Izraēlas avīze vēsta par Sīrijas kodolreaktora iznīcināšanu • IR.lv

Izraēlas avīze vēsta par Sīrijas kodolreaktora iznīcināšanu

20
Attēls, kuru ASV amatpersonas 2008.gada 24.aprīlī demonstrēja brīfingā Vašingtonā, rādot Sīrijas kodolreaktoru, kas ticis uzcelts ar Ziemeļkorejas palīdzību. ANO atomenerģijas ekspertu tā paša gad 22.jūnijā devās izpētīt šo vietu, kuru 2007.gadā sabombardēja Izraēla, pamatojot ar aizdomām, ka tajā ir kodolieroču ražotne. Foto: AFP/LETA

WikiLeaks dokumenti apstiprina ASV administrācijas informētību

Izraēla 2007.gadā uzlidojumā iznīcinājusi Sīrijas kodolreaktoru tikai dažas nedēļas pirms tā iedarbināšanas, liecina piektdien Izraēlas avīzes "Yediot Aharonot" publicētie tīmekļa vietnes "WikiLeaks" nopludinātie ASV diplomātiskā dienesta dokumenti, vēsta aģentūras LETA-AFP.

"2007.gada 6.septembrī Izraēla iznīcināja Sīrijas acīmredzot ar Ziemeļkorejas palīdzību slepeni būvētu kodolreaktoru," rakstījusi toreizējā ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa. "Mūsu izlūkošanas eksperti ir pārliecināti, ka izraēliešu uzbrukuma mērķis ir tieši tāda paša veida reaktors, kādu Ziemeļkoreja būvē Jonbjonā. Mums ir pamatots iemesls domāt, ka reaktors netika būvēts miermīlīgiem nolūkiem."

Raisa raksta, ka uzbrukums noticis tikai dažas nedēļas pirms kodolreaktora iedarbināšanas, norādot uz slepenību ap reaktora būvniecību, proti, Sīrija atteikusies ielaist objektā Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvjus vai medijus.

Sīrija vienmēr ir noliegusi, ka Izraēlas aviācijas sabombardētais objekts bijis kodolreaktors, lai arī atzinusi, ka tas bijis "militārs objekts celtniecības stadijā". Savukārt Izraēla nekad nav noliegusi, ka tās gaisa spēki būtu veikuši uzlidojumu mērķim Sīrijā, taču oficiāli atbildību par notikušo nav uzņēmusies.

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs savos memuāros apraksta, kā viņš pretojies Izraēlas spiedienam bombardēt objektu Sīrijā.

Komentāri (20)

raimonds_bossltd 24.12.2010. 18.26

to ت ♠Ak Dievs/ يا الله
Nedomāju, ka arābi Ēģiptē, Saudi Arābijā, Kuveitā, Irākā, Bahreinā, Omanā un AAE priecājās par reaktoru Sīrijā. Tas vajadzīgs tikai galējiem tumsonīgiem reakcionāriem, krievijai, Hamas, Al Qaedai un ajatolu režīmam Irānā. Kuri no tiem ir tavi ideoloģiski(saprāta) brāļi?

+11
-4
Atbildēt

1

    aigiigais > raimonds_bossltd 26.12.2010. 18.32

    ombros, piedod, bet tu domā tikai plaknēs, tb. ļoti šauri. Iesaku paskatīties uz visu kopainu. Problēmas neradīs viņi bet gan kāds cits, par kuru ilgtermiņā klusē..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 24.12.2010. 14.21

Un kā tur ar radioaktīvo fonu?

+3
-1
Atbildēt

8

    aigiigais > andrejs_kirsis 24.12.2010. 17.37

    Izredzētie arābus par cilvēkiem neuzskata….

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrejs_kirsis 25.12.2010. 12.28

    Pakistāna nedeklarē, ka neatzīst Izraelu un ka tās mērķis to likvidēt kā valsti.
    Bez tam Pakistāna, vismaz formāli, atbalsta ASV.
    Tāpēc jau neiebilda, ka Indijai būs kodolieroši, kā pretspēkam Pakistānai.
    Irāku kā pretspēku Irānai Bušs jau likvidēja, tagad vairs nezina, ko ar to Irānu darīt.
    Bet skaidrs arī, ka talibi tur nosaka daudz ko, pat armijā, un ir bīstami, ka šai valstij ir kodolieroči, bet, ko tad viņi vairs var izdarīt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > andrejs_kirsis 25.12.2010. 13.58

    to dzeris49
    Nevajag pūst pīlītes, nekāds “pretspēks” Huseins Irānai nebija. Huseins bija tāds pats fašistu izdzimtenis kā Ahmedinedžads, tikai vairāk no krieva atkarīgs. Nopietns drauds, tāpat kā krievijai, Irānas režīmam ir Taleban. Izcilais ASV prezidents Reigans tos atbalstīja, bet Putina draudziņš, stulbais Bušs, tiem uzbruka.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrejs_kirsis 25.12.2010. 20.17

    Irakā pie var bija sunīti, Irānā – šiīti, lielāku ienaidnieku nav.
    Nemaz nerunājot par to, ka abas vēlējās spēlēt reģionālas lielvalsts lomu, un 80 jos gados abas karoja.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > andrejs_kirsis 25.12.2010. 22.59

    to Ebenemezers
    Neatrada ne kodol, ne ķīmiskos ieročus, neatrada arī papīru un krāsas dolāru drukāšanai. Ar ķīmiskiem ieročiem tika indēti kurdi, viltoto dolāru ceļu izsekoja CIP. Atcerēsimies Osirakas kodolreaktoru Irākā, ko Izraēla iznīcināja 1981.gadā. Sākoties Huseina režīma likvidēšanas operācijai, visu elementāri varēja evakuēt uz Sīriju un tālāk uz krieviju.
    Iebrukumam Irākā nekādu attaisnojumu nevajadzēja meklēt, pietika jau ar Huseina agresiju pret Kuveitu un drausmīgākās ekoloģiskās katastrofas sarīkošanu, aizdedzinot tur naftas torņus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > andrejs_kirsis 25.12.2010. 10.30

    Un kāpēc daudz ekstrēmistiskākā Pakistāna tiek atstāta mierā, lai gan tai ir gan kodolieroči, gan tos nestspējīgas raķetes?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > andrejs_kirsis 25.12.2010. 20.25

    … veel jau nebija uzlaadeets , rakstiits ka dažus meenešus pirms iedarbinaašanas , ar tikpatlabaam sekmreem var teikt , ka tur nekaada reaktora nav bijis , vai tad amerikaaņi Iraakaa kaadu podu ar ķiimiskajiem ieročiem atrada? neatrada , toties ar to tika attaisnota karaspeeka ievešanai valsts teritorijaa , te varbuut taspats , radiija sev attaisnojumu šii miesta noliidzinaašanai liidz ar zemi

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrejs_kirsis 25.12.2010. 09.02

    Kāds tam ar to sakars?
    Neviena arābu valsts nevēlējas Sīriju kā kodollielvalsti, tāpat, kā tagad dažas burtiski lūdzās amerikāņiem, lai nepieļauj, ka par tādu kļūst Irāna ( WikiLeaks).
    Tā arābu vienotība ir tikai butaforija, viņi tur baidās no Sīrijas un Irānas un tos neieredz vairāk, kā Izraelu.
    Izraela būtu to pašu izdarījusi arī ar Irānas kodolreaktoriem bet Obama nedodot atļauju.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 29.12.2010. 17.43

ت ♠Ak Dievs/ يا الله
Ja divas atombumbas nebūtu uzmestas Hirosimai un Nagasaki, bet Ļeņingradai un Maskavai, Japāna tā vai citādi būtu kapitulējusi, bet pasaule būtu atbrīvota no vislielākās problēmas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu