Nākamgad plāno slēgt deviņas nelielās slimnīcas • IR.lv

Nākamgad plāno slēgt deviņas nelielās slimnīcas

13
Kuldīgas slimnīca. Foto: kuldiga24.lv

"" Rīgā neatliekamo palīdzību sniegtu trīs, reģionos – septiņas slimnīcas

Nākamā gada otrajā pusē plānots likvidēt deviņas nelielās daudzprofilu slimnīcas, Rīgā atstājot trīs, reģionos – septiņas veselības iestādes, kas sniegs neatliekamo palīdzību, sestdien vēsta "Latvijas Avīze", atsaucoties uz Finanšu ministrijas (FM) publiskoto Fiskālās konsolidācijas pasākumu plānu un veselības ministra Jura Bārzdiņa (ZZS) sacīto, ka ar lokālajām slimnīcām līgumi tiks slēgti tikai uz sešiem mēnešiem.

Plānā norādīts, ka, pārprofilējot deviņas slimnīcas par dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām, plānots ietaupīt 3,9 miljonus latu. Saskaņā ar FM plānu no pašreizējām neatliekamās palīdzības slimnīcām Rīgā paliktu Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS), kā arī Stradiņa un Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, reģionos – slimnīcas Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī.

Iespējams, ka valsts vairs neapmaksās neatliekamo palīdzību deviņām no 11 slimnīcām: Jūrmalas, Ogres, Kuldīgas, Preiļu, Krāslavas, Gulbenes, Cēsu, Alūksnes, Dobeles, Madonas un Tukuma. Vēl nav zināms, kuras būs tās divas, kas varētu tikt saglabātas. Jāatgādina, ka par modernās Kuldīgas slimnīcas likvidāciju veselības jomas vadītāji runājuši jau iepriekš.

Reģionālo slimnīcu vadītāji šādu iespējamo scenāriju kritizējuši, uzsverot, ka tas apgrūtinās mediķu pieejamību pacientiem un sadārdzinās pakalpojumus, jo ambulatorā palīdzība un dienas stacionāri nereti izmaksā dārgāk nekā ārstēšanās slimnīcā.

Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēnijs Kalējs norādījis – slēdzot slimnīcas, nav iespējams ietaupīt miljonus. Gluži pretēji – naudas tēriņi pieaugšot, jo slimnieki būs jāved tālāku ceļu uz reģionālajām slimnīcām, kur, ņemot vērā ministrijas noteiktos koeficientus, ārstniecības pakalpojumi maksā dārgāk nekā nelielajās neatliekamās palīdzības slimnīcās. Mazā slimnīca par katru pacientu, kam sniegta neatliekamā palīdzība, no valsts saņem 171 latu, reģionālā daudzprofilu slimnīca – 240 latus, savukārt universitātes klīnika – 314 latus.

Veselības ministrijas (VM) preses dienesta vadītāja Egita Pole skaidrojusi, ka Veselības norēķinu centrs līgumu ar mazajām slimnīcām uz pusgadu, nevis gadu slēgs tādēļ, lai varētu operatīvi analizēt slimnīcu darba rezultātus. Tie būs noteicošie, lai izlemtu, vai slimnīca tiks saglabāta vai pārprofilēta par dienas stacionāru vai aprūpes ārstniecības iestādi.

Kā ziņots, VM cenšas ievērot Starptautiskā valūtas fonda (SVF) ieteikumu slēgt slimnīcas ēkas un samazināt gultu skaitu. SVF aprēķinājis, ka kopā ar vēl citiem pasākumiem nozarē 2011.gadā varētu ietaupīt 13,5 miljonus un tikpat arī 2012.gadā.

Komentāri (13)

daina_tabuna 04.12.2010. 23.03

Tas jau bija gaidāms. Jaunais Veselības ministrs nāca sagraut veselības sistēmu un ir sācis savu melno darbu.

Īpaši stilīgi par Madonu, kur uzstādīta viena no modernākajām aparatūrām Latvijā (pat Rīgas slimnīcas dažakārt var apskaust)…

+4
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 05.12.2010. 08.25

Vai tad pēc vai pirms ievēlēšanas Bārzdiņš nesolīja, ka slimnīcas netiks slēgtas? Pieļauju, ka neslēgs arī. Bet tauta tak ir visu laiku jātracina. Kā tad te plānotos tautas nemierus pret esošo valdību izprovocēs?

+2
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > ievuliitis 06.12.2010. 10.15

    Zini, Optiskais, pēc tavas loģikas bezmaz vai sanāk, ka strādāšana ir tikai un vienīgi grāvju rakšana un stāvēšana pie virpas. Gluži tā tas nav un arī VD un AV strādā. Ja tu domā, ka naudas savākšana un sadalīšana tām pašām slimnīcām, autoceļiem, skolām, pensijām un pabalstiem sabiedrībā, kura nu ne par ko negrib tos nodokļus maksāt un visiem ir attaisnojoši iemesli – citam bērniem maize iznāks bez sviesta, citam “jaguāram” jau pieci gadi un STEIDZAMI vajag jaunu, bet katrs ir pārliecināts, ka tas tik tāds sīkums un gan jau valsts izdzīvos bez viņa līdzdalības:(, nav darbs, tu stipri maldies. Paldies par to sabiedrības degradāciju jāsaka gan 50 pirmsneatkarības gadiem, kad mēs iemācījāmies “turēt muti”, bet tad, kad atvērām, runāt to, kas neattiecās ne uz mūsu domām, ne uz darbiem. Paldies par to arī iepriekšējiem valsts vadītājiem, kas ieaudzināja pārliecību, ka valsts ir vieta, kur katrs, kam nav slinkums un nekaunības netrūkst, var paņemt cik var un vajag. Ja pirmajos neatkarības gados valsts un pie varas esošie būtu PATIESI rūpējušies par valsts izaugsmi nevis – par savām, draugu, paziņu un pietuvināto interesēm, nekaunīgi izrādot visiem savu skapju saturu, piļu interjerus un apakšveļas zīmolus, kurus par to viņu algu nopirkt vienkārši NAV IESPĒJAMS, šobrīd nebūtu tevis piesauktās “atņemšanas”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > ievuliitis 05.12.2010. 13.10

    Betij, Tu domā, tagadējai valdībai tā turpinot, provokācijas būs vajadzīgas no citas puses: paši taču provicē tā, kā neviens cits to nespētu. Aizdevēji no EK puses jau 2 nedēļas rungu vicina, lai taču apdomājas un sāk strādāt nevis tēlo reketierus ar cepuri: kā Vilks Domburšovā par autonodokl: Bet mums taču to naudu vajag! Viens no naudas pelnīšanas variantiem ir strādāšana, — ne tikai kādam citam atņemšana.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 04.12.2010. 21.52

Turpinās viss tas absurds.
Pie kam tā neko neietaupīs, zaudēs gan materiali, gan zaudēs slimnieki.
Izskatās, valdībā mums sēž idioti, kas pat skaitīt neprot.
Un Kuldīgas slimnīcas likvidācija vispār kronis visam.
Bet, kad par Ves. ministru nāca Liepājas sl. galvenais ārsts, daudziem bija skaidrs, ka mēģinās likvidēt konkurentus – Kuldīgas slimnīcu.
Nepārspējam idiotisms.

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu