Aptauja: korupcijas līmenis paaugstinājies • IR.lv

Aptauja: korupcijas līmenis paaugstinājies

12
Foto: Andrius Ufartas, F64

Par korumpētākajiem iedzīvotāji uzskata politisko partiju pārstāvjus

Puse jeb 51% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējo trīs gadu laikā korupcijas līmenis ir paaugstinājies, liecina "Sabiedrības par atklātību – Delna" ikgadējā Starptautiskā korupcijas barometra rezultāti.

Vien 9% no 1000 aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem uzskata, ka korupcija ir samazinājusies.

Mūsu valstī vislielākā korupcija sabiedrības skatījumā pastāv politisko partiju vidū, rāda ceturtdien, Starptautiskajā Pretkorupcijas dienā, publicētā pētījuma "2010.gada globālais korupcijas barometrs" rezultāti.

Berlīnē bāzētās nevalstiskās organizācijas "Transparency International" pētījumā respondentiem bija jānovērtē korupcijas ietekme uz 11 dažādiem sektoriem. Vērtējuma skala bija no viens līdz pieci, proti, mazākais vērtējums nozīmē, ka korupcijas šajā sektorā nav, bet augstākais rāda – sektors ir ļoti korumpēts.

Latvijas politiskās partijas tika novērtētas ar atzīmi četri. Savukārt parlamenta korumpētība tiek vērtēta ar atzīmi 3,7, amatpersonu – ar 3,6. Aptaujātie uzskata, ka korumpētība policijas vidū novērtējama ar 3,3, un tiesu varas korupcijas līmenis ir 3,2.

Uzņēmējdarbības sektorā korupcija ir vērtējama ar atzīmi trīs. Izglītības, masu mediju un militārajā sektorā korupcija tiek vērtēta kā vidēji izplatīta – atbilstīgi 2,6, 2,5, un 2,3. Aptaujātie uzskata, ka Latvijā vismazākā korupcija ir nevalstisko un reliģisko organizāciju sektoros – attiecīgi 2,1 un 1,8.

Lietuvā šie rādītāji ir līdzīgi. Šajā valstī korumpētība ir vienlīdz augsta – 4,2 – politisko partiju un parlamenta aprindās, bet tiesu sektorā tikai nedaudz zemāka – 4. Lietuvas iedzīvotāji uzskata, ka vismazākā korupcija ir militārajā sektorā – 2,4.

Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka viņu valstī viskorumpētākie ir policisti un amatpersonas – 3,9. Politiskās partijas Krievijā tiek uzskatītas par mazāk korumpētām nekā tiesu varas un izglītības sektors – attiecīgi 3,5 un 3,7.

Eiropas Savienībā (ES) vidēji 5% aptaujāto atzīst, ka pēdējā gada laikā ir maksājuši vismaz vienu kukuli. Lietuvā šis rādītājs ir visaugstākais no ES dalībvalstīm – 34% atzīst, ka ir kādu piekukuļojuši. Latvijā šādu rīcību atzīst 16%. Vismazāk – 1% aptaujāto – pēdējā gada laikā kukuļus devuši Dānijā.

Organizācija "Transparency International" 2010.gadā 86 pasaules valstīs veica savstarpēji salīdzināmu sabiedriskās domas aptauju. Šogad aptaujā iekļauta arī Latvija. Igaunija pētījumā nav iekļauta.

Komentāri (12)

mary75 09.12.2010. 16.08

Un, ja Latvijā tiem pašiem iedzīvotājiem uztaisītu citu aptauju, varētu pārliecināties, ka vairākums korupciju neuzskata par ko īpaši nosodamu, daudzi darītu tāpat, ja varētu, daudzi uzskata, ka cilvēki vienkārši “prot dzīvot”, daudzi neredz sakaru starp korupciju, valsts ekonomisko attīstību, un dzīves līmeni, daudzi nesaprot atšķirību starp kukuļņemšanu un korupciju.
Ja to visu saprastu – 48% negribētu Lembergu par premjeru un PLL nedabūtu pat tos 10%.
Bez tam – viens KNAB korupciju neuzvarēs, tur ir vajadzīga skaidri un caurspīdīgi likumi, brīva prese, nekorumpēta tiesu sistēma, pilsoniska sabiedrība, spēcīgas NVO.
Latvijā no tā nav tikpat kā nekā.

+4
-1
Atbildēt

2

    Ieva > mary75 10.12.2010. 10.01

    gluži manas domas

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 22.12.2010. 22.17

    Dzeri, vai Tu pats tagadējā KNAB-a augšas kuram no “trīnīšiem” vari atļauties ļoti stabili ticēt? Argumentēti?

    0
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 09.12.2010. 15.41

Kamēr Vilnītis dezorganizē KNAB tikmēr žurkas var dejot pa galdu.
Esmu kļūdījusies kādreiz klasificējot šo pie “lielāko kretīnu” zortes. Nav taisnība, viņš ir “prasmīgs ieriebējs” un kaitnieks.

+3
-1
Atbildēt

0

Ieva 09.12.2010. 14.49

Pie mums korupcijas nav, ir pateicības- pēc KNAB atzinuma, kas nav korupcija, it sevišķi, ja tās ir aploksnēs.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu