Drošības operāciju kontroli Afganistānā nodos afgāņiem • IR.lv

Drošības operāciju kontroli Afganistānā nodos afgāņiem

35
AFP/LETA

Procesu paredzēts sākt nākamgad un pabeigt līdz 2014.gadam

NATO samitā Lisabonā sestdien alianses valstu un valdību vadītāji nolēma nākamgad sākt nodot drošības operāciju kontroli Afganistānā šīs valsts spēkiem un pabeigt šo procesu līdz 2014.gada beigām, vēsta aģentūra BNS.

"Mēs esam sākuši procesu, kas ļaus Afganistānas iedzīvotājiem atkal kļūt par saimniekiem savās mājās," preses konferencē Lisabonā sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens. Viņš teica, ka Afganistānas spēki nākamgad pakāpeniski sāks uzņemties drošības operāciju vadību atsevišķos apriņķos un provincēs, un līdz 2014.gada beigām šis process būs pabeigts visā valstī.

Plānu NATO samitā Lisabonā sestdien parakstīja Rasmusens, Afganistānas prezidents Hamids Karzajs un ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns. Tomēr Rasmusens uzsvēra, ka NATO vadītie spēki paliks Afganistānā arī pēc 2014.gada, kad šī nodošana būs pabeigta, lai atbalstītu Afganistānas varas iestādes.

Piektdien NATO samitā Lisabonā tika pieņemta jauna alianses stratēģiskā koncepcija. Dokuments paredz reformēt aliansi, lai tā varētu piemēroties mūsdienu draudiem.

Koncepcijā uzsvērts, ka NATO jānodrošina spēja īstenot ekspedīcijas misijas globālā mērogā, kā arī atkārtoti apstiprināta gatavība aliansi paplašināt, uzņemot tajā demokrātiskas valstis, kas atbilsts noteiktajiem dalības kritērijiem.

Neskatoties uz pašreizējo ekonomisko situāciju, kad aizsardzības izdevumi strauji samazināti, koncepcijā norādīts, ka alianses dalībvalstīm jānodrošina nepieciešamie resursi NATO misiju īstenošanai.

NATO sola veidot pretraķešu aizsardzības vairogu, "lai aizsargātu mūsu iedzīvotājus un teritorijas pret ballistisko raķešu uzbrukumu". Iecerētā sistēma nosaukta par vienu no alianses aizsardzības pamatelementiem. Šajā jomā iecerēts sadarboties gan ar Krieviju, gan citiem eiroatlantiskajiem partneriem.

Iepriekšējā stratēģija pieņemta 1999.gadā, divus gadus pirms 11.septembra troraktiem Ņujorkā. Terorisms šajā dokumentā nodēvēts par "tiešiem draudiem NATO valstu pilsoņu drošībai, kā arī starptautiskajai sabiedrībai un labklājībai". Alianse brīdina, ka ekstrēmistiski grupējumi turpina izvērsties teritorijās, kas NATO ir stratēģiski svarīgas.

NATO arī paredz uzlabot gatavību aizstāvēties pret kiberuzbrukumiem, kuri kļūst "aizvien biežāki, aizvien organizētāki un rada lielākus zaudējumus", kā arī var "sasniegt līmeni, kas apdraud nacionālo un eiroatlantisko labklājību, drošību un stabilitāti".

NATO samits notiek piektdien un sestdien Portugāles galvaspilsētā Lisabonā. Latviju tajā pārstāv prezidents Valdis Zatlers, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (“Vienotība”) un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Vienotība”).

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu