Eiropas ombuds pārbaudīs veselības aprūpi Latvijā • IR.lv

Eiropas ombuds pārbaudīs veselības aprūpi Latvijā

23
Foto: Jānis Saliņš, F64

Atzinums par 50 tūkstošu cilvēku parakstīto sūdzību pieprasīts EK vadībai

Eiropas ombuds pieņēmis izskatīšanai 54 000 Latvijas iedzīvotāju parakstīto sūdzību par situāciju veselības aprūpē, ko septembra nogalē institūcijai nosūtīja triju nevalstisko organizāciju vadītāji, un sācis izmeklēšanu šajā lietā, trešdien vēsta "Latvijas Avīze" (LA).

Kā informējis Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, ombuda atsūtītajā informatīvajā paziņojumā ir norādīts, ka vispirms novērtēta sūdzības atbilstība Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā un Eiropas ombuda statūtos noteiktajiem kritērijiem, pēc tam – vai ir pietiekams pamats sākt izmeklēšanu. Secināts, ka sūdzība ir ombudam piekritīga, un sākta izmeklēšana, ziņo aģentūra LETA.

Ombuds ir informējis Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju par sūdzību un lūdz viņu līdz 2011.gada 28.februārim sniegt atzinumu. Tiklīdz tas tiks saņemts, to pārsūtīs arodbiedrībai ar aicinājumu izteikt apsvērumus un tos iesniegt ombudam mēneša laikā pēc atzinuma saņemšanas.

"Esam gandarīti, ka iedzīvotāju sauciens pēc palīdzības ir sadzirdēts, un ceram, ka tam būs konkrēti pozitīvi rezultāti," LA pauž Keris.

Kā ziņots, Eiropas Rīcības dienā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) Eiropas ombudam nosūtīja arodbiedrības savāktos parakstus par situāciju veselības aprūpē Latvijā. Sūdzību par EK rīcību, pasliktinot veselības apstākļus Latvijas iedzīvotājiem, LVSADA pamato ar Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību hartas 35.pantu, kas paredz, ka visiem ES politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augsts līmenis cilvēku veselības aizsardzībā.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca iepriekš skaidroja, ka EK var ieteikt, bet ne lemt par veselības aprūpes jomu Latvijā. Līgumā par ES darbību teikts, ka organizācija respektē dalībvalstu atbildību par savu veselības politiku un veselības aprūpes sniegšanu. Viņa skaidroja, ka nav vienota Eiropas veselības aprūpes standarta, bet gan 27 valstu veselības aprūpes modeļi.

Komentāri (23)

ievuliitis 30.11.2010. 16.52

Sagatavojiet ombudam nomierinošas zāles. Ja nu cilvēks būs neizsakāmi pārsteigts par situāciju un nespēs apjēgt, kā kaut kas tāds ir iespējams.

+4
0
Atbildēt

0

kdaljajev 30.11.2010. 18.56

Jāsauc talkā Rozentāle,viņa pratīs iestāstīt cik vēl miljoni vajadzīgi,lai mūs nepārņemtu kārtējā putnu gripas epidēmija.

+3
0
Atbildēt

0

mary75 30.11.2010. 16.43

Nu, vismaz, kāds cerību stariņš, ka kāds būs spiests sākt ko darīt, lai šo nozari sakārtotu.
Mūsu pašu veselības nozares vadītājus līdz šim interesējuši tikai remonti, celtniecība, iepirkumi, utt., viss, kur var saņemt kādu “otkatu”.
V arī gļēvi atkratijās no šīs nozares.
Slimnieki kā tādi Latvijā nevienu neinteresē.
Kā jau ģenētiskie dzimtcilvēki – bez pātagas neko nedaram, ja dzimtcilvēks iekļūst kungu kārtā, pārējo dzimtcilvēku liktenis viņu maz interesē.
Solidaritāte un sociālais taisnīgums latviešiem ir tādi nesaprotami jēdzieni.
Cerams, ES pātaga vismaz ko līdzēs.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu