Veselības ministrs apsvēris iespēju demisionēt • IR.lv

Veselības ministrs apsvēris iespēju demisionēt

25
Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

ZZS gatava kompromisiem, pretējā gadījumā draudētu ārkārtas Saeimas vēlēšanas

Pēc iepazīšanās ar informāciju par nākamgad samazināmo līdzekļu apjomu veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) svētdien apsvēris iespēju atkāpties no amata, taču pēc nozares pārstāvju izteiktā atbalsta nolēmis turpināt pildīt ministra pienākumus, Ir.lv apstiprināja Bārzdiņš.

Bārzdiņš sacīja, ka svētdien sasauces nozares pārstāvju tikšanos. Tajā piedalījušies gan lielāko slimnīcu vadītāji, profesori, asociāciju pārstāvji, gan farmācijas industrijas pārstāvji, kuriem uzdots jautājums, “vai ministrs, kurš nav spējis nosargāt veselības aprūpes budžetu, ir pelnījis strādāt.” “Ja cilvēki, ar kuriem man būtu jārēķinās un es rēķināšos, visi vienā balsī būtu teikuši, ka man jāatkāpjas, tad es to būtu darījis, bet šobrīd man tāda doma nav. Es turpināšu strādāt, “ sacīja Bārzdiņš, paužot cerību, ka izdosies valdībai pierādīt, ka “šī nozare ir tā vērta, lai tajā ieguldītu.”

Pēc Bārzdiņa teiktā, galvenais iemesls, kādēļ viņš nopietni apsvēris šādu iespēju, bija tas, ka tie nosacījumi, uz kuriem viņš pieņēmis ministra portfeli, īsā laikā būtiski mainījušies. Tiks paaugstināts pievienotās vērtības nodoklis medikamentiem, turklāt veselības jomā jāatrod ietaupījums vairāk nekā 12 miljonu latu apmērā. “Veselības aprūpei nākamgad ir zemākais procents no iekšzemes kopprodukta, kāds vispār vēsturiski ir bijis – 3,4%, “ sacīja Bārzdiņš.

Viņš arī izvairīgi atbildēja,  vai, viņaprāt, nevajadzēs grozīt nākamā gada budžetu. “Viss ir iespējams, “ sacīja ministrs.

Vaicāts, kādā veidā samazinās veselības aprūpes budžetu par vairāk nekā 12 miljoniem latu, Bārzdiņš sacīja, ka samazinājums tiks panākts gan uz slimnīcu rēķina. “Mainšiies lielas un mazas, mainīsies propocijas, ko tajās dara, “ sacīja Bārzdiņš. Taupīt iecerēts arī uz kompensējamo medikamentu rēķina – nevis, samazinot pieejamību, bet gan uz zāļu cenu rēķina. Tāpat tiks taupīts uz tiešās pakļautības iestāžu rēķina – līdzekļi varētu tikt samazinātu Valsts asinsdonoru centram, Infektoloģijas centram un citām iestādēm.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv atzina, ka šis jautājums pirmdien pārrunāts arī ZZS valdes sēdē. Lūgts vērtēt Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu samazināt veselības aprūpes budžetu par 12 miljoniem latu, Brigmanis atbildēja izvairīgi: “Kādi mums ir varianti? Ārkārtas Saeimas vēlēšanas? Mūsu mērķis ir panākt, lai šogad budžets tiktu pieņemts,” uzsvēra Brigmanis.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) uzsvēra, ka finansējums veselības aprūpes budžetam noteikts atbilstoši tam, kā tas minēts valdības deklarācija. “Visas izmaiņas, kas ir, ir uz kontingenta izmaiņām, nevis samazinājumu,“ skaidroja premjers. Arī PVN zālēm tiek saglabāta samazinātā likme. “Tas tomēr nav paaugstinājums uz pilno likmi, par ko bija diskusija, “ skaidroja Dombrovskis.

Komentāri (25)

Ieva 22.11.2010. 16.42

Visu laiku saku – tā mūsu officiālā bezmaksas medicīna izmaksā ļoti dārgi. Tā ir barotne korupcijai, nekas vairāk. Dakteris par valsts līdzekliem taisa operāciju (konsultē, diagosticē, analizē, apciemo), un privāti nopelna. Absolūts necaurspīdīgums, milzu rinads gadiem, tāds privāto un valsts pakalpojumu mikslis, ka nekad nesaproti, kur un par ko jāmaksā. Pie kam šai pasaulē nekas nav pa velti. Visam ir sava cena. Un, pat ja kādam, valsts kaut ko iedot pa velti, tas tikai nozīmē to, ka kāds cits – es, vai Tu vai cits nodokļu maksātājs to apmaksā. Pat pateicības aploksnēs Zatlers ir legalizējis. Konkursi medicīnā tik netīri, kā reti kur. Ūdens tik duļķains, ka lielās zivis te var slēpties mierīgi. Un dara to.

+9
0
Atbildēt

1

    mary75 > Ieva 22.11.2010. 18.39

    Tāpēc jau neviens no iekšpuses to sistēmu nekad nemainīs, un politiķi parādīja, ka tiem arī nav ne gribēšana, ne varēšana to darīt.
    Nevienam, izņemot slimniekus, to nevajag.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 22.11.2010. 14.39

Je negribi strādāt, tad ko piekriti? Kad piedāvāja amatu, neviens nelūdzās, bet kā jāsāk strādāt tā, visiem jālūdz, lai kungs strādātu! Riktīgs Rozentālis!

12 milj. ir maz – vajadzēja griezt līdz 2000.gada līmenim, kad sabiedrības veselības stāvoklis bija labāks un pakalpojumu pieejamība labāka, lai arī naudas 5 reizes mazāk.

+12
-5
Atbildēt

6

    Una Grinberga > Una Grinberga 23.11.2010. 08.32

    Motivācija — iekšējas intereses, dziņas, vēlmes, nostājas, kas izraisa cilvēka aktivitāti un virza viņu rīcību. Nesaprotu ar ko motivācija un politiskā griba idejiski atšķiras?

    Katrā ziņā es ceru, ka Tavs pesimisms ir saistīts ar novembra drūmo laiku un ir īslaicīgs, ja nē, tad visticamāk iesaku pārcelties uz kādu labāk sakārtotu valsti, jo Latvijā viss būs nemainīgi slikts un nav nekādas cerības, ka korupcija un ēnu ekonomika mazināsies un ka kādreiz dzīvosim sakārtotā valstī!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 22.11.2010. 18.07

    @dzeris
    Un kāda motivācija sakārtot sistēmu, ja naudas ir tik daudz, cik vajag? Nekādas. 12 milj. uz nozares kopējā apjoma ir kapeikas – pietiek godīgi noorganizēt pāris valsts iepirkumus un ietaupījums jau ir panākts! Protams, ka sakārtot sistēmu prasa laiku, bet ir tik daudz acīmredzamas lietas, ko var izdarīt jau rīt, lai to ekonomiju panāktu. Runa ir par to, ka Bārzdiņš to nevēlas. Un tā ir liela problēma! Ja cilvēkam nav plāna un idejas, tad viņš ir nevietā!
    Grieziens neobligāti nozīmē lielākas problēmas veselības aprūpē – bet gan signālu kampējiem, ka sile ir tukša!
    Es ar esmu neizpratnē, ka Vienotība atdeva tik viegli VM, jo būtu iespēja sakārtot vienu lielu nozari, kas celtu Vienotības reitingu. Bet ja Hūte iespītējas, tad jau neko nevar darīt!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    viesturs > Una Grinberga 23.11.2010. 15.21

    Šajā nozarē ir visspēcīgākās korporatīvās saites! Sakārtot šo sistēmu var vienīgi no ārpuses,kaut vai naudas aizdevēji! Ministrs -ārsts nevar neko,jo visi cits citu pazīst,katram sava “biznesa” interese. Bet pa virsu skaļi saukļi-glābiet pacientus! Muļķi tam arī tic!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > Una Grinberga 22.11.2010. 17.58

    Te nu atkal man ir jāpiekrīt par visiem 100%. Pats ar to gan saskāries neesmu, bet lasot rakstus un klausoties ziņas, tieši tāds iespaids man arī ir palicis par visu šito nozari. Daudzi ir pārvērtuši par savu biznesu citu cilvēku milzīgu nelaimi, kur līdzjūtības un palīdzības vietā to izmanto lai saraustu sev bagātības. Es nesaku ka ārsti nav pelnījuši labi dzīvot ar savu milzīgo darbu lai par tādiem kļūtu. Bet diemžēl bez ārstiem šī nozare, kā vecs kuģis ar moluskiem, ir aplipusi ar visādiem parazītiem un lietu kārtotājiem, kuri saņem un arī nozog daudz vairāk kā saņem šīs nozares stūrakmens, ārsti.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 22.11.2010. 18.26

    Valsts iepirkumi kā bija, tā paliks negodīgi, jo cilvēki jau tur tie paši, un tā Latvijā ir sistēma, bet, taupīs uz slimniekiem, par to iet runa.
    Jābūt nevis motivācijai to sistēmu sakārtot, bet, politiskai gribai, motivācija ir tikai slimniekiem, visiem, kas tur pie teikšanas, tāpat labi, viņi nav ieinteresēti neko mainīt.
    Un V parādīja, ka tai nav politiskās gribas.
    Bija Auderim Repšes laikā, bet, to ātri novāca, jo visiem bija neērts, sevišķi Zatleru pārītim, kas tur caur starpniekfirmu arī taisīja labu biznesu ar valsts naudu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 22.11.2010. 17.33

    2000 gadā tur vēl nebija viss izsaimniekots iepirkumos utt., par kuriem tagad jāmaksā, bet, vai tāpēc jācieš slimniekiem?
    Jāsauc pie atbildības TP darboņi, veselas slimnīcas jaunas saceltas un stāv tukšas, un neviens par to neatbilg, nauda “apgūta”.
    Nevis griezt vai negriezt vajag, bet, sakārtot šo sistēmu, un to viens ministrs bez visas valdības atbalsta izdarīt nevar, un tas nav viena gada jautājums, pēc tā, ko tur sadarījusi TP.
    Baigi viegli teorētiski spriest, griezt vai negriezt, bet, aiz tā visa stāv slimi cilvēki, katrs grieziens nozīmē vai nu ielaistas slimības mazākas kompensējamo medikamentu pieejamības dēļ, vai nu dārgāka ārstēšana slimnīcā.
    Visi kratās no tās Ves. ministrijas, un sevišķi kauns, ka Vienotība no tās mierīgi atkratijās, faktiski, atkratijās no visām sarežģītākajām, toties paņema sev visas prestīžās.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 22.11.2010. 15.03

Man gan liekas, ka Bardzinjsh riikojaas pareizi, pirms ~ kopeeja starta~ izrunaajoties ar cilveekiem, no kuriem buus atkariiga vinja turpmaako leelmumu izpilde. Vispaar jau mediciinu vajadzeeja paturet Vienotibai.

+6
-1
Atbildēt

1

    viesturs > buchamona 23.11.2010. 15.24

    Ielūkojies šo “viedo”padomdevēju amatpersonu deklarācijā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu