Latvijai zemākais demokrātijas reitings starp Baltijas valstīm • IR.lv

Latvijai zemākais demokrātijas reitings starp Baltijas valstīm

32

"The Economist" pasaules demokrātijas indeksā Latvija ieņem 48.vietu

Britu biznesa žurnāls "The Economist", vērtējot demokrātijas attīstību, Latviju ir ierindojis 48.vietā pasaulē, mūsu valstī valdošo iekārtu raksturojot kā "demokrātiju ar trūkumiem", vēsta aģentūra LETA.

Žurnāla "The Economist" analītiķu grupas "Economist Intelligence Unit" (EIU) veidotajā ikgadējā Demokrātijas indeksā apkopoti dati par sabiedrības demokrātijas līmeni 165 pasaules valstīs un divās teritorijās.

Par notiekošo Latvijā visaugstākais novērtējums sniegts vēlēšanu procesam un plurālismam, kā arī pilsoniskajām brīvībām. Rādītāji novērtēti ar attiecīgi 9,58 un un 9,12 punktiem no iespējamajiem desmit punktiem.

Viszemāk novērtēta valdības spēja strādāt – ar 5,36 punktiem, iedzīvotāju politiskā līdzdalība – ar 5,56 punktiem, bet politiskā kultūra – ar 5,63 punktiem.

Salīdzinot ar 2008.gada Demokrātijas indeksa rādītājiem, Latvija skalā noslīdējusi par divām vietām.

No Baltijas valstīm augstāko vietu ieņem Igaunija, ierindojoties 33.vietā, bet Lietuva 2010.gada Demokrātijas indeksā ieņem 41.vietu.

"Demokrātijas ar trūkumiem" apskatā definētas kā valstis, kurās ir brīvas un godīgas vēlēšanas un cilvēku pamatbrīvības tiek ievērotas, tomēr pastāv vairākas vājās vietas citos demokrātijas aspektos, tostarp pārvaldes problēmas, neattīstīta politiskā kultūra un vāja iedzīvotāju iesaistīšanās politiskajos procesos.

Visaugstākais demokrātijas līmenis ir Norvēģijā, Īslandē, Dānijā, Zviedrijā un Jaunzēlandē. Savukārt kā autoritāri režīmi novērtēta Kuba, Baltkrievija, Ķīna, Azerbaidžāna, Tadžikistāna un Afganistāna, bet indeksu noslēdz Mjanma, Uzbekistāna, Turkmenistāna, Čada un Ziemeļkoreja.

Komentāri (32)

mary75 30.12.2010. 13.22

Viss likumsakarīgi – tauta pasīva, politiski neaktīva un neizglītota, ievēl attiecīgus deputātus, tie veido korumpētu un neprofesionālu valsts pārvaldi, pie kam korupciju tauta neuztver, kā lielu trūkumu, drīzāk, kā “māku dzīvot” ( skat Lemberga popularitāti), un nākamreiz atkal balso par tiem pašiem korumpētiem politiķiem, utt.

+11
-3
Atbildēt

2

    modriss > mary75 30.12.2010. 13.59

    Nu, dzeris49, ietrāpīji tēmā:) Tiko pie cita raksta ierakstīju komentāru par LR vēlēšanu sistēmas dīvainībām

    Vai tad vispār ir iespējams neievēlēt kaut ko? Piemēram, šīs Saeimas vēlēšanās Saeimā tikt gribētāju vidū redzēji kādus reālus “glābējus”?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 30.12.2010. 14.11

    Redzēju tikai mazāko ļaunumu.
    Bet, tad labāk balsot par to, nekā par ZZS un pārējiem, kas simtreiz pieķerti melos un blēdībās.Es agrāk domāju par mažoritāro sistēmu, bet, ar tādu daļas vēlētāju kvalitāti kāds zina, ko tur vispār iebalsos, un ko viņi tai saeimā sadarīs?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 30.12.2010. 15.29

“lūk, ja SVF piķi iegrūstu reformās..tad tas gan būtu vieds gājiens. ”

Gribu Tev aizrādīt, ka SVF nedod naudu vienkārši tāpat, kā Tu izsakies”lai iegrūstu reformās”!
SVF aizdod naudu tikai valsts budžeta deficīta segšanai un tieši šo budžeta deficītu tad arī SVF kontrolē( lai tas tiek samazināts)!

+5
-2
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 30.12.2010. 12.12

to Optiskais Tēmeklis
Kā tad. Ne čekistu, zagļu, komuņagu un pederastu iepriekšējo gadu valdīšana bet Dombrovska kunga valdība vainīga.

+5
-2
Atbildēt

3

    piziks > raimonds_bossltd 30.12.2010. 16.11

    Ombros pietiktu jau ar Dombrovski pašu, bet bez tās klanīšanās un izdabāšānas Dombrovska (zviedru) kungam derētu iztikt.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > raimonds_bossltd 30.12.2010. 22.23

    to Optiskais Tēmeklis
    Varbūt tavas iekāres objektam, maskačkas truliķim, ar knapi izmocīto arodskolas izglītību, Šleseram, liekas, ka var aizņemties naudu no Zviedriem bet dancot pēc Maskavas stabules. Tā nav.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > raimonds_bossltd 30.12.2010. 13.12

    vainīga? cilvēku negausīgaja naudaskārē? tuvredzībā, tērējot un dzīvojot uz krīta? ļoti daudzi, arī vecā kaluma ļaudi, ļoti piesardzīgi izturēja pret visu šo te…jo ir jau gājuši šadām lietām cauri.tik neviens tos nekalusījās. arī starptautiskajos ekspertos nē!!! PEDĀLI GRĪDĀ..IBIO!!!un 2-3 gados viduvēja mirkovalstele panāks un apdzīs gadsimtus augušas rietumu vecās demokrātijas? to par pat naivumu nevar nosaukt..tas ir maigi izsakoties stulbums. A tie tur , kam priekškajas silē..tādi paši vien ir. pārstāvji!!!

    tāpec rēķins vienkāršs…ņemam algu pirms treknajiem gadiem. tik cik treknajos pelnījām vairāk, par tik pat + procenti, mēs tagad saņemam mazāk. viss ir gaužām elementāri, loģiski un likumsakarīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu