SC būs savs prezidenta kandidāts, lai "neiesaistītos tirgū" • IR.lv

SC būs savs prezidenta kandidāts, lai "neiesaistītos tirgū"

33
Rūta Kalmuka, F64
Indra Sprance

Politiķiem radies priekštats, ka Zatlers negribētu būt pirmais prezidents ar tikai vienu pilnvaru termiņu

Lai distancētos no tirgošanās par valsts prezidenta amatu, apvienībai “Saskaņas centrs” (SC), visticamāk, būs savs kandidāts šim amatam, Ir.lv sacīja SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

“Mums ir vairākas konkrētas kandidatūras šim amatam. Lai distancētos no tiem tirgiem, jo, kad ir savs kandidāts, viegli noraidīt pārējos. Lai viņi tad tiek galā paši ar sevi, nevis ar mūsu pierunāšanu,“ sacīja Urbanovičs.

Viņš skaidroja, ka SC esot vairāki šim amatam piemēroti kandidāti, taču viņš nevēlējās atklāt viņu vārdus. Vienlaikus Urbanovičs atzina, ka SC nemēģināšot sarunāt politisku atbalstu savam prezidenta kandidātam, jo viņa kandidatūra, ja tā nolemtu SC vadība, tiktu uzturēta tāpēc, lai “neiesaistītos tirgū”.

“Prezidentu ievēlēs valdošā koalīcija un viņi vienosies. Ja viņi nevienosies, tad valdības nebūs. Kādam no koalīcijas partneriem atrisināt šo it kā lokālo problēmu ar opozīcijas atbalstu nesanāks. Uz mums lai necer!” sacīja Urbanovičs. Savukārt vaicāts, vai SC varētu atbalstīt pašreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera palikšanu amatā uz otru pilnvaru termiņu, Urbanovičs atbildēja īsi: “Nezinu.”

Zatlera pilnvaru termiņš beidzas nākamā gada jūlija sākumā, līdz ar to parlamentam jaunais prezidents jāizvēlas – vēlākais līdz jūnija sākumam Līdz tam politiķiem jāvienojas par to, vai virzīt Zatleru atkārtoti, vai arī iecelt šajā amatā kādu citu. Zatlers pagaidām nav atklājis savu viedokli, vai vēlas ieņemt šo amatu uz otru pilnvaru termiņu. Neoficiāli politiķi atzīst, ka viņiem radies priekštats, ka Zaters negribētu būt pirmais prezidents, kurš šos pienākumus pilda tikai vienu pilnvaru termiņu.

Ne  apvienības “Vienotība”, ne Zaļo un Zemnieku savienības politiķi pagaidām oficiāli nav lēmuši par to, vai atbalstīt Zatlera paliksānu amatā, vai arī apvienībām būs savi kandidāti.

Ir.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Valsts prezidents varētu nesteigties ar atbildi par to, vai būtu gatavs atkārtotai apstiprināšanai. To viņš varētu atklāt vien martā vai aprīlī, turklāt Rīgas pilī tiekot sagaidīts, ka “pirmais solis ir jāsper politiķiem”.

“Zatlera atteikšanās varētu sagādāt politiķiem daudz lielākas galvassāpes, nekā piekrišana pieņemt šo amatu uz otru pilnvaru termiņu, “norādīja kāds procesos iesaistīts cilvēks. Tam par iemeslu minēts gan lielais skaits cilvēku, kas “Vienotībā” būtu ar vēlmēm uz šo amatu, gan Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvju intereses.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli par Valsts prezidentu Saeimas deputāti balso aizklāti ar vēlēšanu zīmēm. Prezidents uzskatāms par ievēlētu, ja par viņu nobalsojis vismaz 51 deputāts.

Komentāri (33)

mary75 26.11.2010. 16.47

“Uz mums lai necer”, “lai tiek paši ar sevi”, “nezinu”. utt.
Urbanovics izturas kā bērns, kas nav dabūjis konfekti, tāpēc apvainojies uz visu pasauli un cenšas to visiem parādīt, nevis, kā politiķis.
Tiešām SC nevar atrast sev adekvātāku līderi?

+21
-3
Atbildēt

2

    lismanis > mary75 27.11.2010. 09.39

    un Urbis jau ir tieši tas, kas vienmēr pārējos apsūdz par to, ka tie uzvedas kā bērni. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 26.11.2010. 16.58

    Reizee ar liidera mainju pats SC elektoraats, vinju domaashanas veids, nemainiisies. Urbanovichs, Ushakovs utt ir SC elektoraata preciizs atspulgs – 1:1. Taadi vinji ir un vinju meerkji ir skaidri :))))

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 26.11.2010. 16.20

Urbanovičs varētu labāk ar savu pirkstu komunicēt- pats uzdod pirkstam jautājumu un pats arī pirksta vārdā atbild:) Citiem tas viss sen jau vairs neinteresē:)

+17
0
Atbildēt

0

buchamona 26.11.2010. 16.24

Zatleram ir jaapaliek otrs terminjsh. Visi mees atceramies, kaa vinjam gaaja pirmajos gados. Tagad vinjsh ir sapratis ~ kas es esmu~ :) vinjam ir ne tikai savs mugurkauls, bet arii ~ kulaks~ ar kuru vest pie praata politikjus pat aiz sava laukuma liinijas, ja vajag – taa kaa, viss ok.

Nevajag jau naakoshgad prezidenta pili ne Elertei, nedz Aboltinjai, vai veel kaadam tur. Iztiks, lai pagada veel vienu terminju. Mums jau ir viens ~ iestradajies~ prezidents, kuram ir tiesiibas turpinaat straadaat taalak. Tas Latvijai iznaak leetaak :)

+18
-6
Atbildēt

4

    buchamona > buchamona 26.11.2010. 18.20

    Es jau nobriinijos, ka tik ilgi neviens nav piemineejis aploksnes, veel tikai jaatceras zoodaars – buus pilns komplekts.

    Bet patiesiibaa taas aploksnes Zatlers ~ izkaartoja~ sev pats. Vinjsh pats labpraatigi atzina, ka ne ar ko neatshkiras no citiem aarstiem. Vareeja to mieriigi arii neteikt :) Vnjsh nodemonsteeja, ka ir speejigs runaat atklaati ar tautu , bet tolaik veel nesaprata, ka par shaadu labi gribeetu atklaatiibu vinjus sitiis visi, kam vien nav slinkums un visu terminja laiku. Par paarejo Tavaa komentaa – nesaakshu te striideties, katram savs skats uz lietaam :)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Edmunds Dukulis > buchamona 26.11.2010. 18.51

    Kur un kad Zatlers ir atzinis ka viņš ir ņēmis naudu aploksnēs? Ņēmis naudu par pakalpojumu un par to nemaksājis nodokļus? Var jau to saukt par “pateicību”, bet man personīgi ir zināmi vairāki cilvēki kuri cītīgi krāja naudu operācijai, jo viņi ļoti labi zināja kāda summa ir vajadzīga PIRMS operācijas, pirms vispārīgi varēja cerēt ka Zatlers viņus ieliks grafikā.

    Nav jau viņš atzinis ka ir ņēmis. Turklāt, kad bija izmeklēšana, tikai 2-3 pacienti atzina ka viņi ir devuši. Bet tad Zatlers jau bija prezidents, un mēs jau zinam, kāda bijība mūsu tautiešiem ir pret “autoritātēm”….

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Edmunds Dukulis > buchamona 26.11.2010. 18.00

    Tātad atkal samierināsimies ar “mazāko ļaunumu”, veiksmīgi būsim aizmirsuši aploksnes, un galvenais to, ka Zatlers NEKAD patiesi un atklāti par to naudu saņemšanu nav runājis, teju četros gados NEKO nav darījis lai mainītu visu to sistēmu?

    Nepiekrītu ne par mugurkaulu, ne par kulaku. Uzskatu, ka Zatlers samērā ērti jūtās esošā sistēmā….

    Es vēlos redzēt prezidenta postēnī Ilvesa vai Merī tipa cilvēku. Tikai tad ne tikai mūs respektēs ārzemēs, bet arī varesīm cerēt uz kādām īstajām izmaiņām pašu mājās.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    artisch > buchamona 26.11.2010. 19.05

    Vairs precīzi neatceros kur un kādā intervijā, nav pat vēlmes meklēt, taču skaidri un gaiši atceros Zatlera atbildi uz žurnālista jautājumu “Vai esat pieņēmis naudu aploksnēs”. Atbilde skanēja šādi: “Ja es gribu būt valsts prezidents, tad man jābūt godīgam. Jā esmu ņēmis.” Starp saeimas balsojumu un zvērasta nodošanu viņš arī šīs aploksnes deklarēja un nomaksāja nodokļus. nezinu vai nomaksāja par vismām vai kā, taču nevar noliegt, ka viņs vismaz godīgi pateica. Par pārēko ir cits jautājums – katram sava gaume un taisnība.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu