļaujas”, “uzticas” utt.
    Man šķiet, ka politikas vietā Latvijā eksistē lieliska iespēja 4 gadus par svešu naudu neko nedarīt un gūt kaut kripatu publicitātes…

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Anda Burve-Rozīte 30.12.2010. 13.03

    Timošenko galīgi nav godīguma etalons, arī Juščenko nē, bet, salīdzinot ar Janukovica zēniem viņi ir demokrātijas un libreralisma etaloni.
    Viņi atļāva Janukovicam nākt pie varas, nodrošinot godīgas vēlēšanas, un ko viņš dara tagad – likvidē visas dem. brīvības un izrēķinās ar opozicionāriem pēc Putina parauga.
    Vairs nav cerību, ka Ukrainā vispār var būt godīgas vēlēšanas, un ka šie te putinoīdi vispār atdos varu.
    Un proincipā viss notika tāpēc, ka Timosenko un Juščenko apkaroja cits citu, nevis darīja ko vajadzīgu valstij.

    +24
    0
    Atbildēt

    0

    Es arī ne, jo tituls “gāzes princese” jau neradās tukšā vietā. Par demokrātiskajiem spēkiem viņus ar Juščenko nodēvēja pēc 2004, un tā iegājās kā parocīgs apzīmējums blokam, kas bija pretī pro-krieviskajam un pro-autoritārajam galam. Kad es pieminu BYT, es runāju par situāciju, kurā Timošenko un Juščenko sašķēlās, ar nepārtrauktiem strīdiem noveda savu elektorātu apātijā un neticībā izvirzītajiem mērķiem, sāka dušīt presi,
    mainīt izpratni par vēsturiskiem procesiem, piemēram, golodomoru. Viens no viņiem politiski ir līķis, otrs ir apsūdzētais, partiju dušī gan valdošie (dubultnieku skandāli Kijevas apgabalā, Ļvovā un citur, kad BYT vēlēšanu listē līdz vēlēšanu dienai bija cilvēki, kas rezultātā sen bija iestājušies Reģionu partijā), gan tā mirst pati, bet tikmēr Janukovičs būvē arvien spēcīgāku varas vertikāli, kas vairs nestūrē ne uz Rietumiem, ne arī alkst saplūst ar Krieviju, bet arvien vairāk skatās uz savu nabu, virzīdamās pašizolācijā un nacionālismā. Ukraina ir lieliska, interesanta, sarežģīta valsts, izņēmums tā gala postpadomju telpā vairākās jomās (pozitīvi) un tagad to zaudē. Un kāpēc? Tikai tāpēc, ka divi (un viņu politfinansiālie atbalstītāji) gribēja pamērīties. Spoža perspektīva?

    Es jums pilnīgi piekrītu par partiju ar ideoloģiju, kas to turklāt arī konsekventi realizē, nevis reizi 4 gados ieraksta programmā, jo “CVK prasa”.

    +30
    -1
    Atbildēt

    0

martins_spravniks 30.12.2010. 13.08

Daudzi no Vienotības vēl joprojām uzskata sevi par pietiekami spilgtām un atraktīvām personībām, kuras spējušas sasniegt tik labus vēlēšanu rezultātus. Ja šis skurbums reiz izgaisīs un nāks skaudrā atskārsme par sevi kā vagonu, ko saeimā ievilkusi lokomotīve Dombrovskis, ir cerības sagaidīt ko labu arī valstij. Ja ne, žel mūsu visu.

+42
0
Atbildēt

0

buchamona 30.12.2010. 12.56

…Cilvēki vēlas redzēt nevis tās trīs partijas, kuras veido apvienību, bet viņi vēlas redzēt “Vienotību”… +++ patiik Aboltinjai runaat lozungos un tautas vaardaa :)
Shii briizha apvieniibai “Vienotiiba” ir tikai viens uzdevums – notureet Dombrovska valdiibu, ljaut tai sraadaat. Viss,punkts. Par to es arii kaa Vienotiibas veeletaajs balsoju shajaas veeleeshanaas. Kaadaa statusaa ir Vienotiiba – partija, vai apvieniiba – man tas ir pilniigi vienaldziigi liidz briidim, kad kaut kaadu politisku speelju rezultaataa Vienotiiba sashkelsies un zaudees varu, un kritiis Dombrovska MK.
Bet, ja veel par politisku partiju – es nespeeju iedomaaties PS un SCP kaa vienu partiju. Ja tas ir iespeejams, tad jajautaa, kas ir politiska partija? :)

+29
-4
Atbildēt

1

    mary75 > buchamona 30.12.2010. 14.02

    Maz ticams variants, ka Dombrovska valdība kritīs V škelšanās dēļ.
    Daudz ticamāks iemesls ir Lembis ar savu ZZS.
    Un, ja nekritīs, būs spiesta pildīt visus Lemberga untumus, un nekādas lielas pārmaiņas un reformas nenotiks.
    Nu bet citu variantu nav, arī skaidrs.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu