Lūdz pārskatīt ECT spriedumu Kononova lietā • IR.lv

Lūdz pārskatīt ECT spriedumu Kononova lietā

22
Pikets Rīgā Kononova aizstāvībai 2010.gada maijā. Foto: Inta Puriņa, F64

Par kara noziegumiem notiesātā advokāts lēmumu apstrīd tehnisku kļūdu dēļ

Par Otrā pasaules kara noziegumiem Latvijā notiesātā Vasilija Kononova advokāts Mihails Joffe, norādot uz vairākām tehniskām kļūdām Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielās palātas šī gada 17.maija lietas "Kononovs pret Latviju" spriedumā, šonedēļ iesniedzis ECT lūgumu to pārskatīt, vēsta laikraksts "Čas".

Tehniskās kļūdas pieļautas procesa laikā, turklāt lēmums pieņemts, balstoties uz neprecīzu dokumentu tulkojumu, uzskata Joffe. "Tā kā Kononova lietā ir parādījušies vairāki jauni apstākļi, nolēmām vērsties Lielajā palātā ar lūgumu pārskatīt šo spriedumu. Lūgumam pievienoti 12 sējumi ar dokumentiem, kas tulkoti angliski un notariāli apstiprināti," sacījis advokāts.

Jau vēstīts, ka sarkanā partizāna Vasilija Kononova lieta, kuru ECT Lielā palāta atzina par vainīgu Mazo Batu sādžā kara laikā izdarītajā noziegumā, ECT nevar tikt atkārtoti pārskatīta, atzinis tiesību zinātņu profesors Londonas Universitātē Bils Bourings.

Tomēr šogad augustā sarkanā partizāna Vasilija Kononova aizstāvības komanda paziņoja, ka esot atradusi vairākas tehniskas kļūdas ECT spriedumā, cerot, ka tas ļaus pieprasīt lietas pārskatīšanu. Kā apgalvoja Kononova advokāts, ECT Lielā palāta esot atzinusi spriedumā pamanītās tehniskās kļūdas un labojusi tās. Joffe uzskata, ka nākamais solis var būt lietas pārskatīšana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

ECT sprieduma pieņemšanā izmantoja Latvijas tiesas 2000.gada 21.janvārī pasludināto spriedumu, kas vēlāk esot ticis pilnībā atcelts, apgalvoja Joffe. Advokāts sacīja, ka Latvijas tiesas spriedums bijis pārtulkots nepareizi, kas izraisījis sajaukumu lietas materiālos.

Latvija uzvarēja ECT Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju". ECT Lielā palāta attiecīgu lēmumu pieņēma maijā, ar 14 balsīm "par" un trīs balsīm "pret". Līdz ar to tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas. ECT Lielās palātas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, vēsta aģentūra LETA.

Komentāri (22)

dro 19.11.2010. 17.56

Ko lai dara, sarkaniem slepkavām joprojām spēkā Staļina izsniegtā idulģence:)

+9
0
Atbildēt

4

    iblatchins > dro 16.01.2011. 16.51

    Un tie latvieši, kas vācu armijas sastāvā slepkavoja bērnus un izvaroja sievietes ir tie, kuri ir varoņi, ja..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    iblatchins > dro 16.01.2011. 16.52

    Kāda starpība krievs, latvietis, ēbrejs vai amerikānis. Jāvērtē cilvēka darbi, nevis tas kādai tautībai, rasei vai reliģijai viņš pieder!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 17.01.2011. 12.55

    Reinis Točelovskis. Vācu armijas sastāvā latviešu karavīri nekādus noziegumus nav veikuši. Ja Arāja banda ir slepkavojusi, tas attaisno Kononovu? Ir bijusi Nirnberga, bet komunistu režīms vel nav sodīts,kaut iznīcinājis n x vairāk civīliedzīvotājus kā nacistiskais režīms.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > dro 19.11.2010. 19.54

    Atpalikuši tajos laikos, kas paldies Dievam jau sen beigušies. Domājams taisnība tomēr uzvarēs un sāks celt ne tādas vien lietas gaismā….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

aigiigais 19.11.2010. 16.05

Neļaus, neviens, neļaus revizionēt OPK vēsturi, ja atklās patiesību, tad krievijai draud daudz lielākas nepatikšanas kā Vācijai…

+9
0
Atbildēt

0

mxblack 19.11.2010. 18.22

Vai tad Kononovs toreiz, kad slepkavoja tos cilvēkus, varēja idomāties ka tā pārvērtīsies Pasaule. Toreiz ar Staļina valsts karalaika mandātu viņš skaitījās augstāks par Dievu un nu viņu par to tiesā. Un ir pat tādi, reku uz bildes redzamie, kuri viņu sauc par varoni. Ja šitie nonāktu līdzīgā situācijā, tad arī cilvēku asinis šķīstu uz visām pusēm lai viņus citi tādi paši sauktu par varoņiem. Tāpēc slepkavas nedrīkst palikt nesodīti. Tā ir sērga kuru ir jāaptur.

+8
0
Atbildēt

1

    iblatchins > mxblack 16.01.2011. 16.49

    Pēc Tava teiktā var secināt, ka Hitlers bija Dieva dēls..
    Tas bija karš un latvieši karoja gan vinā gan otrā pusē. Un ja nezini lietas apstākļus, tad turi muti ciet.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu