Apstiprina jauno gāzes cenas aprēķinu • IR.lv

Apstiprina jauno gāzes cenas aprēķinu

12
Foto: Aigars Eglīte, F64

Savickis: Zatlera vizītes kontekstā varētu panākt 10-15% cenas pazeminājumu

Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" (LG) padome piektdien akceptējusi jauno līgumu par gāzes cenas aprēķināšanu nākamajam gadam, taču tas vēl jāparaksta LG līdzīpašniekam Krievijas gāzes koncernam "Gazprom", vēsta biznesa portāls Nozare.lv.

LG akcionāres SIA "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis atzinis, ka jaunajā līgumā būtībā nekas nemainās. Tomēr ar Krievijas pusi esot runāts par to, ka Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes kontekstā tā varētu piekrist uz vienu gadu cenas noteikšanas formulā iekļaut nosacījumu, kas pazeminātu cenu par 10-15%. Par to vēl notiek sarunas, klāstīja Savickis.

LG preses sekretārs Vinsents Makaris jaunā līguma detaļas neatklāj, jo uzņēmums uzskata to par komercnoslēpumu. Savukārt konkrētākas prognozes par līguma nosacījumu ietekmi uz gāzes tarifiem sola atklāt pēc tā parakstīšanas, visticamāk, līdz 20.decembrim.

"Gazprom" pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jevgēnijs Roldugins, kas gan padomes sēdē nav piedalījies, Nozare.lv paudis, ka līguma projektā bija minēti konkrēti procenti, par cik gāzes cena varētu samazināties. "Tas, ka tiks samazināta cena, ir skaidrs, bet cik lielā mērā, nevaru pateikt," teica Roldugins.

Visticamāk, mājsaimniecības nākamā gada pirmajā pusgadā jaunā līguma nosacījumus vēl neizjutīs, jo tarifi šim periodam jau ir noteikti. No 1.janvāra mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurē, tarifi samazināsies par 7%, un mājsaimniecībām, kas to izmanto plītīm, samazinājums būs par 4%. Iespējams, gāzes cena samazināsies arī rūpnieciskajiem klientiem, iepriekš informēja Makaris.

Komentāri (12)

ekmanis 11.12.2010. 12.48

Par to gāzi var spriedelēt gan šā gan tā un arī šķērsām, bet tas viss ir tikai gaisa tricināšana tukšgaitā. Mūsu viskākāko valdību vīri “gāzes lietu” ir sakārtojuši tā, ka vienīgais noteicējs visās gāzes lietās ir Gazprom. Mēs paši nevaram pat alternatīvus gāzes piegādātajus meklēt. Cik naudas no mums ņemt par gāzi nosaka tikai Gazprom un nekādas Zatlera valsts vizītes neko nevar grozīt, jo privātuzņēmumu svētajās lietās valsts nedrīkst jaukties.

+1
0
Atbildēt

1

    Valdis Ādamsons > ekmanis 11.12.2010. 18.26

    “…jo privātuzņēmumu svētajās lietās valsts nedrīkst jaukties.”, izņemot Krievijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mjantons 10.12.2010. 21.09

Interesanti ir lasīt šādus spriedelējumus par cenu noteikšanas motīviem. Vai varat iedomāties kādās skābās grimasēs svelkas Gazprom un Krievijas ekonomiskā bloka vīriem sejas izdzirdot par iespējām iedot kādu sombolisku cenas atlaidīti gāzei vai naftai? Bet pēc tam to nomudžinot vēlākos darījumos. Ar Ukrainu bija darījums par kara bāzi un īpašuma attiecībām Krimā, bet ukraiņi vēlāk izrādījās ciets riekstiņš runājot par īpašuma attiecībām gāzes sistēmā. Ko varētu Latvija likt uz svara kausiem? Bet ko var zināt, Latvijas un Zatlera pazemošanai kāda cūcība var tikt izspēlēta demogoģisku izspēlu par cenām formā. Nekas nevar būt stulbāk kā ticēt cenu fiksācijai tirgus apstākļos.

+1
0
Atbildēt

1

    Valdis Ādamsons > mjantons 11.12.2010. 18.22

    10(desmit)ŽETONI!!!
    Izlasot: “…”Tas, ka tiks samazināta cena, ir skaidrs, bet cik lielā mērā, nevaru pateikt,” teica Roldugins….”/ mna radās jautājums,kāda MĒRA ULTIMĀTS tiks uzstādīts Prezidentam, varbūt LATVIJAI?

    0
    0
    Atbildēt

    0

rozaa11 10.12.2010. 20.09

Un cik ilgi mēs tā kautko lūgsimies un kautko mēģināsim sarunāt alternatīvu resursu ko dedzināt nav vai ,kā būtu ar koksni?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu