Atceļ sodu bijušajiem VID darbiniekiem Jakānam un Zaļūksnim • IR.lv

Atceļ sodu bijušajiem VID darbiniekiem Jakānam un Zaļūksnim

38
Dzintars Jakāns. Foto - Jānis Saliņš, F64

Bijušie ierēdņi uzvar FM strīdā par rīcību ar Jaunalksnes sarunu noklausītājiem

Administratīvā apgabaltiesa kā apelācijas instance nolēmusi atcelt Finanšu ministrijas (FM) lēmumu par disciplinārsodu piemērošanu bijušajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem Dzintaram Jakānam un Artim Zaļūksnim, aģentūru BNS informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas Zaļūksnis jāatjauno VID Administratīvās pārvaldes Personāla administrēšanas un juridisko jautājumu daļas vadītāja amatā vai līdzvērtīgā amatā, ja faktiski nav iespējams viņu iecelt norādītajā amatā. Tāpat mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas jāaprēķina Zaļūksnim nodarītie zaudējumi neiegūtās darba algas apmērā laika periodā no viņa atbrīvošanas brīža līdz atjaunošanai amatā, kā arī jāizmaksā attiecīgā naudas summa.

Saskaņā ar tiesas spriedumu FM viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas jāaprēķina un jāizmaksā naudas summa, kas ieturēta arī no Jakāna algas, izpildot FM lēmumu, ar kuru viņam alga tika samazināta par 20%.

Kā ziņots, toreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL) 2009.gada oktobrī Jakānam samazināja algu par 20% uz pusgadu, bet Zaļūksni atbrīvoja no amata, jo minētās personas bija atlaidušas žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzētos Finanšu policijas darbiniekus Vasiliju Kivļonoku un Jāni Laizānu. FM to atzina par prettiesisku. VID lēmumu esot balstījis uz notiesājošo spriedumu par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, bet tas nebija galīgs, jo apsūdzētie to bija pārsūdzējuši.

Komentāri (38)

inghem65 29.12.2010. 15.07

Vai tas stāsts gadījumā nebija nedaudz sarežģītāks? Jakānu un Zaļūksni atlaida nevis par to, ka viņi atlaida tos, kas noklausījās, bet par to, kā viņi to izdarīja? Vai gadījumā atlaistie noklausītāji pēc tam nedabūja kaut kādas kompensācijas par nepamatotu atlaišanu? Es gan varu kļūdīties, jo tik cītīgi nesekoju visam tam stāstam.

Bet vispār Latvijā ir cirks ar tām atlaišanām – kāds var minēt pozitīvu piemēru, kad kāds mācētu (vai gribētu) juridiski korekti atlaist valsts iestādes darbinieku?

+12
-3
Atbildēt

1

    mary75 > inghem65 29.12.2010. 15.17

    Jā, pareizi, sāku atcerēties, laikam atlaida ar galīgi neadekvātu formulējumu, tādu, ar ko jebkura tiesa viņus būtu atjaunojusi, un Repše domāja, ka Jakāns ar Zaļūksni to izdarīja tīšām.
    Un šos divus, kā augstus ierēdņus, pēc Latvijas likumiem atlaist vai sodīt vispār nevar, varbūt, ja nu akurāt pieķer pie rokas, ka kādam griež pušu rīkli, un tad ar vēl jāpierāda, ka ar nolūku un nodomu, nevis nezināšanas pēc, ka tā darīt nevar, vai nejaušības pēc.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 29.12.2010. 19.15

Jā, skumji, ja šos te abus attaisno, jo tieši viņi , cik var noprast, ir visu to organizējuši, jo Kampējam Jaunalksne bija un arī ir kā ķīlis dupsī!
Skumji, ka viens likums un viena taisnnība tikai valsts nozadzējiem!

+8
-1
Atbildēt

0

snjuu 29.12.2010. 14.06

“Kā ziņots, toreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL) 2009.gada oktobrī Jakānam samazināja algu par 20% uz pusgadu, bet Zaļūksni atbrīvoja no amata, jo minētās personas bija atlaidušas žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzētos Finanšu policijas darbiniekus Vasiliju Kivļonoku un Jāni Laizānu. FM to atzina par prettiesisku. VID lēmumu esot balstījis uz notiesājošo spriedumu par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, bet tas nebija galīgs, jo apsūdzētie to bija pārsūdzējuši.”
===
Absurda teātris.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu