Muzejā atklās slēpošanas sezonu • IR.lv

Muzejā atklās slēpošanas sezonu

64
Evija Trifanova, LETA

Šodien Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs sāks savu jauno slēpošanas sezonu, apmeklētājiem šoziem piedāvājot trīs slēpošanas maršrutus, ziņo aģentūra LETA.

Šodien no plkst.10 Brīvdabas muzejā darbosies distanču slēpošanas maršruti klasiskā stila slēpošanai, kuros aktīvās atpūtas cienītāji aicināti izbaudīt slēpošanas priekus, izjūtot senatnes auru, ko rada ar sniega segu klātās ekspozīcijas ēkas un skaistie dabas skati visā muzeja teritorijā.

Slēpošanas sezonas jaunums būs mēneša abonements muzeja apmeklējumam, kas pieaugušajam maksās deviņus latus, bet ģimenei – diviem pieaugušajiem un diviem līdz trīs bērniem – abonements maksās 18 latus.

Šoziem muzejs ziemas sporta cienītājiem piedāvās trīs dažādus maršrutus – Ezera pussalas apli viena kilometra garumā, Kurzemes sētas apli divu kilometru garumā un Lielo Latgales apli trīs kilometru garumā. Slēpošanas distances izveidotas atbilstoši katra slēpotāja vēlmēm un fiziskajai sagatavotībai.

Slēpošanas maršruti būs piemēroti tautas slēpotājiem, kuriem patīk slēpot nesteidzoties, baudot apkārtējo ainavu. Muzeja teritorija ir ideāli piemērota slēpošanai, jo tur ir gan līdzens un ainavisks posms gar ezeru, gan arī nelieli un arī lielāki kalniņi priežu meža kāpās.

Brīvdabas muzeja slēpošanas trases tiek veidotas sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru "Eži", kas nodrošinās arī slēpju nomu katru nedēļas nogali un svētku dienās no plkst.10 līdz 17 pie muzeja galvenās ieejas. Inventāra noma – slēpes, nūjas un zābaki – stundā maksās četrus latus. Ģimenes biļete inventāru nomai ar trīs personām maksās 10 latus, četrām personām – 12 latus, bet lielākām ģimenēm – 3 latus no personas.

Brīvdabas muzeja slēpošanas trases būs pieejamas arī slēpotajiem ar savu inventāru.

Dzedule uzsvēra, ka pagājušajā gadā slēpošana Brīvdabas muzejā kļuva par ļoti iecienītu veselīgas atpūtas cienītāju nodarbi, ik nedēļas nogali pulcējot ap 500 slēpotāju.

 

Komentāri (64)

Kalvis Apsītis 23.01.2015. 19.32

Jautājumam ir divas puses. Ir pamatots uztraukums par to, ka ierobežojot abortu pieejamību, var palielināties kriminālu abortu skaits. No otras puses, aborts ir nevainīga cilvēka nogalināšana. Un par bērna radīšanu un nogalināšanu brīvprātīgi izlemj vecāki – pat kontracepcijas līdzekļiem ir noteikts nenostrādāšanas procents, par ko visiem vajadzētu zināt. Bez abortiem ir arī citi piemēri, kur stiprākais var nesodīti sabradāt vājāko. Nevienu nepārsteidz tie vīrieši, kuri nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem, uzņēmēji, kuri ar vienu vai otru ieganstu nesamaksā darbiniekiem nopelnīto algu, vai būvfirmas, kas neuzņemas atbildību par cilvēku bojāeju sagruvušā lielveikalā. Protams, jaunā māmiņa bieži vien ir šīs netaisnību ķēdes beigu posms – viņai nav neviena cita, ko “uzmest”, izņemot pašai savu bērnu. Abortu tādēļ nav pareizi pielīdzināt cilvēktiesībām, iztēlojot par kaut ko līdzīgu vārda brīvībai. Tiesības nogalināt otru cilvēku civilizētā sabiedrībā vienmēr tiek stingri reglamentētas.

Obligāta bet nevajadzīga konsultēšanās pie ginekologiem arī var būt ļaunums – un veids, kā stiprākais var paņirgāties par vājāko. Aborta gadījumā tas var novest pie aborta veikšanas vēlākā grūtniecības posmā – un tādējādi apdraudēt sievietes veselību. Piemērs no citas puses: Viena mana radiniece 7 grūtniecības mēnesī gāja 6km pa apledojušu ceļu līdz autobusam un tikpat atpakaļ, lai tiktu uz obligāto ginekologa apmeklējumu. Viņa negribēja zaudēt bērna dzimšanas pabalstu, ko piedraudēja atņemt, ja viņa neizies visas paredzētās apskates. Gājiens pie ginekologa notika sekmīgi un neko viņai neatrada, bet nākamajā dienā pēc tam viņai sākās asiņošana un priekšlaicīgas dzemdības – iespējams, pārpūles sekas. Par laimi, bērna dzīvību izdevās izglābt. Nevajadzīga cilvēku trenkāšana pie ārstiem ir jāizbeidz. Mēs pilsētnieki varam pasmīnēt par grūtniecēm, kuras baidās pazaudēt kaut kādus 500 latus – bet laukos cilvēki domā savādāk.

Pretstats “uzmešanas kultūrai” ir “uzticēšanās kultūra”. Latvijas sabiedrība (un likumdevējs) var uzticēties sieviešu veselajam saprātam – un nepieprasīt ārstu apmeklējumus “tāpat vien”. Ja grūtniece jūtas labi, viņu nav jāspiež iet pie ginekologa. Savukārt sievietes uzticas Latvijas sabiedrībai – ka viņas varēs saņemt finansiālu un morālu atbalstu visu to laiku, kamēr bērns izaug liels. Tad arī vēlme pēc abortiem mazināsies.

+12
-2
Atbildēt

0

Anonīms 23.01.2015. 22.14

Cik smieklīgi! Lielie viedokļu paudēji ir kas? ….. VĪRIEŠI! Nevienam no jums nav bijis un nebūs jāiznēsā mazuli 9 mēnešus, kur nu vēl tos 9 mēnešus jāpavada vidusskolā (dievs nedod pamatskolā), pilna laika klātienē augstskolā vai līdz dzemdību sākumam jāstāv pie kases aparāta, lai nopelnītu katru centu, kas pēcāk ļaus to bērnu pabarot par mātes minimālo algu!

Cik viegli ir izteikt vidokli un spriest zinot, ka pašam uz savas ādas neko nebūs jāizbrauda! Cik gudri un drosmīgi!

Kamēr valsts par katru dzimušo bērnu neparūpēsies kā pieklājas (tas nozīmē tā, lai māte arī viena var bērnu uzturēt un pieklājīgi dzīvot), tikmēr valstij NAV tiesību pat ieminēties par aborta veikšanas sarežģīšanu vai aizliegšanu.

Un vēl nožēlojamāk ir tēlot mūķenes un pāvestus (pēkšņi Latvija būs kļuvusi par reliģisku valsti?), kas nu tagad glābs mazās dzīvībiņas, lai gan aiz tā visa slēpjas ekonomika un problēmas ar demogŗafiju. Nez kādēļ, kad tas bērns piedzimst, valsts interese tur arī apstājas…ar 11 eiro mēnesī un minimālu iespēju iegādāties pirmo mājokli :D Un valstij neinteresē ne tas, vai bērnu var atļauties, vai vecākiem ir kur dzīvot, ir darbs, vai tēvs nav māti un bērnu pametis utt utt. Galvenais ka viņš piedzimst…par pārējo var nedomāt. Ta kaut lai silītē viņu pēc tam pamet ne?

p.s.

Ar šādu principu katru pieaugušu sievieti ap 25 gadu vecumu var bāzt ķurķī, jo no medicīnas viedokļa – ikviena sieviete vidēji 2-3 reizes dzīvē piedzīvo abortu pašai to nemaz nezinoties! Āmen

+16
-9
Atbildēt

8

    lno > Anonīms 26.01.2015. 09.31

    Kitija. Kamēr valsts par katru dzimušo bērnu neparūpēsies kā pieklājas (tas nozīmē tā, lai māte arī viena var bērnu uzturēt un pieklājīgi dzīvot), tikmēr valstij NAV tiesību pat ieminēties par aborta veikšanas sarežģīšanu vai aizliegšanu.

    ___________________

    Jau gandrīz 25 gadus pagājuši kopš PSRS sabrukuma, bat domāšana joprojām kā partijas programmas studēšanas:)

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Anonīms 24.01.2015. 21.13

    Kitija Cik smieklīgi! Lielie viedokļu paudēji ir kas? ….. VĪRIEŠI! Nevienam no jums nav bijis un nebūs jāiznēsā mazuli 9 mēnešus,

    ______________________

    Tevi kāds spiež iznēsāt????????

    Nu kaut tev nekad nebūtu tā jāmokās!

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Anonīms 24.01.2015. 10.12

    Bez sprediķošanas. Cilvēks ir domājoša būtne, ar to viņš atšķiras no dzīvnieka. Cilvēks ir spējīgi atbildīgi rīkoties, ja vien pats to vēlas. Var taču mīlēties uz nebēdu, bet to taču var izdarīt tā, lai pēc tam nebūtu jātaisa aborts. Tas vispirms, otrkārt – tas, ka vēl nepiedzimis bērns arī ir cilvēks, tas taču itkā nebūt nevienam jāpierāda, tā pat ir skaidrs. Pārējais viss, šie pseidoargumenti, ir tikai maskēšanās savas sirdsapziņas priekšā. Mana māmiņa, kad es vēl nebiju piedzimis, lasīja man priekšā Friča Bārdas dzejoļus, bet LSD iespaidā laikam varot atsaukt atmiņā tos brīžus pirms piedzimšanas :)

    Ja par valsts atbalstu jaunpiedzimušiem bērniem, tad kāds valsts atbalsts bija ģimenēm tulīt pēc 1. vai 2. pasaules kara? Bet cilvēku dzimums Latvijas teritorijā tomēr neizmira :) Var jau teikt, ka šodien ” citi laiki”, tikai tad gribas pajautāt – kādi tad ir šie ” citi laiki”? Kādas sastāvdaļas ir tam pamatam, uz kura būvējam šos ” citus laikus” ?

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > Anonīms 26.01.2015. 20.01

    Kitij, pilnīgi piekrītu, valstij jāmaksā katrai mātei no grūtniecības konstatēšanas brīža 500€ māmiņalga, bet naudīgajām nav nekas jāmaksā un tā līdz 3 gadu vecumam.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Andra > Anonīms 01.02.2015. 04.06

    Grūtniecība nav slimība! Gadījumi, kad sieviete, īpaši pēc 30, rezultātā kolosāli atjaunojas un/vai tiek vaļā no dažas labas hroniskas kaites ir daudz biežāki, nekā kaut kādas šausmas visus deviņus mēnešus.

    Runājot par dzemdībām – mums katram sava piedzimšana ir sāpējusi daudz vairāk nekā mātei, tikai mēs to neatceramies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andra > Anonīms 01.02.2015. 09.27

    Latvijai būtu jābūt citādai tāpēc, ka mums nav koloniālas pagātnes, par kuru Rietumeiropa tagad maksā ar multikulturālismu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klipklapene > Anonīms 24.01.2015. 20.09

    Par dzimstības rādītājiem – līdzīgas tendences ir visā Eiropā. Novecojam, izmirstam un kļūstam multikulturālas valstis. Kāpēc Latvijā būtu jābūt citādi?

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    klipklapene > Anonīms 24.01.2015. 20.04

    Neviena kontracepcijas metode nav drošāka par 90%.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

zanE. 27.01.2015. 10.05

…lasu komentārus un tie galvenokārt NA biedru un atbalstītāju rakstīti…pārsteidzoši, bet tik ļoti atgādina nekritisko attieksmi pret vadoni kādā kaimiņvalstī….arī tur atbalsta konservatīvās vērtības, cīnās pret gejiem, vadoņa vārds tiek pielīdzināts Dieva vārdam….

….it kā esam demokrātiska un izglītota sabiedrība, tomēr….vadoņa kults pieņem arvien lielākus apgriezienus…ja tā nebūtu, vai gan NA meitentiņi, puikiņi un nopietna izskata onkuļi spētu nekritiski pieņemt perversā Parādnieka vēlmi valdīt pār visām Latvijas sievietēm?….

….Parādnieks sabradāja vienas sievietes pašcieņu, piespiežot pieņemt attiecības ar citu sievieti – tā ir konservatīvā vērtība?….

….salauza otras sievietes pašcieņu – uzspiežot divvsievību – arī tā ir tikumība un konservatīvā vērtība?….

….Parādnieka partijas biedri un atbalstītāji to pieņēma kā normu, liekulīgi klusējot, neprotestējot, neizstumjot no sava vidus amorālu tipu ar deformētu vērtību sistēmu….un kāpēc lai Parādnieks neapmierinātu savas perversās vēlmes – uzspiežot savu gribu visas valsts sievietēm?…ja varēja ar divām, kapēc ne ar visām?…būs tā, kā Parādnieks lems un viņa zombiji?…

….lasu delfi.lv Solvitas Olsenas rakstu “Lūgums Saeimai − cienīt, aizstāvēt un pasargāt Latvijas sievietes!” un pārsteidz tas cinisms, ar kādu plānots vērsties pret sievieti…cinisma kalngals – “prasīt ārstiem rakstīt un sievietei saņemt izziņas par bērna miršanu.”…

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/solvita-olsena-lugums-saeimai-cienit-aizstavet-un-pasargat-latvijas-sievietes.d?id=45496310#ixzz3Q0SHzZhl

….šķiet, beidzot pienācis laiks pieprasīt ikgadēju deputātu veselības pārbaudi pie psihiatra….

+11
-4
Atbildēt

11

    lno > zanE. 27.01.2015. 11.22

    … beidzot pienācis laiks pieprasīt ikgadēju deputātu veselības pārbaudi pie psihiatra….

    _______________

    Sāc nu ar sevi:) Agrāk teica, ka vīrieši rada likumus, sievietes – tikumus, tagad valsts likumdevējus vada sieviete, valdībā, saeimā un pašvaldībās daudz sieviešu. Tā kā negaudo, ja dzīvē nav paveicies, varbūt arī pašai jāuzņemas vismaz daļa vainas…

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    karlis > zanE. 27.01.2015. 15.18

    Bet vairāk tomēr šī daudzpunktu taktika atgādina Edžu, kurš ar tiem vēl brutālāk aizsmērē rindām iztrūkstošos posmus argumentācijas ķēdē

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 27.01.2015. 14.59

    zane – es tiešām nezinu no kā nāk informācija par Parādnieka izdarībām … atceros ka pirmais laikam viņu uz zoba pavilka , ja nekļūdos tad Šķēle .

    Arī par konkrēto iniciatīvu es neesmu pārlieku interesējies , bet cik virspusēji pārlasot esmu sapratis, ka ne tikai Parādnieks to bīda . Varbūt kļūdos :) Taču troksnis un viļņošanās ir sacelta un vismaz tas kā es to redzu (virspusēji) , tad lielā daļā komentāru cauri skan pirmkārt aizvainojums , ka vīrieši atļaujas lemt par lietām , kas saistītas it kā tikai ar sievietēm un tad panesas … Neesmu tāds soģis lai nostātos kādā pusē , bet viena lieta gan mani mulsina … proti grozies kā gribi – aborts iznīcina dzīvību …

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 27.01.2015. 14.11

    zane – kāds sakars ar stīgu ? :) Drīzāk jau sievietēm , kuras burbuļo komentāros ir aizskarta kāda stīga :)

    Un kā Tu zini ,ka Parādnieks izmanto bernus kā ieroci ? Tev tādi spriedumi it kā viņu pazītu … varbūt viss ir kaut kā pilnīgi savādāk un vienkārši mums nesaprotami … Tāpat spried arī par sievietēm … vai visas ir vienādas , bet varbūt mēdz būt izņēmumi … paskaties apkārt un ieraudzīsi tik daudz dažādu likteņu .

    Vienu gan pateikšu – mani fascinē pedējie ieraksti Martas Centra blogā … tāda sajūta , ka tos raksta likteņa pabērni. Labi , šis varbūt ir par tēmu , bet tad , kad panesās par tiem liekajiem kilogramiem un parējiem vizuālajiem efektiem ( defektiem ) , tad es lasīju un smējos … vajag palūgt , lai vēl uzraksta kaut ko tik pat uzjautrinošu :)

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 27.01.2015. 13.09

    zane – tad pastāsti kā tā nākas , ka tās sievietes ļaujas pašcieņas sabradāšanai … varbūt viņām tas ir pieņemami ja reiz ļaujas ? :)

    P.S. Interesanti kas ir perversāk ( bet varbūt seksīgāk :) ) – divi vīrieši un viena sieviete vai divas sievietes un viens vīrietis ? :)

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    karlis > zanE. 27.01.2015. 15.14

    Ja neesi pamanījis, Zane pat sāk katru teikumu ar daudzpunktiem. Sāk, turpina un beidz. Ir cilvēki, kas tajā brīdī saka “ēēē”, “mmm”, “āāā”. Vienkārši interesanti, varbūt kādam pat rakstiskā veidā ir vajadzība pēc “ēēē”, un punkti to simbolizē?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    karlis > zanE. 27.01.2015. 14.57

    Zane, par stīgām runājot: kādu stīgu Tu gadiem nemitīgi centies ievibrēt, priekšā pakaļā bakstot daudzpunktus?

    Mikroskopiskās devās lietota, šī metode tekstam mēdz piešķirt daudznozīmību. Šitik biezā slānī tā rada iespaidu, ka daudznozīmība galvā sabiezējusi tik necaurredzamā miglā, ka vienīgā izeja rasta, par jēgas saskatīšanu rakstītā palagos atbildīgu padarot lasītāju.

    Varbūt viss daudz vienkāršāk: pirmajās klasītēs gramatikas skolotāja hroniski slimoja, bet pēc tam nomira?

    Jeb varbūt jūs ar edge esat radinieki un vienkārši tādi gēni? Senču asinsbalss aicinājums liek rokai automātiski sniegties pēc monādes grafiskās formas, iespējami daudz no tās?

    Neslēp sveci zem pūra! Saki, kā īsti ir!

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 27.01.2015. 13.46

    …Klusais….aizķēru stīgu?… :)

    …kāpēc Parādnieka sievietes ļaujas?…Parādnieks bērnus izmanto kā ieroci, ja nepieņemsi manus nosacījumus – atņemšu bērnus!…

    …kas sievietei svarīgākais dzīvē, ja tā ir radījusi bērnu?….protams, bērna dzīvība, veselība, labklājība, izaugsmes iespēja, nākotne….

    …saprātīga sieviete jūt atbildību par savu bērnu, kuru laiž pasaulē – vai viņai būs iespējas nodrošināt visu, lai bērns izaugtu par gudru un izglītotu cilvēku, kas spēs nodrošināt savu dzīvi, sasniegt savus mērķus….un bezatbildīgi ir spriedelēt – lai tak bērniņš dzimst, KAUT KĀ jau viņu izaudzinās….KAUT KĀ audzināti un izaudzināti mums pilni bērnunami, nepilnās maznodrošinātās un trūcīgās ģimenes, kurās bērni aug savu vecāku iespēju robežās…vai kāds ir parunājies ar šiem bērniem, kā viņi jūtas un painteresējies – kāds ir viņu liktenis?….

    ….bērns nav kaķēns, kurš izaugs pats, ložņājot pa miskastēm…

    ….bērns ir atbildība, nevis ķeksītis demogrāfiskās statistikas ailītē…

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 27.01.2015. 14.31

    ….Tu ļoti labi zini, ka informācija par perversā Parādnieka izdarībām nāk no paša Parādnieka radu loka…

    ….nē, sievietes visas nav vienādas, tāpat kā vīrieši…tāpēc nav pieņemama viena perversa tēviņa vēlme regulēt visas sievietes un to noteikt ar likumu….

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 27.01.2015. 15.05

    karlis – es ar lieku daudzpunktus … nu un ? Varu kļūdīties , bet manuprāt vai tik pati Zane kādreiz nav bijusi skolotaja :) latviešu valodas skolotāja . Ja man atmiņa neviļ tad savulaik kāds rakstnieks ( patreiz gaidam viņa jaunas gramatas iznakšanu ) vai nu šinī vai kādā citā portalā , neatceros , tieši uzsvēra un atzīmēja Zanes rakstīšanas manieri :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 27.01.2015. 15.39

    karlis – ik pa laikam komentos parādās aizrādījumi par pareizrakstības lietām , parasti tad kāds atļaujas norādīt , ka ja nav ko rakstīt , tad sāk piekasīties pie pareizrakstības . Šis varētu būt līdzīgs gadījums . Manuprāt galvenais ir saturs , ne forma ( vai kļūdaini uzrakstīts vārds ) .

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu