Apsūdz arī lielās zivis Bērnu slimnīcas korupcijas lietā • IR.lv

Apsūdz arī lielās zivis Bērnu slimnīcas korupcijas lietā

62
Jānis Saliņš, F64
Sanita Jemberga

Konkursos no slimnīcas gribēja izkrāpt ap 100 tūkstošiem latu

Bērnu slimnīcas būvdarbu korupcijas lietā Ģenerālprokuratūra pabeigusi uzrādīt apsūdzības visiem aizdomās turētajiem, ieskaitot bijušos slimnīcas valdes locekļus Arni Kramzaku un Aivaru Lisenko, kas bija arī Tautas partijas biedrs un ziedotājs. Apsūdzēti arī būvuzraugs Raitis Muižnieks un uzņēmuma "Rīgas firma "Pamats" lielākais īpašnieks Aleksandrs Kreicers, ir.lv pastāstīja lietas prokurors Māris Leja.

Pēc Lejas aprēķiniem, summa, ko grupa šajos konkursos gribēja izkrāpt no slimnīcas, ir apmēram 101 tūkstotis latu, bet reāli iegūtā – ap 73 tūkstošiem latu. "Šobrīd neviens no apsūdzētajiem nav liecinājis, jo viņiem ir nepieciešams laiks, lai iepazītos ar apsūdzību, bet, kamēr visi vēl bija aizdomās turētā statusā, viņi vainu ir nolieguši," teica prokurors.

Shēmas centrā ir bijušais ekonomiskais direktors Kramzaks, kurš apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā un grupā, kā arī par kukuļošanas organizēšanu. Uzņēmējs Kreicers apsūdzēts gan par krāpšanu lielā apjomā, gan kukuļa došanu. Bijušais saimniecības direktors Lisenko apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā un grupā, kā arī kukuļņemšanu, bet būvuzrauga firmas, "Projektu vadības un attīstības birojs" līdzīpašnieks Raitis Muižnieks – par krāpšanu lielā apmērā un grupā, kā arī kukuļošanas atbalstīšanu. Lietā ir vēl vairāki apsūdzētie sīkākās epizodēs, kas saistītas ar kukuli par ugunsdrošības apliecinājuma izsniegšanu. Kopā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atklātajā lietā apsūdzētas 9 personas.

Izmeklētāju atklātais apstiprina to, kas klusiņām runāts par daudziem valsts konkursiem – uzpūstas tāmes, aizmuguriskas vienošanās un godīgu konkursa komisijas locekļu maldināšana, naudas atmazgāšana caur sarežģītu firmu tīklu.

Apstiprinājušās ar aizdomas, ka izkrāpta ne tikai valsts, bet arī ziedotāju nauda. Vecāku mājas atjaunošanas epizodē, kur, saskaņā ar apsūdzību tika sadārdzināta tāme par gandrīz 21 tūkstoti latu salīdzinājumā ar sākotnējo piedāvājumu, prokurors analizējis abas tāmes un secinājis, ka, lai gan galarezultātā ēku atjaunoja par mazāku summu nekā sākumā līgumā paredzētie 390 tūkstoši latu, no ziedotāju naudas izkrāpti Ls 7860 lati.

Kramzakam apsūdzības celtas četrās epizodēs – par Vecāku mājas konkursu, vienkāršoto renovāciju bērnu slimnīcas uzņemšanas nodaļā Gaiļezerā, papildus darbiem slimnīcas daudzfunkcionālajam korpusam, kā arī mēģinājumu izspiest kukuli no “Siemens”, kas kavējās ar aparatūras piegādi slimnīcai.

Kreicers apsūdzēts par pirmajām trim epizodēm, kā arī kukuļdošanas epizodē ugunsdzēsības inspektoram, kas prasīja Ls 2000 par labvēlīgu slēdzienu par jaunā slimnīcas korpusa atbilstību ugunsdzēsības prasībām.

Muižnieks apsūdzēts trijās epizodēs – par Vecāku mājas konkursu, vienkāršoto renovāciju bērnu slimnīcas uzņemšanas nodaļā Gaiļezerā, papildus darbiem slimnīcas daudzfunkcionālajam korpusam.

Vismazāk apsūdzības epizožu ir Lisenko – viņu uzskata par līdzvainīgu tāmes sadārdzināšanā par Ls 33 000 daudzfunkcionālā korpusa papildus darbos, kā arī Ls 500 kukuļa pieprasītāju relatīvi mazsvarīgākā epizodē.
Lietā ir palikušas epizodes, par kurām neviens nav apsūdzēts, bet izmeklēšana nav arī izbeigta (piemēram, izmeklētājiem bija aizdomas, ka "Pamats" kukuli Kramzakam daļēji maksājis, veicot darbus viņa privātmājā). Daļa lietas, kas attiecas uz apjomīgu naudas atmazgāšanu, nonākusi Finanšu policijas izmeklēšanā. Leja prognozēja, ka Bērnu slimnīcas lieta sasniegs tiesu tikai nākamgad.

Plašāks raksts par bērnu slimnīcas lietu – žurnālā "Ir" (tikai abonentiem).

Komentāri (62)

Agnese Lûse 17.11.2010. 15.10

Man vienkārši mute paliek vaļā lasot so rakstu,ja vēl kaut kā var “saprast” ja tiek nozagta budžeta nauda caur “zelta tiltiem” un “zelta ceļiem” utt.,bet kad nozog saziedoto naudu un pietam bērnu slimnīcai.., Ja spēj naudu nozagt no slimiem bērniem,tad jājautā,kas šiem “cilvēkiem” ir svēts ? Es ļoti ceru ka visi,kas bijusi iesaistīti,neskatoties ne uz partijas piederību,ne uz kādiem pagātnes saniegumiem ,ne uz esošo stāvokli,saņems likumā vissbargākos sodus ! Jo šis tiesībsargajošām instancēm ir goda un profesionālisma jautājums !!!
Alias,tava sāpes un vilšanās ir saprotama,bet tomēr aicinu tev turpināt ziedot,jo ne jau bērni nozaga to naudu,to naudu nozaga noziedznieki !Tu taču negribi,lai viņu nozagtu arī tavu ticību labajam..;) No tā ka cilvēki mazāk ziedos,cietīs tie, kam jūsu palidzība ir vajadzīga,bet domāju ka viņu ciešanas ir mazākais ko mēs visi gribētu.. ! Dēļ dažiem negodīgiem cilvēkiem nevaig zaudēt ticību cilvēciskumam :) Ticība iet no sirdi uz sirdi un kapēc tev pāraut šo ķēdīti ? ;))) Prieks ka tādi cilvēki kā tu Alias esi starp mums,tas vairo ticību labajam :)) Jo tu esi viena no tūkstošām svecītēm,kas šo pasauli padara gaišāku gan bērniem,gan visiem mums parējiem! Paldies tev :)))

+28
0
Atbildēt

2

    Kaskadieris > Agnese Lûse 18.11.2010. 10.07

    Tie jau nav cilvēki, kaut vizuāli pēc tadiem izskatās. Tie ir “dzīvā gaļa”, ēd, dzer, pārvietojas dārgās mašīnās ietērpj sevi dārgās drēbēs… Bet cilvēkam raksturīgā GARĪGUMAviņos NAV. Izskatās, ka arī tiesnešu branžā tādu nav mazums: valsts sabrukuma priekšvakarā viņi spēj vien ķērkt par savas algas neaizskaramību…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > Agnese Lûse 17.11.2010. 21.42

    Tikai deģenerāti var apzagt bērnus un vecus, nevarīgus cilvēkus. Tādiem nekas nav svēts, tie ir visbīstamākie sabiedrībai.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

kugis 17.11.2010. 19.49

Ziedošana slimnīcai nekādā mērā nevar tikt saistīta ar tiem netīrajiem darbiem, ko veikuši daži puscilvēki. Noteikti turpināšu atbalstīt bērnu slimnīcu un aicinu to darīt arī citiem. Tas taču būtu divtik traģiski, ja ar šādu neģēlību izdotos samazināt tik ļoti vajadzīgo atbalstu slimajiem bērniem un viņu vecākiem.

+8
0
Atbildēt

1

    lailabidzane > kugis 17.11.2010. 20.43

    .
    Interesanta pozīcija, Valter!
    Bērnu slimnīcai ziedojis neesmu. Bet vispār esmu ziedojis ne tikai savus materiālos līdzekļus, bet arī savu laiku un zināšanas. Mērķi, kuru sasniegšanu veicinātu ziedojums, mani interesē. Bet pārliecību tā rīkoties rada uzticība cilvēkiem, kuri mērķa sasniegšanu realizēs.
    Ja Bērnu slimnīcas valdē paliek kaut viens loceklis no tiem, kuri tur darbojušies “sāgas” attīstības laikā, es ziedošanas iespēju pat neapsvērtu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 17.11.2010. 14.56

“bijušais ekonomikas direktors Kramzaks,”
Kas tas tāds par posteni Bērnu slimnīcā?
Ja jau tāds amats , tad nav jau brīnums, ka iekasē % no būvniecības izmaksām!

+9
-3
Atbildēt

7

    Lidija Apsīte > austrisv 19.11.2010. 21.41

    bet vēl pirms tam – saimniecības vadītājs

    0
    0
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > austrisv 17.11.2010. 17.15

    kaadreiz taadu posteni sauca vienkaarshi “ekonoms”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 17.11.2010. 15.18

    S. Jemberga!
    Ekonomiskais direktors Kramzaks!!! izklausās vēl smieklīgāk, jo diezin cik ekonomisks viņš nav izrādījies, jo ieekonomējis tikai sev!!!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > austrisv 17.11.2010. 16.29

    “Ekonomika” un “ekonomija” ir divi atšķirīgi jēdzieni; bet tos ir viegli sajaukt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    griezējs > austrisv 18.11.2010. 17.16

    Brežņevam bija sauklis:ekonomika dolžna bitj ekonomnoj:,absurds jeb stulbums?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 17.11.2010. 17.22

    Ekonomika” un “ekonomija” ..
    ————————
    Tāpat kā Kaspars un Kampars?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Anda Burve-Rozīte > austrisv 17.11.2010. 15.05

    Pareizi ir ekonomiskais, nevis ekonomikas direktors. Valdē katrs atbildēja par savu jomu – bija ekonomiskais, saimnieciskais, tehniskais, medicīniskais direktors. Kramzaks bija galvenais atbildīgais par konkursiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu