E-talonu automātus izmanto vien piektdaļa braucēju • IR.lv

E-talonu automātus izmanto vien piektdaļa braucēju

12
Foto: LETA
Ilze Malaševska

''Rīgas satiksmei'' neesot aprēķinu par automātu izmaksām un ieguvumu

Pašvaldības uzņēmuma ''Rīgas satiksme” (RS) aptaujā noskaidrots, ka tikai aptuveni piektā daļa sabiedriskā transporta pasažieru e-talonu iegādei izmanto kopš pavasara galvaspilsētā uzstādītos automātus. Turklāt uzņēmumā nevarēja atbildēt uz Ir.lv jautājumu, kādas bijušas automātu izmaksas un ieguvums no tiem.

Starp automātu lietotājiem 7% respondentu atzina, ka biļešu automātus lieto galvenokārt tādēļ, ka tas ir ērts veids, kā norēķināties par pakalpojumu, bet 2% braucēju tie atrodas izdevīgā vietā. Vairākums pasažieru – 80% – priekšroku dod biļešu iegādei tirdzniecības vietās un internetā. RS aptaujā piedalījās 1200 interneta lapas apmeklētāju.

Ir.lv novēroja, ka e-talonu automāti, kuros iedzīvotāji var iegādāties braukšanas biļetes, bieži izvietoti sabiedriskā transporta pieturās, kurām blakus atrodas avīžu kiosks vai cita līdzīga tirdzniecības vieta. Līdz šim Rīgā ir uzstādīti 30 biļešu automāti – 14 no tiem atrodas kāda tirdzniecības centra tuvumā, un vismaz septiņi ir pieturās, kur netālu atrodas arī kiosks.

RS preses sekretārs Viktors Zaķis piekrita ta ka biļešu automātu un citu tirdzniecības vietu piedāvātie pakalpojumi pārklājas, tomēr uzsvēra, ka galvenā e-talonu automātu priekšrocība esot to pieejamība visu diennakti.

Mazumtirdzniecības tīkla ''Narvesen” veikalos e-talonus var iegādāties no 2009.gada maija, un tajos e-talonu pārdošanas apjomi šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, auguši straujāk nekā citur, stāsta uzņēmuma Iepirkumu departamenta vadītājs Jānis Peičs. Viņš prognozē, ka arī turpmāk tendence būs pozitīva, kaut vai uz degvielas cenu un auto ekspluatācijas izdevumu pieauguma rēķina. ''E-talonu pirkšana lielākoties aktīvāka ir ''Narvesen” kioskos, kas ir pieturvietu un lielas gājēju plūsmas tuvumā, turpretim tirdzniecības centru apmeklētāji vairākumā gadījumu ir autobraucēji, tāpēc šajos veikalos pārdošanas īpatsvars e-talonam ir nedaudz mazāks,'' paskaidroja Peičs.

Decembra pirmajā nedēļā fiksēti 53 gadījumi, kad no RS biļešu automātiem nelikumīgi izņemta nauda. Zaķis atklāja, ka tieši šo ''aptīrīšanas” gadījumu dēļ jaunu e-talonu automātu uzstādīšana ir apturēta un uzņēmumam jānovērš sekas. RS no 14.decembra biļešu automātos ieviesusi tikai bezskaidras naudas norēķinus tikai ar banku maksājumu kartēm.

Zaķis piektdien nevarēja atbildēt, cik daudz e-talonu automātu vēl ir plānots uzstādīt, cik lielas ir to izmaksas, neesot zināsm arī aplaupīšanā nodarīto zaudējumu apmērs.

Komentāri (12)

karlis_pots 18.12.2010. 11.59

bet kad beidzot biļešu automāts būs lidostas pieturā? jau kopš e-biļetes ieviešanas tur vienmēr veidojas rindas. jo teju visi ārzemnieki pērk biļeti vismaz ar 5 latu banknoti, citi atkal skrien atpakaļ uz termināli mainīt uz sīkāku naudu vai meklēt narvessen.

+3
0
Atbildēt

0

Evalc 18.12.2010. 09.57

Ir kaudze nepārdomātu lēmumu automātu izvietošanā, piemēram Barona centrā automāts atrodas tieši blakus Narvesen, kā arī, tas nav pieejams pēc pulksten desmitiem vakarā. Vai arī automāti šaubīgās vietās, tādās ka autoostas tunelis, kur nav nekādas vēlmes veikt jebkādas darbības ar naudu.

Diemžēl Rīgas Satiksmes attieksmē un darbībā nekas nemainīsies, kamēr pie šprices būs senilie prāti, kas nespēj redzēt tālāk par savu kabinetu.

+3
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 18.12.2010. 18.19

Lūdzu lieciet mierā e-talonu automātus. Tas, ka cilvēki baidās no tehnikas un stāv bezgalīgi garās rindās lai pagarinātu e-talonus nav mana problēma (otra šāda paradība ir kolosālās rindas rēķinu apmaksai banku filiālēs). Man tas nozīmē, ka es varu 3 minūtēs pagarināt savu e-talonu un tas ir praktiski vienīgais iemesls, kāpēc es esmu gatavs par to maksāt dārgāk.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu