Vienotās algas arī deputātiem, tiesnešiem, prokuroriem • IR.lv

Vienotās algas arī deputātiem, tiesnešiem, prokuroriem

23
Foto: Reinis Hofmanis, F64
Indra Sprance

Jauno kārtību izskatīs Saeimā vienotā nākamā gada budžeta paketē

Valdība otrdien slēgtajā sēdes daļā atbalstīja Saeimas deputātu, tiesnešu un prokuroru darba atlīdzības noteikšanu pēc vienotās atalgojuma sistēmas, ko ierosināja Tieslietu ministrija (TM). Atbilstīgos normatīvo aktu grozījumus vairākos likumos paredzēts izskatīt Saeimā vienotā nākamā gada budžeta paketē, informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (''Vienotība'', JL).

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, Saeimas deputātu alga vidēji varētu nedaudz sarukt, savukārt prokuroriem un tiesnešiem – pieaugt aptuveni par trešdaļu.

Projekts paredz papildināt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu ar normu, ka Latvijas Banka, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kā arī citas valsts un pašvaldību institūcijas, ņemot vērā valsts ekonomiskās attīstības ciklu, ievēro solidaritātes principu. Tas nozīmē, ka ekonomiskās izaugsmes laikā atlīdzību var pārskatīt, to paaugstinot, bet recesijas laikā institūcijas atlīdzību samazina solidāri ar citām valsts institūcijām, vēsta aģentūra LETA.

Saeimas deputātu mēnešalgu noteikšanai, līdzīgi kā patlaban paredzēts pašvaldības deputātiem, izmantos koeficientu sistēmu, piesaistot to Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā paziņojumā publicētajam valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram. 2011.gadam paredzēts saglabāt patlaban aprēķiniem izmantojamo rādītāju – 2009.gada pirmā pusgada darba samaksu, kas ir 471 lats. Deputātiem turpmāk nav paredzēts atsevišķi nodalīt piemaksu par amatu, integrējot to mēnešalgā. Ja deputāts vienlaikus pilda vairāku amatu pienākumus, mēnešalgu nosaka atbilstīgi augstākajam.

Tiesnešu un prokuroru mēnešalgu paredzēts noteikt, par bāzi izmantojot rajona (pilsētas) tiesas tiesneša bez kvalifikācijas klases mēnešalgu, kuru pielīdzina valsts tiešās pārvaldes iestāžu juridiskās struktūrvienības vadītāja mēnešalgas maksimālajam apmēram – 1157 latiem.

Grozījumi attiecas arī uz Satversmes tiesas (ST) tiesnešiem, kuriem tiks nodrošināts visaugstākais atalgojums. Ar jaunajām normām tiesnešu mēnešalga un piemaksa par kvalifikācijas klasi vai prokurora mēnešalga un piemaksa par amata pakāpi, salīdzinot ar pašreizējo situāciju, palielināsies vidēji par 30%.

Komentāri (23)

mazulis3 17.11.2010. 03.30

Kartejo reizi tiesnesi izmanto savas zinasanas un pilnvaras likumprojektu pielidzinasanai savam vajadzibam. Un atkal tas, protams, ir juridiski attaisnots gajiens. Jurists juristu mazga.

+3
-1
Atbildēt

0

austrisv 17.11.2010. 15.39

Tas, ka prokuroru algas tiks paaugstinātas ir pareizi, jo citādi valsts varētu palikt bez kvalificētiem prokuroriem, un zagļi tad varētu līksmot, it sevišķi lielie miljonu zagļi, kuri var atļauties pirkt dārgus advokātus!
Vismaz kaut kas uz pareizo pusi kust!
Par tiesnešiem gan varētu vēl padomāt,bet labi, ka vismaz tie iekļauti kopējā valsts atalgojuma sistēmā!

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 17.11.2010. 09.22

Bolševiki, kad nāca pie varas Krievijā, arī ieviesa ierēdņu kategorijas un apamaksu pēc tām. Tā, neapšaubāmi ir vienkāršāk, un ir, šķietami sasniedzamais mērķis, nodrošināt sociālo taisnīgumu, un, iespējams, mūsu diletantiskajai valstij nav citu reālu variantu. Bet vienlaicīgi tas arī nozīmē varas atzīšanos efektīvas valsts pārvaldes nodrošināšanas mazspējā, nevarot novērtēt katra konkrētā darbinieka pienesumu un citus saistītos faktorus. Diemžēl tas arī nozīmē, ka nu attiecīgās kategorijas ierēdnis var snaust- algu nosaka likums, un tā nav atkarīga no viņa atdeves. Izdari minimumu, lai neatlaiž, un viss.
Katrā ziņā es te nesaredzu stimulus efektīvākam darbam. Sociālo taisnīgumu -jā. Visi slinkosim, un arī vienādi (maz) saņemsim, Kaut kā šķiet, ka tā ir nesen bijis…

+1
-2
Atbildēt

4

    Edgars Sējējs > Ieva 17.11.2010. 12.29

    Un tā tu vari pateikt pilnīgi visiem-nepatīk,meklē citu darbu.Nepatīk-kļūsti par Saeimas deputātu,tad varēsi pēc sirds patikas dibināt komisiju komisijas ar apakškomisiju palīgkomisijām un būt par komisijas priekšnieku ar piemaksu un samaksu par katru komisiju komisijas sēdi.
    Tā tas notiek,kā tu saki, “civilizētā valstī”.Tā var rīkoties “izcilie speciālisti”mediķi un pedagogi arī,tā var rīkoties arī pensionāri un citi,kuriem,tavuprāt,samaksa “liekas par zemu”.
    Šādi “tipiņi” ar ne visai platām pierēm ir novākušies arī likumdevējā un izpildvarā,tad nu gaidiet ziediņus un odziņas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Ieva 17.11.2010. 11.55

    Vispār jau civilizētās valstīs arī pastāv vienota algu sistēma valsts darbā strādājošiem. Ja samaksa nepatīk un liekas par zemu, izcilie speciālisti (ja tādi ir) var iet uz privāto biznesu, kur maksā “pēc nopelniem”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > Ieva 17.11.2010. 13.57

    Un ko Tu ierosini?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > Ieva 17.11.2010. 13.59

    “Un tā tu vari pateikt pilnīgi visiem-nepatīk,meklē citu darbu.”
    Tā Tev pateiks jebkurš un jebkur, jo tas ir normāli! Ja Tev nepatīk esošais darbs, meklē citu, kas patīk labāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu