Krogi tukši, sirdis pilnas • IR.lv

Krogi tukši, sirdis pilnas

19
Īrijas premjers Braiens Kovens (plakātā pa kreisi) un finanšu ministrs Braiens Lenihans ir bijuši banku marionetes, kas tagad paši palikuši bez biksēm, — tā uzskata šie demonstranti Dublinā 27.novembrī. Ielās izgāja aptuveni 50 000 cilvēku. Foto — AFP/LETA

Desmitiem tūkstošu mājsaimniecību, kas nekad vairs nespēs atdot savus parādus – tāda ir maksa par pārdrošiem sapņiem un valdības nespēju savaldīt finanšu krīzi Īrijā

Kamēr Īrijas finanšu glābšanas plāns iegūst arvien konkrētākas aprises, vie­tējā sabiedrībā bailes ir kļuvušas par gluži vai fiziski sajūtamu ikdienas pavadoni. Tās nekādi nemazina daudzie drūmie raksti par valsts nākotni, kas parādās Financial Times slejās – nesen atmosfēra Īrijā pat izpelnījās apzīmējumu «pasaules gala sajūta». Īrijā bažas aug augumā, un Financial Times raksti tikai lieku reizi apstiprina to neomulīgo sajūtu, kas daudzus neatstāj ne mājās, ne darba vietās.

«Ļaudīm sāk pietrūkt padoma, ko darīt tālāk,» saka Deivids Hols. Viņš tikko nodibinājis bezmaksas palīdzības programmu, lai atbalstītu cilvēkus, kuri nespēj turpināt kredītu nomaksu un tāpēc viņiem draud ieķīlāto īpašumu zaudēšana. Lai gan šo iniciatīvu Deivids sāka tikai pirms desmit dienām, viņš saņēmis jau simtiem zvanu un elektroniskā pasta vēstuļu no ļaudīm, kas izmisīgi meklē palīdzību.

Hipotekāro kredītu lāsts
Galvenais augošā ikdienas nemiera cēlonis ir bailes, ka valsti piemeklēs jauns parādu vilnis. Patērētāju ekonomiskās uzticības līmenis ir nokrities ļoti zemu, reālais patēriņš tāpat. Katrs, kam ir nauda, cenšas to noglabāt nebaltai dienai. Jaunākie dati rāda, ka personiskajos noguldījumos aiz atslēgas stāv nolikti vismaz 100 miljardi eiro. Emigrācija sasniegusi augstāko līmeni, kāds pieredzēts kopš pagājušā gadsimta 80.gadu lielās recesijas, un augstskolu beidzējiem faktiski nav citas iespējas kā vien pamest savu zemi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu