Kristovskis: Baltkrievijai ar šo situāciju jātiek galā pašai • IR.lv

Kristovskis: Baltkrievijai ar šo situāciju jātiek galā pašai

14
Nora Krevneva, F64

Notikumus pēc vēlēšanām Minskā Kristovskis pārrunās ar Baltkrievijas vēstnieku

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") trešdien tiksies ar Baltkrievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Gerasimenko, lai pārrunātu situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām, vēsta aģentūra BNS.

Kristovskis intervijā Latvijas Radio trešdienas rītā pavēstīja, ka vēstnieks ir pieteicies vizītē pie ministra. Tikšanās laikā ārlietu ministrs vēstniekam paudīs savu pozīciju. "Runāsim par problēmu, kas ir radusies un kas pasliktina attiecības," piebilda ministrs.

Viņaprāt, spēka lietošanas paņēmieni sabojā Baltkrievijas un Eiropas Savienības (ES) attiecības. "Šādi spēka lietošanas paņēmieni, lai diskutētu par vēlēšanu likumību un rezultātiem, sabojā šo pārliecinošo rezultātu, kādu Baltkrievijas prezidents Lukašenko ir sasniedzis. Tas īsti nav saprotams, un tas ir negatīvi, jo Eiropas Savienība ir centusies ar Baltkrieviju spēlēt atklātu spēli, veicināt demokrātiju un tuvināšanos Eiropas vērtībām, kas ir visa reģiona, arī Baltijas valstu interesēs," klāstīja Kristovskis.

Uz jautājumu, vai Latvijai nevajadzētu aktīvāk vērsties ES, lai nosodītu Lukašenko režīmu, Kristovskis atbildēja, ka politiskais spiediens ir jāsabalansē ar Latvijas uzņēmēju interesēm. "Ja salīdzinām ar ASV, tad Eiropas Savienība ir piezemētāka, bet jāatceras, ka kaimiņvalstīm šī retorika ir piezemētāka kaut vai ekonomisko attiecību dēļ, jābūt uzmanīgiem. Arī Latvijas uzņēmējiem Baltkrievijā ir ko darīt, tāpēc ir jāturpina izdarīt spiediens saistībā ar demokrātisko principu ievērošanu Baltkrievijā, no otras puses, maksimāli mēģinot šos aspektus nodalīt, lai Latvijas uzņēmēji varētu realizēt savus projektus Baltkrievijā."

Viņš nepiekrita apgalvojumam, ka tā būtu divkosība, bet apgalvoja, ka tas ir pragmatisms, kas jāievēro valdībai. Viņš arī uzskata, ka “Baltkrievijas sabiedrībai ir jātiek pašai galā”.

Jau vēstīts, ka svētdienas vakarā, kad valstī bija noslēgušās prezidenta vēlēšanas, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā notika opozīcijas demonstrācija, kuru vardarbīgi apspieda milicijas specvienība OMON. Aizturēti tika vairāki simti demonstrantu, pret kuriem nākamajā dienā ierosināja krimināllietas pēc panta par masu nekārtībām.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija pirmdien paziņoja par pašreizējā prezidenta Aleksandra Lukašenko uzvaru ar 79,67% balsu.

Komentāri (14)

Agnese Lûse 22.12.2010. 23.45

Tiešām žēl,ka es balsoju par šo cilvēku..! Nu tik nekompotentu un nekosekventu ārlietu ministru vēl es neesmu redzējis ! Baltkrievijā tiek rupti pārkāptas cilvēktiesības,vārda un pilsoniskās brīvības,bet viņš saka ,ka tā bez maz vai ir tikai Baltkrievijas “iekšējā lieta” Nepietiek ka jau Kristovskis izgāzās Sudānas,Sluča lietās.
Jo vairāk Kristovskis klusēs jo labāk būs pašai AM

+3
0
Atbildēt

2

    raimonds_bossltd > Agnese Lûse 23.12.2010. 10.44

    to ✔
    Ņem plinti un ej karot par demokrātiju Baltkrievijā. Atšķirībā no fašistu krievijas, Lukašenko režīms Latviju neapdraud.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > Agnese Lûse 23.12.2010. 11.05

    Jā, džekam grūti. Vilkam jābūt paēdušam, kazai dzīvai… Par klusēšanu – Sudānas lietā jau šis +/- klusē joprojām. Saistībā ar Sluci stāsts vairāk ir par divkosību (virtuves ūbernacionālismu vs. publisko demokrātiskumu). Man gan nekādi pelni uz galvas nav jākaisa – ĢVK saņēma jau sen godīgi nopelnīto “-“.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kdaljajev 22.12.2010. 15.41

Ar kaimiņiem attiecībām jābūt siltām.Tad būs cerības tikt pie Venecuēlas naftas tranzīta.Lukašenko ir populārs savā valstī,lielākā tautas daļa viņu atbalsta.Baltkrievijai kodolieroču nav,tāpēc no Rietumu puses maza interese par tur notiekušajiem procesiem.

+3
-3
Atbildēt

0

disassociative 22.12.2010. 12.01

Ja ASV izrādīs interesi par Baltkrieviju un publiski nosodīs tur notiekošo, arī mūsējie bāleliņi pablēs līdzi. Pagaidām nekas nenotiek, arī mūsējie klusē.

+2
-2
Atbildēt

2

    astra_ozo > disassociative 22.12.2010. 14.57

    Nez vai. Lukašenko izrādījies daudz neatkarīgāks, nekā krieviem gribētos.
    Tāpēc viņi labprāt Lukašenko nomainītu ar kādu “demkrātu” ķipa savisārs. Kurš būtu pilnībā pakļāvīgs Krievijas interesēm.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > disassociative 22.12.2010. 12.12

    ASV jau nosodījusi notiekošo, mūsu bāleliņi blēj Maskavas stabulē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu