Populārākais politiskais spēks atkal "Saskaņas centrs" • IR.lv

Populārākais politiskais spēks atkal "Saskaņas centrs"

31
Foto: Lita Krone, LETA

"Latvijas fakti": vēlētāju attieksme pret partijām maz mainījusies

Divus mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām pilsoņu attieksme pret parlamentā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem daudz neatšķiras, vienīgi populārākais politiskais spēks, tāpat kā pirms vēlēšanām, atkal ir "Saskaņas centrs" (SC), liecina "Latvijas faktu" (LF) sabiedrirskās domas aptauja.

Par SC, kas vēlēšanās palika otrajā vietā aiz "Vienotības", novembrī balsotu 25,5% aptaujāto, atsaucoties uz LF datiem, raksta avīze ''Diena''. "Vienotību" atbalstījuši 18,9%, ko var uzskatīt par reitinga kritumu, bet tās koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienību – 14,7%.

Par "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL–TB/LNNK) patlaban balsotu 4,8%, apvienību "Par labu Latviju!" (PLL) atbalsta 3,2%, kas arī liecina par sarukušu popularitāti.

Kā ziņots, "Vienotību" vēlēšanās atbalstīja 31,2%, SC – 26%, ZZS – 19,6%, PLL – un VL–TB/LNNK – pa 7,6% balsstiesīgo.

LF direktors Aigars Freimanis atzīst, ka parasti pēc vēlēšanām popularitātes kritums ir tendence visām partijām, jo "pazūd kampaņas mobilizējošais efekts", vēsta aģentūra BNS. Lielo atbalstu SC sociologs skaidro ar šī politiskā spēka vēlētāju lojalitāti, kā arī to, ka krievvalodīgajam vēlētājam nav alternatīvas. SC agrākā konkurente ''Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā'' (PCTVL) nepārvarēja 5% barjeru un Saeimā neiekļuva. Vēlmi ieinteresēt par sevi cittautiešus gan izrāda PLL ietilpstošā LPP/LC, kas nesen izveidoja vienotu bloku ar SC Rīgas domē.

Komentāri (31)

edgars_linarts 30.11.2010. 12.24

Kārtējais raksts, kur sajaukti un nekorekti salīdzināti balsstiesīgie un vēlēšanās piedalījušies, aptaujātie un tie, kas pateikuši, par ko balsotu.
Korekti ir salīdzināt balsstiesīgos ar aptaujātiem, nobalsojušos ar tiem, kas pateikuši, par ko balsotu. No BALSSTIESĪGIEM “Vienotību” vēlēšanās atbalstīja 19,7%, SC – 16,4%, ZZS – 12,4%, NA un PLL – 4,8%.

+21
0
Atbildēt

1

Janis 30.11.2010. 12.32

Jau atkal klasiskie jautājumi:
– kurš pasūtīja aptauju?
– konkrēti kāds bija jautājumu teksts?
– kā tika atlasīta mērķauditorija (vai tiešām aptaujāti balsstiesīgie kā jau Ritvars saka)?

Kamēr šie jautājumi nav atbildēti no šīs aptaujas veikt secinājumus būtu treniņš zīlēšanā.

+10
0
Atbildēt

0

dro 30.11.2010. 15.55

Vai pēc izgāšanas saeimas vēlēšanu rezultātu prognozēšanā kāds joprojām uztver nopietni LF aptaujas ?:)

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu