Zīle turpinās vadīt TB/LNNK • IR.lv

Zīle turpinās vadīt TB/LNNK

42
Edijs Pālēns, LETA
Indra Sprance

Biedri vadībai pārmet sliktu startu vēlēšanās, autoritārismu, neapvienošanos ar VL

TB/LNNK kongresā sestdien Kauguros ar 94 balsīm par un 29 pret partijas priekšsēdētāja amatā atkārtoti apstiprināts līdzšinējais partijas vadītājs Roberts Zīle.

Apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK 16.kongresā sestdien izskanēja asa kritika Robertam Zīlem, ko partijas biedri kritizē gan par neveiksmīgo TB/LNNK startu Saeimas vēlēšanās, gan autoritatīvu vadības stilu.

TB/LNNK biedrs Juris Bogdanovs norādīja, ka politiskais spēks, kuram Eiroparlamenta vēlēšanās savulaik bijis 30% vēlētāju atbalsts, šobrīd saņēmusi vien 3% tautas atbalstu. “Par to mums visiem un partijas vadībai jāuzņemas atbildība,” pauda Bogdanovičs.

“Mēs zaudējam savu latviskās partijas tēlu, karogs saķ nobālēt, “ sacīja Bogdanovs, norādot, ka “Visu Latvijai” biedri ir tādi paši kā TB/LNNK biedri pirms 20 gadiem.”Mēs esam piekusuši, “  viņš sacīja, pārmetot vadībai arī lēmumu pieņemšanu šaurā lokā. “Partija nav karaļvalsts vai firma, kur tikai dažiem ir teikšana, “  pauda viņš.

Savukārt TB/LNNK biedrs Ritvars Eglājs uzsvēra, ka šobrīd TB/LNNK kongresa biedriem ir jāizšķiras, vai viņiem tuvāks ir Sarmītes Ēlertes, Arta Pabrika un Solvitas Āboltiņas  nacionālisms, vai Raivja Dzintara un Einara Cilinska nacionālisms. Ja pirmajā gadījumā, kā to atbalsta Zīle, tad TB/LNNK jāapvienojas ar “Vienotību”. Arī Eglājs ļoti asi kritizēja Zīli, ironiski norādot gan uz vēlēšanu rezultātiem, gan partijas darba iekšējo organizēšanu. “Vai kādreiz iepriekš mēs esam bijuši tik iecienīti tautā kā šobrīd? Vai kādreiz iepriekš mums ir bijuši tik labi vēlēšanu rezultāti kā šobrīd? Vai kādreiz iepriekš kongresā piedalījuši tik daudz biedri kā šobrīd” ironizēja Eglājs..

Savukārt citi partijas biedri viņiem oponēja. Bijušais Rīgas mērs Jānis Birks norādīja, ka TB/LNNK jau kopš 2002.gada tā vietā, lai diskutētu par partijas programmu, nevajadzīgi diskutē par iekšēju varas pārdali. Pēc Birka domām, sestdienas kongresa tēma esot “pārprasta demokrātija”, jautājums, ar ko ciešāk sadarboties, ir vadības kompetencē, bet visiem biedriem, es jāstrādā, lai sekmētu TB/LNNK darbu, nevis “tukši runātu”.

Arī TB/LNNK biedrs Mārtiņš Auziņš atzīmēja, ka VL vēl nav paspējuši sevi parādīt kā parlamentāru partiju, bet, “ja aizskriesim ar viņiem, būsim kā tādi revolucionāri”. Tie  nākot un ejot, bet konservatīvas vērtības paliek, uzsvēra Auziņš, aicinot saglabāt pašcieņu un nesteigties ar vienas partijas veidošanu ar VL.

Jau vēstīts, ka  Zīle sestdien TB/LNNK kongresā aicināja uz plašāku nacionālo spēku konsolidāciju, nevis šauru vienotas partijas veidošanu ar VL

Tāpat Zīle uzsvēra, ka “Visu Latvijai!” ir un paliks TB/LNNK sadarbības partneri. “ar viņiem mums nekas nepazūd, “ sacīja Zīle, uzsverot gan nākamgad būtiskākais ir nekļūdīties partijas taktikā. “Ir svarīgi, kādu zīmogu apvienībai uzliks sabiedrība, “ norādīja TB/LNNK priekšsēdis.

Partijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka B/LNNK delegātiem būtu jāizšķiras, vai būtu veidojams vienots politiskais spēks ar partiju “Visu Latvijai” (VL), vai būtu veidojama bāze daudz plašākai nacionālo spēku konsolidācijai. Savā uzrunā kongresa dalībniekiem Zīle pauda viedokli, ka nacionālajai apvienībai vajadzētu būt daudz plašākai, nekā tikai ar vienu partneri – VL. “Ar plašāku apvienību iespējams panākt daudz lielāku ietekmi sabiedrībā un pie saviem partneriem, lai īstenotu savas idejas, “ pauda Zīle.

TB/LNNK priekšsēdētājs gan neminēja citus politiskos spēkus, kas varētu konsolidēties nacionālajā apvienībā, taču norādīja, ka šobrīd lielas neskaidrības ir par “Vienotības” pārtapšanu vienā partijā. “Tas būs liels pārbaudījums, kā politiķi spēs saprasties, “ sacīja Zīle. Tāpat viņš norādīja uz neskaidrībām par Tautas partijas pastāvēšanu, arī šim politiskajam spēkam reģionos ir virkne nacionāli noskaņotu pašvaldību politiķu.

TB/LNNK kongresā partijas pašreizējā vadība piedāvājusi statūtu grozījumus, kas nākamajam partijas priekšsēdētājam ļaus pašam izvirzīt kandidātus darbam valdē. Kā skaidroja Zīle, šādi grozījumi nepieciešami, ņemot vērā izveidojušos situāciju un viedokļu dažādību partijā. Kongresam, izvēloties priekšsēdētāju, arī tiktu pausts atbalsts kandidāta piedāvatajam kursam, līdz ar to šis cilvēks arī veido komandu savu mērķu sasniegšanai.

Uz partijas priekšsēdētāja amatu tiks virzīti divi kandidāti: pašreizējais priekšsēdētājs Roberts Zīle un TB/LNNK Rīgas nodaļas Zemgles priekšpilsētas grupas vadītājs Ģirts Lapiņš. Taču, kā liecina balsojums par pašreizējās vadības piedāvāto statūtu programmu, pārsvars Zīles atcelšanai varētu būt nepietiekošs.

Kā novēroja Ir.lv, TB/LNNK vecbiedrs Jānis Straume uz kongresu nav ieradies. Kongresā piedalās vairāk nekā 100 delegāti.

Komentāri (42)

andrejs_kirsis 11.12.2010. 14.39

Lielākā daļa no TB dibinātājiem pametuši partiju jau sen. Einārs C. (LNNK) ilgi izturēja. Kāpēc Ritvars vēl nav aizmucis, nevaru saprast. Pats aizmuku 2002.g., kad varu partijā uzurpēja valdošā kliķe ar mazu skandāliņu, kuru neaprakstīšu – atšifrēs mani. Neviens nedzīvo mūžīgi, laiks dzīvot un laiks mirt. Tas nu šiem ir klāt. R.I.P.

+15
-2
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 11.12.2010. 12.46

Loti sakarīgs priekšlikums, tikai pie latviskām nedrīkst pieskaitīt LPP/LC un čekistu pārņemtos t.s. sociāldemokrātus.

+12
-3
Atbildēt

0

austrisv 11.12.2010. 13.06

Vai to partiju vairs var atdzīvināt, kurai jāmirst dabiskā nāvē, jo pārāk jau ilgi izmantojusi nacionālo karogu, bet labu darbu, kas apliecinātu šo partiju, vismaz nacionālā jomā, tā arī nav!
Kurš gan vēl tic tādiem Dobeļiem, Straumēm, Tabūniem un citiem tukšrunātājiem?

+12
-3
Atbildēt

2

    Janka, Janic > austrisv 12.12.2010. 17.51

    atmiris loceklis reanimaacijai nepakļaujas ,tas izmetams meeslainee, iet uz galu valsts nozadzeeju vara!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > austrisv 11.12.2010. 18.02

    Arī plūstošā ūdenī notiek pašattīrīšanās process – putas aizpeld, tad ūdens paliek tīrs,dzidrs …
    -Pastāvēs, kas PĀRVĒRTĪSIES!-

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu