Uz lieliem ienākumiem no dienesta auto nodokļa nevar cerēt • IR.lv

Uz lieliem ienākumiem no dienesta auto nodokļa nevar cerēt

21
VID direktore Nelija Jezdakova. Autore - Lita Krone, LETA

VID vadītāja Jezdakova: iecere iekasēt 38 miljonus latu nav attaisnojusies

Iecere iekasēt no dienesta auto nodokļa 38 miljonus latu nav attaisnojusies un arī turpmāk uz lieliem ienākumiem budžetā no šī nodokļa cerēt nevar, sestdien reģionālajā laikrakstā “Staburags” publicēto interviju ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Neliju Jezdakovu atreferējusi aģentūra BNS.

"Paši politiķi ir atzinuši, ka tas nebija veiksmīgākais risinājums. Iecere, ka šādā veidā varētu iekasēt 38 miljonus latu, nav attaisnojusies – šobrīd runa ir vien par četriem miljoniem latu, ieskaitot sociālās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus," atzina Jezdakova, piebilstot, ka citu nodokļu veidā ir vērojams būtisks iekasētās naudas pārpalikums, un tas kompensē iztrūkumu no dienesta auto nodokļa.

"Jāņem vērā, ka arī turpmāk šī nodokļa veidā mēs lielas summas nesagaidīsim. Mēs labi zinām, ka nodokļu maksātāji mēģina optimizēt savas saistības pret budžetu. Nav noslēpums, ka savulaik bija ļoti izdevīgi nopirkt sev automašīnu uz firmas vārda. Savukārt tagad, kad tas vairs nav izdevīgi, liela daļa šādu nodokļu maksātāju ir pārreģistrējuši savus auto uz fizisko personu vārda. Tādējādi nedomāju, ka mēs varētu cerēt uz lieliem ienākumiem tieši no šī nodokļa," sacīja Jezdakova.

No šā gada 1.janvāra spēkā stājušās likuma normas, kas paredz ar nodokļiem aplikt dienesta automašīnu lietošanu. Bija plānots, ka ar šo jauno nodokli tiks iekasēti būtiski līdzekļi – gandrīz 40 miljoni latu, tomēr patlaban paredzams, ka izdosies iekasēt vien 4-6 miljonus latu.

Komentāri (21)

archoftriumph 21.11.2010. 08.10

butu jauki ja valsts skatiitos arii kaa samazinaat ne tikai nodoklju slogu bet arii birokraatijas slogu kursh visiem iedzivotajiem traucee dziivot, piem vareetu saakt ar to ko lietuviesi jau ieviesusi – auto tehniskaa apskate reizi 2 gados un celja nodoklis pie degvielas, jo tad katrs maksaa atbilstosi nobraukumam. tas atslogotu nabadziigos un ietaupiitu vismaz 1,500,000 cilvekstundu katru gadu kas kopaa naudas izteiksmee ir vismaz 10mi ls.

+2
0
Atbildēt

0

austrisv 20.11.2010. 15.28

Atjautībā darba devēju neviens nespēj pārspēt, jo radošā doma vienmēr nostrādās, kā apiet nodokļus, pie tam, ja tie ir lieli!

+1
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > austrisv 20.11.2010. 17.12

    Tas jau neattiecas tikai uz darba devēju. Arī darba ņēmējam ir izdevīgāk to sviestu apiet. Ne katrs darba devējs palielinās darba ņēmējam algu tikai tapēc vien, ka Repše nosapņoja kādā murgā par šādu nodokli. Līdz ar to lielākai daļai darba ņēmēju šāds nodoklis nozīmē mazāku algu. Loģiski, ka cilvēks palīdzēs darba devējam viņa algu nesamazināt. Šis ir gadījums, kad valsts uz savas ādas redzēja ko nozīmē darba devēja un darba ņēmēja solidaritāte pret nepārdomātiem un muļķīgiem uzstādījumiem no valsts puses. Bet secinājumus valdībā neviens netaisās izdarīt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

piziks 21.11.2010. 12.43

Dolārs & Edmunds Zālīte! Pilnīgi loģiski secinājumi un piedāvājumi.
Edmund… BET: nav ticības, ka “vienotības mūsējie” pēkšņi attapsies un kaut ko tādu saņemsies darīt — parāk stulbi un slinki. Atņemot/nespējot dot dotācijas sabiedriskajam transportam laukos, būtu svarīgi lēto auto īpašnieku finanses mazliet saudzēt, pārskatot brutālās, caur CSDD iekasējamās nodevas, un realizēt to taktiku, kurai lietuviešu smadzenes derējušas. Tomēr ticamāk, ka Vilkam nebūs laika, bet Dombrovskim — atkal acis ciet.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu