Zemledus makšķernieki jau atklājuši sezonu • IR.lv

Zemledus makšķernieki jau atklājuši sezonu

34

Rēzeknes novadā ledū jau ielūzis "bļitkotājs", taču biedriem viņu izdevies glābt

Pirmie zemledus makšķernieki uz Vidzemes mazo ezeriņu un vecupju ledus jau atklājuši zemledus makšķerēšanas sezonu, Latvijas makšķernieku portālā Copes Lietas publicēto atreferē aģentūra LETA.

Pēc makšķernieku ziņotā, nedēļas nogalē ledus atsevišķās ūdenstilpēs sasniedza četru centimetru biezumu un kaislīgākie makšķernieki jau devušies uz ledus, rakstīts portālā Copes lietas.

Pagājušajā nedēļā Latvijā krasi mainījās laika apstākļi, vairākas naktis sals pārsniedza mīnus 10 grādu atzīmi. Tādēļ uz mazajiem ezeriem un vecupēm veidojās plāna ledus kārta.

Svētdien Rēzeknes novadā sniegta palīdzība pirmajam šoziem ledū ielūzušajam zemledus makšķerniekam. Tuvumā esošie makšķernieki savu biedru izglābuši un izvilkuši no ūdens. Makšķernieki palīdzējuši cietušajam sasildīties un, kad ieradušies mediķi, sniegta pirmā palīdzība. Cietušais no hospitalizācijas atteicies.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus, īpaši zemledus makšķerēšanas entuziastus, būt prātīgiem un nemēģināt kāpt uz ledus, kamēr tas vēl nav kļuvis vismaz piecus centimetrus biezs.

Gadījumos, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties jāzvana uz tālruni 112 un jāizsauc glābēji, cenšoties pēc iespējas precīzāk norādīt negadījuma vietu un tuvākos piebraukšanas ceļus.

Mēģinot palīdzēt ielūzušajam, tam jāpietuvojas rāpus vai guļus, bet nedrīkst pietuvoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no divu līdz piecu metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, jāpasniedz garš koks vai kāds cits priekšmets, pie kā pieķerties. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka tiem vienam no otra jāatrodas divu līdz trīs metru attālumā.

Izvelkot cietušo uz ledus, rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam. Pats glābējs nedrīkst aizmirst par iespējamām briesmām ielūzt ledū, atgādina VUGD.

Komentāri (34)

info 29.11.2010. 10.47

ja bļitokotājs ir uz ūdens, značit drīz būs ledus.

+4
0
Atbildēt

0

anete 29.11.2010. 10.32

bļitkotāji ar jēzus sindromu “arī mēs varam staigāt pa ūdeni”

+2
-1
Atbildēt

1

    a_oleinika > anete 29.11.2010. 10.39

    :D [jeb rēcu skaļā balsī]

    0
    0
    Atbildēt

    0

a_oleinika 29.11.2010. 10.13

Es šitos saucu par “levitētājiem”! :D
Citādi ir grūti izskaidrot, kā viņi tik plānā ledū neielūzt.

0
0
Atbildēt

2

    daina_tabuna > a_oleinika 29.11.2010. 10.19

    Viņiem tajās kastēs ir antigravitātes iekārta :-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > a_oleinika 29.11.2010. 10.42

    Vispār jau tie džeki ir baigākie dabas vērotāji. Bet nu tāpat psihi! :D

    (Pats šobrīd sēžu mazā būdiņā ar elektriskajiem sildītājiem Daugavas krastā un cenšos pabeigt darbus, lai paspētu vēl ar laivu pavelcēt. Laikam tas arī nav meinstrīms.)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu