Gada sākumā būs Saules aptumsums • IR.lv

Gada sākumā būs Saules aptumsums

27
Lauris Saliņš, f64

Pēc Jaunā gada sagaidīšanas, 4.janvārī, Rīgā un citviet Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums, vēsta aģentūra LETA.

Saules aptumsums Rīgā sāksies plkst.9.24, daļējā aptumsuma maksimums, kad aizklāti būs 84% no Saules diametra, būs plkst.10.46, bet Saules aptumsuma noslēgums gaidāms plkst.12.11, stāsta Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills.

Lai arī pasaulē vidēji ik gadu notiek divi līdz četri Saules aptumsumi, ne visus ir iespējams novērot Latvijā. Iepriekšējās reizes šajā gadsimtā, kad Latvijā bija vērojams Saules aptumsums, bija 2003.gada 31.maijs, 2005.gada 3.oktobris, 2006.gada 29.marts un 2008.gada 1.augusts.

Savukārt nākamās reizes, kad Latvijā varēs vērot Saules aptumsumu, būs 2015.gada 20.martā, 2021.gada 10.jūnijā, 2022.gada 25.oktobrī, 2025.gada 29.martā un 2026.gada 12.augustā, liecina interneta vietnē "http://www.saulespulkstenis.lv/sa2011" iekļautā Gilla apkopotā informācija par Saules aptumsumiem.

No tālākajiem Saules aptumsumiem Latvijā plaši atzīmējami ir 2039.gada 21.jūnija un 2048.gada 11.jūnija gredzenveida aptumsumi Vidzemē un Latgalē, savukārt tuvākais Latvijā novērojamais pilnais Saules aptumsums būs 2142.gada 25.maijā.

4.janvārī Saules aptumsuma sākumā plkst.9.24 Saule būs tik tikko uzlēkusi, un tādēļ pilsētas apstākļos to varēs novērot tikai kādā īpaši klajā vietā vai no augstākas ēkas augšējiem stāviem. Arī Saules daļējā aptumsuma maksimuma brīdī Saule būs pacēlusies līdz septiņarpus grādu augstumam, tādēļ pilsētā novērošanu var traucēt kādas augstākas ēkas. Aptumsuma noslēguma daļā Saule būs visaugstāk.

Latvijā ziemas periodā, īpaši dažas nedēļas ap Ziemassvētkiem, dienas nav garas, un Saules gaitai pie debess nav sevišķi augsta trajektorija. Lielākajā daļā gaišās dienas daļas Saule pilsētas apstākļos ne vienmēr ir labi saskatāma – pat neliela un attāla ēka var izrādīties par būtisku šķērsli. Tādēļ Saules aptumsuma novērojumiem ieteicams izvēlēties vai nu vietu, kas ir ar klajumu dienvidaustrumu virzienā, vai arī veikt novērojumus no kādas ēkas augstāka stāva.

Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs uzsvēra, ka tieša skatīšanās uz Sauli var kaitēt redzei. Lai no tā izvairītos, ir jāievēro drošības pasākumi. Sauli var novērot caur speciāli sagatavotiem filtriem, bet drošāk ir izmantot projicēšanas metodi. Galvenais ir nekad nevērot Sauli caur tālskati, binokli vai teleskopu, jo tas var nenovēršami sabojāt redzi.

Tiešiem Saules novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai patvaļīgi izvēlētas plēves materiāls. Savukārt Saules attēlu var projicēt ar binokļa, monokļa vai teleskopa palīdzību.

Kā vēstīja Gills, interneta vietnē "http://www.saulespulkstenis.lv/sa2011" interesentiem būs iespēja iepazīties ar Saules aptumsuma novērošanas padomiem, kā arī varēs izpētīt interaktīvo karti labākās novērojumu vietas izvēlei.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu