Deputāts saņem kompensāciju, deklarējot dzīvesvietu laukos • IR.lv

Deputāts saņem kompensāciju, deklarējot dzīvesvietu laukos

20
Aleksejs Holostovs. Foto: Lauris Vīksne, F64

Saeimas komisijas vadītāja rīcību sauc par neētisku, aicina no naudas atteikties

Saeimas apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāts Aleksejs Holostovs pārdeklarējis dzīvesvietu no Babītes novada Rīgas pievārtē uz Skrudalienu Baltkrievijas pierobežā, iegūstot tiesības no valsts saņemt 300 latu ikmēneša kompensāciju dzīvokļa īrei galvaspilsētā, kā arī kompensāciju par degvielu, vēsta portāls Pietiek.com.

Lai arī pirms tam mitinājies dzīvoklī Rīgā un Babītē būvējamo māju dēvējis par savu, tagad Holostovs noliedz, ka viņam būtu iespēja dzīvesvietu deklarēt Rīgā vai tās tuvumā. Viņš noīrējis citu dzīvokli galvaspilsētā, kura adresi neatceroties. Kā norāda Pietiek, ir aizdomas, ka deklarētās dzīvesvietas maiņa ir vien līdzeklis, lai saņemtu papildu naudu.

Par deputātu kompensācijām atbildīgās Saeimas Saimnieciskās komisijas vadītāja Ilze Viņķele ("Vienotība") aģentūrai LETA Holostova rīcību komentējusi kā neētisku, paužot cerību, ka deputāts atteiksies no pieprasītās kompensācijas. "Te vairs nav dalījums, pozīcija vai opozīcija, šīs rīcības nepareizību saprot arī viņa kolēģi," sacīja deputāte, piebilstot, ka šī gadījuma publiskošana varētu būt mācība citiem deputātiem, kas vēlētos rīkoties līdzīgi.

2006.gadā kandidējot 9.Saeimai, Holostovs Centrālajai vēlēšanu komisijai bija norādījis, ka viņam pieder dzīvoklis Rīgā, Dammes ielā 12, taču valsts amatpersonas deklarācijā tas vairs neparādījās. Holostovs skaidroja, ka dzīvokli pirms vairākiem gadiem pārdevis, ko apliecina zemesgrāmatu informācija. Tomēr šis dzīvoklis vēl aizvien norādīts kā Holostovam piederošās SIA "Vianets" juridiskā adrese, liecina ''firmas.lv" informācija. Holostovs skaidro, ka nav saskatījis vajadzību pārreģistrēt uzņēmuma juridisko adresi, lai arī nekādu tiesību uz šo dzīvokli viņam vairs neesot.

Dažus namus tālāk – Slokas ielā 201 – ir cits dzīvoklis, kas norādīts kā Holostovu ģimenei piederošās firmas "Vianets" un SIA "Proelium" faktiskā adrese. Šis dzīvoklis pieder Holostova vecākiem, un tajā līdz šim faktiski mitinājusies deputāta ģimene. Holostovs apgalvo, ka ģimenes apstākļi mainījušies un viņš ar sievu un dēlu noīrējis paziņas dzīvokli citur Slokas ielā. Adresi viņš nav varējis nosaukt, jo to vēl neesot ielāgojis.

Ar Holostova vārdu saistīts cits īpašums Babītē, kas viņa valsts amatpersonas deklarācijā arī nav atrodams. 2009.gada jūlijā Holostovs ziņoja policijai par šaušanu viņa virzienā. Incidents noticis novakarē Babītē, kad deputāts pie savas mājas runājis ar celtnieku. Tobrīd blakus sākusi braukt kāda automašīna un atskanējis blīkšķis.

Kā norādīts Holostova valsts amatpersonas deklarācijā par 2009.gadu, viņam Babītes novadā pieder zeme, bet nav norādīts, ka uz tās atrastos māja. Holostovs informāciju skaidroja ar kļūdu – viņš todien stāvējis nevis pie savas, bet draugu mājas, kur viesojies. Holostovam ne mājas, ne jaunbūves Babītē neesot, vien divi hektāri neapbūvētas zemes. Līdz šim, lai gan faktiski dzīvojis Slokas ielā pie vecākiem, Holostovs kā savu dzīvesvietu bija deklarējis tieši Babīti. Kā apgalvo pats deputāts, viņš bijis deklarēts pie draugiem Babītē, bet, tā kā apstākļi mainījušies, šādas iespējas vairs neesot.

Holostovs ceturtdien nenoliedza, ka Latgales apdzīvotajā vietā reģistrējies materiāla aprēķina dēļ, lai tiktu pie 300 latu kompensācijas par dzīvokļa īri galvaspilsētā, kas pienākas ārpus Rīgas deklarētiem deputātiem. Skrudalienā pie Baltkrievijas robežas viņš patiešām dzīvojot nedēļas nogalēs dzīvoklis tur viņam piederot sešus gadus. Tas iegādāts, jo Skrudaliena ir Holostova tēva dzimtā puse, kur dzīvojot radi. "Gribēju piereģistrēties vienīgajā, es uzsveru – vienīgajā sev piederošajā īpašumā," sacījis Holostovs.

Piektdien deputāts portālam Pietiek sacījis, ka vismaz pagaidām, kamēr nav noplakusi sabiedrības rezonanse, nepretendēs 300 latu kompensācijai no valsts budžeta, kas viņam formāli pienākas, kopš viņš pārreģistrējis deklarēto dzīvesvietu. Holostovs uzsvēra, ka vēl nav iesniedzis kompensācijas pieprasījumu un publikācijas par šo tematu nodēvēja par ''latviešu mediju provokāciju”. Tās mērķis esot bijusi viņa diskreditēšana pirms Holostova vadītās jauniešu organizācijas PatriotiLV ceturtdienas rīta piketa pie Saeimas ēkas protestam pret 2011.gada budžetu. Kā novēroja Ir.lv, tas gan nebija plaši apmeklēts pasākums.

Saeimas Saimnieciskās komisijas vadītāja Viņķele gan norādīja, ka Holostovs Saeimā iesniedzis sava jaunā Rīgas dzīvokļa īres līguma kopiju. Šāds solis būtu pamatojams vienīgi ar nodomu pieteikties kompensācijai. Holostovs iepriekš nenoliedza, ka pieteiksies kompensācijai, taču pēc ziņu publiskošanas mainījis skaidrojumus.

Uzrādot maksājumu apliecinošus dokumentus, deputāts var saņemt arī kompensāciju par degvielai iztērēto naudu ceļā uz Skrudalienu. Turp viņš dodoties katru nedēļas nogali un pēc paša aplēsēm ceļam mēnesī iztērējot aptuveni 200 latu. Faktiski viņš kompensācijā saņemot 133 latus, un ar to nepietiekot.

Holostovs 9.Saeimas deputāta mandātu ieguva 2009.gada 16.jūlijā, kad mandātu zaudēja Eiropas Parlamentā no SC ievēlētais Aleksandrs Mirskis. 10.Saeimā viņš tika ievēlēts kā pēdējais no Rīgas vēlēšanu apgabala.

Komentāri (20)

Ingus 16.12.2010. 15.11

Šādus vajadzētu automātiski izmest no Saeimas citiem par piemēru.
Klaja nekaunība!

+8
0
Atbildēt

0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 16.12.2010. 15.29

Jo vairāk tādu SC pajoliņu saeimā, jo lielākas cerības, ka pat dzeris kautrēsies aģitēt par koalīciju ar viņiem:))

+8
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 16.12.2010. 16.09

puisim pašam nekas nejūk, cik daudz, kur un kas viņam atrodas?

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu