Lukašenko uzvar ar teju 80% vēlētāju atbalstu • IR.lv

Lukašenko uzvar ar teju 80% vēlētāju atbalstu

24

Minskā protestē desmitiem tūkstošu, aizturēti 7 prezidenta konkurenti, 1 ievainots

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko – par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju, pēc visu balsu apkopošanas pirmdien apstiprināja Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Lidija Jermošina. Kopējā vēlētāju aktivitāte bijusi 90,66%, ziņo aģentūras LETA-AFP-RIA-Novosti.

Pēc oficiālajiem datiem, par Lukašenko tuvāko konkurentu Andreju Saņņikovu savu balsi atdevuši 2,56% vēlētāju, Vladimirs Ņekļajevs saņēmis 1,77% balsu. Pārējie kandidāti saņēmuši no 0,48% līdz 1,97% balsu, bet pret visiem pretendentiem balsojuši 6,57% vēlētāju, liecina galīgie rezultāti.

Lukašenko Baltkrievijas prezidenta amatā pārvēlēts jau uz ceturto pilnvaru termiņu pēc kārtas. Vēlētāju aptaujas gan liecināja, ka Lukašenko konkurenti saņēmuši ievērojami vairāk balsu. Kā uzskata opozīcijas aktīvisti, kuri jau iepriekš brīdināja par rezultātu falsifikāciju, par Lukašenko patiesībā nobalsojuši mazāk nekā 50% vēlētāju. Apšaubāmu paziņoto rezultātu padara arī neierasti lielā vēlētāju aktivitāte, kāda bija raksturīga padomju režīma safabricētajām vēlēšanām. Iepriekšējās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2006.gadā Lukašenko saņēma 83% balsu.

Kā no Minskas vēsta ziņu aģentūras AFP reportieri, demonstrantu skaits Baltkrievijas galvaspilsētas centrā svētdien vakarā un pirmdien naktī dažubrīd sasniedzis vairākus desmitus tūkstošus. Pēc sadursmēm aizturēti vairāki simti aktīvistu, tostarp septiņi no deviņiem Lukašenko konkurentiem šajās vēlēšanās, ziņo Latvijas Radio (LR). Kā vienā no Minskas cietumiem novēroja AFP žurnālists, tur vien bija nogādāti ap 150 demonstrantu.

Sākotnēji demonstranti pulcējās Oktobra laukumā uz izsludināto protesta mītiņu, bet tad devās uz Neatkarības laukumu, kur vairāki protestētāji izsita valdības ēkas un vēlēšanu komisijas nama durvis. Runās opozīcijas līderi uzsvēra, ka Lukašenko kārtējā uzvara vēlēšanās ir safabricēta un viņš kā represīva režīma uzturētājs nedrīkst būt valsts galva. Protestētāji pauda apņemšanos turpināt akcijas un informēt pasauli par Baltkrievijā notiekošo.

Kā vēsta aculiecinieki sociālajā tīklā Twitter, protestos iesaistīts ļoti liels cilvēku skaits. Oficiālie avoti ziņo, ka demonstrantu skaits bijis ap 3000, savukārt neatkarīgās aplēsēs nosaukti līdz pat 50 tūkstošiem protestētāju. Protestu apspiešanai valsts vara izmantoja bruņotas vienības, kas brutāli izrēķinājās ar protestētājiem , tajā skaitā sievietēm – sita ar stekiem, piespieda pie zemes, aizturēja un ievietoja slēgtās automašīnās. Pirms pusnakts protestētāju pūlis laukumā tika izklīdināts, taču represijas turpinājās gan akcijas dalībnieku mājvietās, gan opozicionāru organizāciju birojos. Ievainoto vidū ir arī žurnālisti, vēsta "The New York Times". Pirmdien vakarpusē varas iestādes ziņoja, ka aizturēti 639 protestu dalībnieki.

Jau svētdien pēcpusdienā, kad opozīcija sāka gatavoties mītiņam, tika slēgtas daudzas interneta mājaslapas, liegta pieeja sociālajiem tīkliem. Par spīti tam, aculiecinieku novērojumi tiešsaistē joprojām pieejami sociālajos tīklos.

Kā ziņots, vēlētāju aptauju dati svētdienas vakarā bija pretrunīgi. Pēc valsts televīzijas ONT datiem, vēlēšanās uzvarējis Lukašenko ar 72,2% vēlētāju atbalstu. Viņa tuvākie konkurenti – Saņņikovs un Ņekļajevs – katrs saņēmuši 6,1% balsu. Līdzīgi dati iegūti Baltkrievijas varas struktūrām pietuvinātā analītiskā centra ''EcooM'' aptaujā – pēc tās par Lukašenko nobalsojuši 76,42% vēlētāju, bet par viņa tuvākajiem konkurentiem – nedaudz vairāk par 3% vēlētāju. Savukārt balsotāju aptaujā, ko veica Krievijas Efektīvo komunikāciju aģentūra "INSIDE", rezultāti atšķirās, vēstīja radio "Brīvība". Tajās noskaidrots, ka par Lukašenko nobalsojuši 37,8% vēlētāju, bet par alternatīvajiem kandidātiem kopumā – 42% vēlētāju.

Opozīcija bija iecerējusi pēc iecirkņu slēgšanas Oktobra laukumā Minskā sarīkot protesta demonstrāciju pret rezultātu falsifikāciju. Kad Oktobra laukumā centās nokļūt aptuveni 200 Ņekļajeva atbalstītāju, milicijas specvienības demonstrantu pūlī iesvieda trokšņa granātas, vairākus demonstrantus piekāva ar stekiem. Sadursmē tika ievainots arī pats Ņekļajevs, kurš ar otrās pakāpes smadzeņu satricinājumu nogādāts slimnīcā, apliecināja kandidāta preses sekretāre Jūlija Drančuka. Vēlāk protestētāju skaits pieauga un viņu savaldīšanai piesaistīja specvienības. Ņekļajevu tieši no slimnīcas pirmdienas rītā aizveda uz nopratināšanu, informē LR.

Represijas pret opozicionāriem nekavējoties nosodījis Eiropas parlamenta prezidents Jeržijs Buzeks. "Starptautiskajai sabiedrībai nav pieņemama šāda rīcība", viņš speciālā paziņojumā asi kritizējis opozīcijas līdera savainošanu, pieprasījis Lukašenko apturēt policijas vēršanos pret protestiem un atzinis, ka šie incidenti visnelabvēlīgākajā gaismā raksturo aizvadītās vēlēšanas. Buzeks apliecinājis cieņu protestētājiem: "Baltkrievijas pilsoņi ir pelnījuši demokrātisku valsti."

Ārlietu eksperts Pēteris Viņķelis telefonsarunā ar LR neprognozēja, ka būtu gaidāma ļoti asa starptautiska reakcija uz Lukašenko režīma represijām, lai arī demokrātijas aizstāvji paudīs nosodījumu. Viņaprāt, pagaidām tomēr starptautiskā sabiedrība zināmā mērā samierināsies un mēģinās sadzīvot ar ''pēdējā Eiropas diktatora'' režīmu.

Prezidenta vēlēšanu dienā Minskā bija ierobežota pieeja tīmekļa pakalpojumiem, ko opozīcija izmantoja, lai koordinētu protestus pret vēlēšanu falsifikāciju, vēsta Ukrainas interneta medijs TSN. Nedarbojās Facebook, Twitter, Google talk un Google mail, pa telefonu no Minskas stāstīja laikraksta "Ukrainskaja Pravda" korespondents. Nedarbojās tikpat kā neviena e-pasta sistēma un LiveJournal blogi. Opozicionāru interneta vietnes joprojām slēgtas arī pirmdien. Tīmekļa sakarus Baltkrievijā kontrolē vienīgais interneta pakalpojumu sniedzējs "Beltelekom".

Komentāri (24)

mary75 19.12.2010. 21.13

īstenībā Lukašenko popularitāte ievērojami kritusies, ekonomiskais stāvoklis tur esot pasmasgs, jo gan rūpniecība, gan lauksaimniecība( kolhozi) pateiz strādājot ar zaudējumiem, jo ir problēmas ar lētiem energoresursiem no Krievijas, kas arī bija vienīgais uzplaukuma iemesls.
Bet Kremļa uzbraucieni to nevis vēl vairāk pazemināja, bet gan pacēla.
Pēc neatkarīgām aptaujām par Lukašenko gatavi balsot zem 50% balsstiecīgo, ja opozīcija būtu spējīga izvirzīt vienotu kandidātu, pie godīgām vēlēšanām vēl būtu cerība uz otro kārtu, bet, opozīcija sašķēlusies, no tās ir 9 kandidāti, un tautā tiem arī nekāda ticība nav, kaut šinīs vēlēšanās tiem ļauts diezgan brīvi aģitēt, jo viltīgajam Lukašenko jānodemonstrē Ritumiem, ka Baltkrievijā demokrātija iet uz augšu – vajadzīgi kredīti.
Un tehnoloģija sen izstrādāta – var balsot nedēļu ( vai divas, neatceros) pirms vēlēšanām, un tur piespidu – brīvprātīgā kārtā iet veselas iestādes, rūpnīcas, utt, bez tam atklāti vairāki gadījumi, kad bija jau gatavi biļeteni par Lukašenko urnās.
Opozīcijai ļauti tikai daži desmiti novērotāji, un tiem nekādas tiesības nav.

+5
-1
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > mary75 20.12.2010. 23.16

    Baķko jau kā, laipo starp austrumu lācīti un eiropeiskumu.No abiem provē ko izmaharēt. :)Neņemos spriest par autoritārismu,utt,bet cik cilvēku kontakti,tauta balso par stabilo- lai ir kā ir,kad tik nav sliktāk.Pie mums jau tāpat :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Lûse 19.12.2010. 20.17

Kas pretrunīgi,101 & par baķku un visi mierīgi iet mājās to nosvinēt ;)

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu