Biežāk mēģina piekukuļot policistus, muitniekus, CSDD • IR.lv

Biežāk mēģina piekukuļot policistus, muitniekus, CSDD

29
Foto: Kestutis Vanagas, F64

''Providus'' pētījums: pērn uz pusi sarucis par korupciju notiesāto skaits

Laikā no 2004. līdz 2009.gadam iedzīvotāji visvairāk mēģinājuši piekukuļot policistus, muitniekus, Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) amatpersonas, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes darbiniekus, secināts sabiedriskās politikas centra "Providus" pētījumā "Korupcijas°C", ziņo aģentūra LETA.

Bieži mēģināts piekukuļot arī robežsargus un pat Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekus. Apkopojot statistiku par koruptīvo noziedzīgo nodarījumu iztiesāšanu, konstatēts, ka pērn uz pusi sarucis par korupciju notiesāto personu skaits, ziņo aģentūra BNS.

Piecos gados tieši Valsts policijas amatpersonas ir visvairāk tiesātas par koruptīvajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, pētījuma prezentācijā informēja "Providus" pētnieks Valts Kalniņš. Tas gan neliecinot, ka policisti ir viskorumpētākie, jo viņu skaits, salīdzinot ar citu iestāžu amatpersonu skaitu, ir daudz lielāks.

Pagājušajā gadā par korupciju kopumā tiesātas 60 valsts amatpersonas, kas salīdzinājumā ar 2005.gadu ir par 85 personām mazāk. Šie dati, pēc Kalniņa domām, ir satraucoši, jo rāda par lielu lietu skaita samazinājumu. Arī attaisnoto personu skaits pagājušajā gadā bijis gana augsts – aptuveni 18%.

Vērtējot pētījuma datus, Kalniņš secina, ka "trekno gadu" laikā tā dēvētā mazā korupcija jeb neliela apmēra kukuļi tika ņemti daudz retāk, jo amatpersonām bija labas algas un nevajadzēja ''riskēt pāris latu dēļ'', taču tagad, kad valstī ieilgusi krīze, šādu gadījumu skaits atkal varētu pieaugt.

2009.gadā vērojams būtisks lietu skaita samazinājums par robežsargu un muitas darbinieku koruptīviem noziegumiem, tomēr tas daļēji esot jāsaista ar Latvijas pievienošanos Šengenas zonai.

Nozīmīgāko tiesāto valsts amatpersonu vidū visvairāk ir tiesu izpildītāju, pašvaldību priekšsēdētāju, valsts vai pašvaldību uzņēmumu vadītāju, izglītības iestāžu vadītāju, kā arī prokuroru un tiesnešu. Reāli piespriestu cietumsodu gan ir visai maz. Kopumā no piecos gados notiesātajām amatpersonām reāls cietumsods piespriests nelielam skaitam cilvēku – pērn sešiem, 2008.gadā – 21, 2007. – 20, 2006. – 16, 2005. – piecām, 2004.gadā – 15 personām.

Vērojams vispārējs kritums korupcijas apkarošanas ziņā, proti, KNAB izmeklēto lietu īpatsvars, kas nonākušas līdz tiesai, nav liels. 2008. un 2009.gadā birojs prokuratūrai nosūtījis pa 16 lietām. Iespējams, KNAB iekšējie resursi ir nepamatoti sadalīti, pieļauj Kalniņš. Viņaprāt, dažādajām komisijām vajadzētu pārbaudīt, vai pietiekami daudz resursu KNAB velta tieši korupcijas apkarošanai.

Komentāri (29)

anita_meistere 08.12.2010. 08.54

viens otkats taja pašā dinviedu tiltā, meršu pirkšanas leitā..vai jebkurā lelakā ceļu būvēs ieprikumā, situ pušu gadiem ilgi un cītīgi CP maksātos kukuļus.
kapēc mēs nerunājam par summām un par ietekmi?

+3
0
Atbildēt

1

    Ieva > anita_meistere 08.12.2010. 13.26

    Kā būtu labāk- izķert daudz mazu korumpantu vai vienu lielu?
    Vai liela korupcija attaisno mazu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 07.12.2010. 18.47

Vispārējais kritums nepārprotami ir izskaidrojams ar Vilnīša aktivitātēm, kuras diezin kāpēc neviens nav spējīgs vai nevēlas piebremzēt.

+4
-1
Atbildēt

0

Ieva 07.12.2010. 18.48

Pieprasījums rada piedāvājumu.

Tikai Latvijā tā var būt, ka viskorumpētākā ir tā valsts institūcija, kurai visvairāk būtu jācīnās ar korupciju. Policija.
Pie kam ar Sabiedrības vistiešāko atbalstu. Mana, tava, mūsu. Ir pat tik tālu, ka piecītis policistam par ātruma pārsniegšanu pat vairs netiek uzskatīts par kukuli. Tāda savdabīga nodeva par ātru braukšanu.

Tāpat kukulis dakterim ir pavisam legāla pateicība, ja vien to ieliek aploksnē, kā to Zatlers ar KNAB mums visiem izskaidroja.

+3
0
Atbildēt

2

    piziks > Ieva 07.12.2010. 19.06

    Absint, Ceļu Policija sliktākajiem suvenīriem sen vairs nepietiek ar “piecīti”. Autobraucēji, kuri atpērkas ar 20-niekiem nemaksā par ātru braukšanu, bet kompensē CP racionalizatoriem vēl vairāk ienākumu nekā krīzeslaika algu samazinājums atņēmis. CP, un tas nav īpašs jaunums, tagad vispirms pārkāpumus masveidā provocē/rada ieganstu, bet pēc apturēšanas glumākie no apturētajiem apmaksā notērēto/notērājmo laiku. Cerības uz izskatīšanas objektivitāti — nekādas vai mazas. Gaujas ielā jums var pateikt: es ticu saviem virsniekiem, toties, kad pazudīsiet, laupījums tiks sadalīts. Redz, Ādažos noķertie radaru “kruķītāji” nebija ierindnieki — virsnieki. “Kormuška” pie RVR/Elkor Brīvības ielā darbojas netraucēti, tur izmanto noteikumu interpretēšanas iespējas un dāmbraucēju nedrošību — ķer uz muļķi, bet punktus un sodus dod par agresīvu braukšanu pie 7 km/h…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 07.12.2010. 20.50

    oops, pieķēri
    Nu negribas man to kukuli dot, tāpēc jau labu laiku neesmu noturēts,jo cenšos noteikumus ievērot. Pēdejās reizes izlikos, ka policistu mājienus nesaprotu, vēlāk internetā samaksāju, un vienreiz, laikam bija tā, ka skaidras naudas nemaz nebija un to kukuli ar karti jau smaksāt nevar, tā kā nemaz pat nesāku domāt.
    Vienīgi tas piecītis jau ir folklorizējies un to var saprast visādi…
    Lai nu kā, normlā valstī šoferi pretimbruacējam nemirkšķina, jo tic, ka policija dara labu darbu. Pie mums…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu