Tas notiek ar mums • IR.lv

Tas notiek ar mums

10
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Pauls Bankovskis

Šonedēļ kinoteātros sāk demonstrēt režisora Gata Šmita (37) pilnmetrāžas aktierfilmu Seržanta Lapiņa atgriešanās. Iespējams, smieklīgāko šāgada latviešu filmu ar, iespējams, nežēlīgāko vardarbības ainu pēdējos gados

Kopā ar sešiem Jaunā Rīgas teātra aktieriem – Andri Keišu, Gunu Zariņu, Gati Gāgu, Vili Daudziņu, Kasparu Znotiņu un Baibu Broku – režisors Gatis Šmits 2007.gadā izveidoja un iestudēja izrādi Tas notika ar viņiem. Pats Šmits to raksturo kā film noir (burtiski tulkojot no franču valodas – melnā filma, kinovēsturē lietots un visai brīvi interpretēts 40.-50.gadu Holivudas krimināldrāmu vai to stilistikā veidotu filmu apzīmējums) žanra stilistikā balstītu minimālistisku situāciju komēdiju. «Brīžiem izdevās sasmīdināt publiku tādā veidā, kas vienlaikus ir ļoti cienījams un smieklīgs, nevis lūgties, lai skatītāji pasmejas,» tagad par izrādi saka Šmits.

25.novembrī notiks Šmita filmas Seržanta Lapiņa atgriešanās pirmizrāde. Lai gan filma lielā mērā izaugusi no izrādes, kopēja ar to Seržantam Lapiņam varētu būt vienīgi attieksme pret skatītāju un aktieru, režisora un scenāriju autoru Ingus Bendika un Jāņa Norda ilgstošā kopdarbā izveidojusies vienojošā sajūta par to, kas ir smieklīgs un kas nav. Abstraktās izrādes vides un tēlu vietā ir pavisam konkrēti un mūsdienu Latvijā varbūt pat sastopami personāži – no ārzemju militārās misijas atgriezies seržants Lapiņš, kaujinieciski noskaņots policists, sievu pazaudējis uzņēmējs, kas drusku par daudz dzer, sieviete, kas vēlas reizi par visām reizēm sakārtot savu nesakārtojamo dzīvi, un citi. No izrādes, kurā tas notika ar viņiem, ir radusies filma, kurā «tas notiek ar mums».

Jaunākais Šmita darbs teātrī bija Nacionālajā teātrī pērnā izrāde 1906. Trakāk vēl kā piektajā gadā, taču viszināmākais veikums līdz šim, iespējams, ir pirms diviem gadiem Ķīpsalas izstāžu hallē iestudētais un plaši apmeklētais mūzikls Les Miserables (Nožēlojamie). Šmits ir pavisam 10 teātra izrāžu un trīs pabeigtu filmu režisors. Seržanta Lapiņa atgriešanās ir viņa pirmā pilnmetrāžas filma, dažādās pabeigtības stadijās ir pēc Dailes teātra izrādes Naži vistās veidota filma un debijas darbs animācijas jomā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu