Valsts kontrole: E-pārvalde nav sasniegusi mērķi • IR.lv

Valsts kontrole: E-pārvalde nav sasniegusi mērķi

18
Foto: Kestutis Vanagas, F64

Desmitā daļa 3,3 miljonus vērtā projekta naudas izmantota nelietderīgi

Projekts "E-pārvaldes portfelis", kuru īstenoja toreizējais Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts, nav mērķtiecīgi un pamatoti plānots un ieviests, tāpēc nav pilnībā sasniedzis savu mērķi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Projektā kopumā tika ieguldīti 3,3 miljoni latu, taču, tā kā mērķi nebija sasaistīti ar konkrētu funkciju vai procesu, rezultāti neļauj novērtēt, vai ieguldītie līdzekļi izmantoti lietderīgi. VK gan secinājusi, projekta rezultātā nav uzlabots valsts un pašvaldību iestāžu darbs. VK aprēķinājusi, ka kopumā šajā projektā nelietderīgi izlietoti 315 000 latu.

Lai arī projektā bija paredzēts informatīvās sistēmas integrēt vienotā valsts informatīvajā sistēmā, tika izstrādātas divas atsevišķas, savā starpā nesasaistītas lietvedības sistēmas, kā arī projektu vadības sistēma, kura nodrošina tikai viena e-pārvaldes un informātikas projekta norises daļēju uzskaiti. Šādi nelietderīgi izlietoti 122 000 latu. Iegādājoties lietvedības sistēmas licences, nelietderīgi izlietoti 42 000 latu.

Projekta īstenotājs nodevis normatīvo aktu un struktūrvienību nolikumu izstrādi ārējam pakalpojumu sniedzējam par 138 000 latu, lai arī tā bija viena no pašas iestādes funkcijām. Turklāt par šo naudu sagatavoti tādi dokumenti, kas revīzijā vērtētajā laika posmā nav izmantoti.

Kopumā 58% jeb 1,9 miljoni latu projekta finansējuma izlietoti tādām aktivitātēm, kam nav valstiskā līmenī noteikta normatīvā regulējuma, piemēram, projektu vadības sistēmas ieviešana, e-pakalpojumu infrastruktūras izveide un e-pakalpojumu izstrāde.

VK ar reorganizētā sekretariāta funkciju pārņēmēju Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju saskaņojusi ieteikumus, lai veicinātu projektā ieguldīto līdzekļu atdevi, tajā skaitā paplašinot elektronizējamos pakalpojumus un uzlabojot sistēmas izmantošanu, ziņo aģentūra LETA.

Komentāri (18)

www.vecamate.lv 21.12.2010. 16.37

Kopumā jau tā pati bezmērķība.Neba nu e-pārvaldi kāds nopietni gribēja.Ja gribētu, tā sen jau būtu.Fiška- imitēt, attaisnot savu krēslu.Papīru tonnas ceļo šurpu turpu akceptiem,vīzēšanām, saskaņošanām,precizēšanām. Kā vairumā citu tēmu. Iet mēneši un gadi, visi strādā tā ka muguras kūp, un ko vairāk vajag?Darbs taču notiek.Gaidiet. :)

+7
-1
Atbildēt

0

harijs_m 21.12.2010. 16.24

e-pārvalde Latvijas izpratnē nevar sasniegt savu mērķi, jo tiek veidota balstoties nevis uz pilsoņu prasībām vai ērtībām, bet gan ierēdņu interesēs. Interesanti, vai ir aptaujāti ierindas pilsoņi, ko viņi vēlētos redzēt e-pārvaldes funkcijās? Neesmu par to dzirdējis.

+5
-2
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 22.12.2010. 07.39

Kā tā var rakstīt – “nav sasnieguši mērķi”?! Ir gan. Kantoris bija, algas maksāja, pasūtījumus dalīja, naudu apguva. Ko tad vēl vajag?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu