Euro adoption still needed ASAP! • IR.lv

Euro adoption still needed ASAP!

34
Foto: Saulius Žiūra, F64
Morten Hansen

No choice for mismatch of currency – used and borrowed

Euro adoption in Estonia is less than two weeks into the future and much debate here has been discussed what Latvia’s response should be. If Estonia joining is perceived as providing more stability (currency devaluation no longer being an option) and more integration with the existing eurozone, it could increase investment into Estonia, but also divert investment to Estonia that had otherwise been planned for Latvia. If one believes this argument, Latvia’s response should be to aim for euro adoption as soon as possible.

But here is another argument of why Latvia has no choice but to join: continuing currency mismatch with respect to salaries (in LVL) and borrowing (in foreign currency). People borrowing in foreign currency are, knowingly or not, betting on a continuation of the fixed exchange rate. Should that bet be wrong, servicing an EUR debt with devalued LVL earnings could become impossible, leading to widespread defaults.

The latest banking statistics show what we already know: loans to residents are still overwhelmingly denominated in EUR. Or, more specifically, 89,6% of loans are in EUR, 7,4% – in LVL and 2,1% – in USD. Even people who understand the risks of borrowing in EUR while earning in LVL (rather few, I guess, and certainly too few for comfort) can be excused for doing so: if they believe that Bank of Latvia will hold on to the 0,702804 LVL/EUR +/– 1% band, no matter what – so far a very good bet – then it is even perfectly rational to continue with a borrowing profile full of currency mismatch.

Lending in Latvia in LVL is typically with a variable interest rate, e.g. adjusted every 6 months according to the prevailing interbank interest rate, RIGIBOR. At the time of writing RIGIBOR is ultra–low (1,36%), thus making borrowing in LVL cheap, but the sins of the past make people understandably wary of borrowing in LVL. Remember June 2009 when rumours of devaluation were at their zenith? 6–month RIGIBOR shot up to 15,96% (June 25), which would have made lats–denominated loans see interest rates in excess of 20%, quite unbearable to say the least. October 2009 (uncertainty about the 2010 budget) also produced high RIGIBOR and it wasn’t until well into 2010 that RIGIBOR really came down.

But, I guess, we all share this uncomfortable feeling that it is just a question of 2012–budget uncertainty and/or a remark about faltering commitment to the IMF–EU programme and/or coalition unrest and/or whatever, before RIGIBOR could suddenly shoot up again, feeding on renewed devaluation speculations.

There is thus no reason to expect that borrowers will ever desert EUR loans in favour of LVL loans, thus currency mismatch will continue to prevail, thus Bank of Latvia must continue to support the peg.

The only way to resolve this mismatch is by euro adoption when the problem solves itself by definition. Due to the already very high degree of euroization already in Latvia, the country really doesn’t have any alternative to full euroization, i.e. introduction of the euro.

Morten Hansen ir Head of Economics department at Stockholm School of Economics in Riga.

Komentāri (34)

klans 14.05.2015. 18.22

Šodien jau otrais kremlinu raksts ( bija arī viens politoloģijas students (?)). Kaut kāds masīvs pseidolatviešu uzbrukums Latvijai.

Vai būtu palielināta samaksa par derīgo idiotu rakstiem?

+8
0
Atbildēt

1

    andrejs > aivarsk 16.05.2015. 11.32

    Sievietes un bērni nebēg… :)))))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 14.05.2015. 16.03

Raksts ir jauks centiens, bet pilns ar neprecizitātēm.

Protams, ka kara beigu atzīmēšana atšķiras minētajā Norvēģijā un krievijā ( tai skaitā, viņuprāt, provincē vai iekarotajā teritorijā ar nosaukumu Latvija) Norvēģijā, Francijā u.c. atzīmē atbrīvošanos, uzvaru pār Hitleru, piemin kritušos. Šeit atzīmē uzvarēšanu, pusEiropas okupāciju, kak mi ņemcov naibaļi! Un tā ir būtiska atšķirība! Tas, kas viņiem šeit traucē ir “fašisti ņedabitije” un to sponsorē un atbalsta krievija visiem spēkiem!

Ja toreiz 90tajos mēs būtu viņiem iedevuši pilsonību un “integrējuši”, mēs nekad nebūtu ne ES, ne NATO valsts.

Tieši tā izdarīja Ukraina. Lūk IDEĀLS piemērs, kas notiek ja krievus iesaista valsts pārvaldē.

Lietuva arī nav piemērs, Lietuvā ir 90 % lietuviešu un viņiem “aliens” pases būtu dārgāk drukāt, nekā nedrukāt! Lietuvā krievu faktiski nejūt, tie NEKO neietekmē.

http://www.csb.gov.lv/sites/default/files/skoleniem/LV_ES/baltijas_valstis.pdf

Bez tam, saskaņa nav Latvijas partija, tā ir krievijas kremļa partija, pielaist to pie varas nozīmē – uzreiz atdoties krievijai. Padomā- visas pielaides, iespēja bloķēt jebkuru lēmumu valdībā, piekļuve resursiem, milzīgs polulisms uz valsts izsaimniekošanas rēķina, kā Rīgā!

Dinamo nav nekāds integrācijas projekts, Dinamo ir salīdzinoši augsta līmeņa sporta spēļu komanda populārā sporta veidā.

Slikti, ka spēlē khl, to pierādīja izlases sniegums, varēja spēlēt Somijas vai Zviedrijas līgā. Slikti, ka to apmaksā gazproms, jo tas dod iespēju rusificēt un pludināt te savu varu – tipa – redz kādi mēs labie…

Bet par bēgļiem – bēgļi nav nekādi bēgļi! Zini cik maksā vieta laivā????

Tie ir ekonomiskie bēgļi, kuri savilks savas paplašinātās ģimenes. Daļa to ir ISIS kaujinieki – paskaties foto – esi redzējis bēgļus no kara? Paskaties labi – tev tas neliekas dīvaini?

Šie ir bēgļi? VISI vīrieši vecumā no 20-30 gadiem, labi barojušies, viņu uzdevums viens – bizness, lai ieguldījums par vietu laivā atmaksātos, jādabū uz ES pabalstiem visi radinieki, kuri maksās daļu no dāsnā pabalsta par pakalpojumu.

Gribi redzēt īstus bēgļus? Lūdzu:

+7
-1
Atbildēt

5

    edge_indran > aivarsk 15.05.2015. 01.33

    ———

    Ukrainas piemērs ir iespaidīgs….

    Трагедия 2 мая в Одессе

    http://novorossia.today/wp-content/uploads/2015/03/1276.jpg

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > aivarsk 14.05.2015. 17.30

    ———aivarsk:”…viņu uzdevums viens – bizness, lai ieguldījums par vietu laivā atmaksātos, jādabū uz ES pabalstiem visi radinieki, kuri maksās daļu no dāsnā pabalsta par pakalpojumu.”

    ============================================================================= NA nacionāļiem kaut kas ir pret biznesu? Var būt derētu pastāstīt par pašmāju projektos sasniegto sabiedrības integrācijas lauciņā, pirms mesties atmaskot citus:

    “Līvu laukumā notikusi neparasta performance”

    Pasākums notika Latvijas Kultūras ministrijas projekta “Nacionālās integrācijas centrs” organizēto dialogu veicinošo pasākumu cikla ietvaros.

    Daiga Falkane, Kultūras minsitrijas Projekta īstenošanas nodaļas vadītāja savā atklāšanas uzrunā uzsvēra: “Izmantojot radošus risinājumus, mēs ceram uzrunāt sabiedrību un atgādīnāt, cik etniski daudzveidīga ir Latvijas sabiedrība un kā dažādas identitātes tajā nevis izslēdz, bet gan bagātina vienu otru. Par integrāciju mēs esam pieraduši runāt ar vārdiem un dokumentiem, bet māksla, zīmes un kustība runā simboliski un mēdz cilvēku uzrunāt dziļāk un veicināt refleksijas, kas ir personīgas, bet tik pat svarīgas.”

    http://www.leta.lv/photo/preview/1332A09B-078E-6FB9-A523-783433ED9056/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 14.05.2015. 17.35

    Ukraina mums rāda vislabāko piemēru, atbildot visiem tiem, kas mēdz pieminēt kkādus tur neizpildītos Īvāna solījumus (kas viņam ļāva kko solīt?), un klusas vaimanas par atstumšanu un citu līdzīgu bla, bla…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 15.05.2015. 02.06

    edge_indran ———

    Трагедия 2 мая в Одессе

    ————–

    Копченные колорады(ватники). Помни фашист про 2. мая!!!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 14.05.2015. 17.28

    ISIS jau tikko draudēja Itālijai ar kaujinieku uzbrukumu. Viņi apgalvo, ka ar laivām jau esot iepludinājuši valstī lielu skaitu kaujinieku no Lībijas. Varam gaidīt kādu teroristu izgājienu…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu