Starp mums, meitenēm, runājot • IR.lv

Starp mums, meitenēm, runājot

19

Atzīmējot populārās rakstnieces Zentas Ērgles (1920-1998) jubileju, pirmo reizi vienā grāmatā izdota viņas triloģija – "Starp mums, meitenēm, runājot…", "Bez piecām minūtēm pieauguši" un "Nosargāt mīlestību", ziņo apgāds "Zelta grauds".

Piektdien, 10. decemebrī plkst. 17.00 LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā tiks atklāta rakstnieces 90 gadu jubilejai veltīta izstāde "Pāri gadiem cauri dzīvei". Izstāde būs apskatāma līdz 2011.gada 1.martam. Atzīmējot Zentas Ērgles jubileju, izdota arī viņas grāmata "Pāri gadiem bērnības zemē". 

 

Grāmatas "Starp mums, meitenēm, runājot" jaunajā izdevumā iekļautas arī padomju laikā nepublicētās nodaļas un atjaunoti izņemtie fragmenti. Izdevumu ilustrē slavenās Edgara Ozoliņa ilustrācijas. Labākai izpratnei mūsdienu jauniešu vajadzībām grāmatas beigās pievienota skaidrojošā vārdnīca. Grāmatu izdevis apgāds "Zelta grauds".

Kā par jauno izdevumu raksta Baiba Sipeniece-Gavare: "Savos ar lielu labestību un humora izjūtu uzrakstītajos stāstos Zentai Ērglei labi izdevās attēlot to, kas bērnus interesēja, – piedzīvojumus, draudzību, nodevību, pirmo mīlestību. Svinot savu 40 gadu jubileju, iestudējām Zentas Ērgles lugu "Starp mums, meitenēm, runājot…". Tā bija lieliska iespēja atgriezties bērnībā un jaunībā, atcerēties mūsu darbus un nedarbus, jo Zenta Ērgle bija mana un manas paaudzes kulta rakstniece šī vārda vislabākajā nozīmē, un viņas darbus varu saukt par savas bērnības mīļākajām grāmatām."

Stāstā "Starp mums, meitenēm, runājot…" parādīta kādas Rīgas skolas astotās klases skolēnu dzīve, draudzēšanās un pirmās mīlestības jūtas. Viens no stāsta galvenajiem varoņiem – draiskulīgais un vieglprātīgais Daumants – iemīlas klusajā, čaklajā Baibā. Viņai savukārt patīk talantīgais un izskatīgais konservatorijas students Tagils.

Pēc pirmās grāmatas iznākšanas 1976.gadā daudzajās tikšanās reizēs dažādās Latvijas skolās, kā arī rakstniecei adresētajās vēstulēs lasītāji pieprasīja grāmatas turpinājumu. Stāsta "Bez piecām minūtēm pieauguši" (1983) darbība risinās kādā profesionāli tehniskajā šuvēju vidusskolā. Galvenajiem varoņiem Baibai un Daumantam piepulcējas citi – bārene Svetlana, skaistā, iecirtīgā Dēzija, paslinkais Leons.

Un atkal lasītāji nemitīgi pieprasīja turpinājumu: "Ļoti gribētos zināt, kā izveidosies jauniešu turpmākā dzīve, vai Daumants un Baiba būs laimīgi, vai Daces un Pētera draudzība turpināsies," Siguldas internātskolas audzēkņu vārdā raksta bibliotēkas pulciņa sekretāre Laila Čevere. "Es ļoti vēlētos, lai rakstniece uzrakstītu grāmatu vai pat mazu stāstiņu par jau pieaugušajiem jauniešiem, kuri mācās augstskolās vai strādā," raksta V.Žarska no Rīgas 47.vidusskolas. "Tas varētu būt arī turpinājums grāmatai "Bez piecām minūtēm pieauguši". Stāsta pamatā būtu jauniešu dzīve, kad jau šīs piecas minūtes ir pagājušas un liekas, ka dzīvē viss ir sasniegts. Bet vēl jau ir daudzas neiekarotas virsotnes."

Triloģijas trešā daļa "Nosargāt mīlestību" (1987) stāsta par Baibas, Daumanta, Svetlanas un citu iepriekšējās grāmatās iepazītu varoņu pirmo patstāvīgās dzīves gadu.

Zenta Ērgle ir dzimusi 1920.gada 23.decembrī. Pēc profesijas būdama arhitekte, 20.gs. 50.gados Zenta Ērgle pievērsās rakstniecībai un ar savām grāmatām bērniem un pusaudžiem kļuva par vienu no populārākajām latviešu jaunās paaudzes rakstniecēm. Kopumā sarakstītas vairāk nekā 30 grāmatas, kas izdotas pāri par 2 miljonu eksemplāru koptirāžā. Zentas Ērglesdarbi tulkoti 15 valodās.

Šā gada decembrī iznāks arī iepriekš nepublicētie Zentas Ērgles bērnības atmiņu tēlojumi "Pāri gadiem bērnības zemē" ar Guntara Sietiņa ilustrācijām, savukārt 2011. gada februāra sākumā Rīgas Latviešu biedrībā notiks piemiņas konference par bērnu literatūras jautājumiem.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu