Vidiņš pieļauj, ka atteiktu ārstēšanu "krievu šovinistiem" • IR.lv

Vidiņš pieļauj, ka atteiktu ārstēšanu "krievu šovinistiem"

104
Juris Vidiņš saņem Viļānu slimnīcai ziedotu ultrasonogrāfijas aparātu. Foto: Viļānu dome

Ārstu biedrības vadītājs PS biedru raksturo kā labu un apzinīgu mediķi

Partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) biedrs, Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Vidiņš atteiktu ārstēšanu "krievu šovinistiem", izņemot gadījumus, kad vajadzīga steidzīga operācijas, jo tad draudētu kriminālatbildība. To Vidiņš paudis otrdien intervijā "Latvijas Avīzei" (LA).

"Ja pie manis atnāks pacients, kuram uz ķermeņa būs tetovējums CCCP (saīsinājums PSRS krieviski – red.), es viņu neārstēšu. Tāpat kā tad, ja pie manis ieradīsies slimnieks un teiks: "Govoriķe po ruski." Es palūgšu viņu vērsties pie cita ārsta," PS biedra teikto citē aģentūra LETA, "man ir pilnīgi skaidrs, ka krievu šovinistam es ārstēšanu atteiktu, izņemot gadījumus, kad ir nepieciešama steidzīga operācija. Ja tad nepalīdzēs, draud kriminālatbildība."

"Manā praksē bija kāds notikums, kad slimnieci, kurai bija iestājusies akūta psihoze un kura tajā brīdī izgāza milzīgu naidu pret latviešiem, kas bija ieaudzināts vidē, kur viņa dzīvoja, aizsūtīju uz Daugavpils psihiatrisko slimnīcu. Ja šī slimniece atkal nāktu pie manis, zinu, ka viņai atteikšu. Jūtot izteiktu psiholoģisko nesaderību, man ir tiesības nosūtīt slimnieku pie cita kolēģa. Vai kāds ir parēķinājis, cik daudz ir to latviešu pacientu, kuriem jāiet pie tādiem krievu ārstiem, kas pilnībā nepārvalda valsts valodu un tāpēc nespēj iedziļināties slimnieku veselības problēmās? Vai tā nav latviešu cilvēku diskriminācija?" pauž Vidiņš.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Diena.lv komentējot PS biedra teikto, paudis: "Ir jāpazīst Vidiņš – viņš ir strādājis visus padomju gadus kā ļoti labs un nozīmīgs veselības aiszardzības organizators. Tikai viņš vairs nav "pirmās jaunības" cilvēks, kurš politiski apdomātu katru vārdu – šobrīd viņš ir pietiekami vecs, lai varētu kaut ko pateikt tādā formā, ko kāds var arī pārprast.''

Apinis atminas, ka Rēzeknes slimnīcu Vidiņš personīgi uzbūvējis, ''runādams krievu valodā, jo tajā laikā citādi uzbūvēt Rēzeknē slimnīcu vienkārši nebija iespējams''. Par spīti smagajam dzīves gājumam, Vidiņš krievvalodīgos pacientus ārstēt neatsakot.

"Viņš ir bijis izsūtījumā un nodzīvojis garu, sarežģītu un zināmā mērā traģisku mūžu. Gribētu teikt, ka es viņu pietiekami labi pazīstu, un viņš visu mūžu ir strādājis tā, kā ir jāstrādā,'' uzsver ārstu runasvīrs. ''Šogad, braukājot pa visām mazajām Latvijas slimnīcām, biju arī aizbraucis pie viņa, un varu pateikt skaidri un gaiši, ka viņš ar saviem pacientiem, kuri galvenokārti ir ļoti smagi insulta slimnieki, kam vajadzīga paliatīvā aprūpe, runāja krievu valodā, turklāt ļoti mīļi."

Kā ziņots, ārzemju latvietis ārsts Aivars Slucis bija paudis viedokli, ka viņš kā mediķis nevarētu Latvijā ar vienādu attieksmi ārstēt latviešus un krievus, tāpēc viņš tika izslēgts no PS. PS ētikas komisijas vērtēšot arī Vidiņa izteikumus, aģentūrai BNS otrdien vakarpusē sacījis tās pārstāvis Kārlis Šadurskis.

Kā vēsta LA, Vācijā diskusijas izraisījis gadījums, kad kāds ebreju tautības ārsts atstājis operāciju zāli, pamanot uz pacienta rokas tetovējumu ar nacistu zīmi. Ārsts pateicis slimnieka sievai, ka viņš neturpinās operāciju, jo tas esot pretrunā ar viņa sirdsapziņu. Operāciju pabeidzis cits mediķis. Vairāki autoritatīvi Latvijas mediķi LA pauduši neizpratni par tādas situācijas iespējamību no mediķa profesijas misijas viedokļa.

''Es uzskatu, ka ne tautība, ne iepriekšējās darīšanas nevar būt šķērslis, lai slimniekam sniegtu palīdzību,'' teicis Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, medicīnas zinātņu doktors, Stradiņa slimnīcas Latvijas Transplantācijas centra vadītājs Rafails Rozentāls, ''ārstam jāstāv pāri vēsturiskajām šausmām un traģēdijām. Ja viņš šā iemesla dēļ nespēj ārstēt, lai to pasaka un neķeras slimniekam klāt. Lai to dara kāds cits kolēģis! Tiesa, to gan vajadzētu nokārtot bez nevajadzīga trokšņa un propagandas.''

Sirds ķirurgs Romāns Lācis norādījis, ka ārsts nav tiesnesis un, ja nu reiz viņš ir izvēlējies šo profesiju, tad jāārstē arī savs ienaidnieks. Te nekāda šķirošana nedrīkst būt ne pēc tautības, ne sociālā stāvokļa, ne arī ideoloģiskajiem uzskatiem un rīcības pagātnē. Latvijas Transplantācijas centra ārsts Sergejs Truškovs uzskata, ka kolēģis Vācijā rīkojies noziedzīgi, nepabeidzot operāciju, un piebilda, ka medicīna ar gadiem komercializējas, tāpēc nav jābrīnās arī par šādu nepieņemamu ārsta rīcību.

Komentāri (104)

disassociative 16.11.2010. 14.49

Jocīgi. Nupat Dugins ir skaidri un gaiši intervijā pateicis, ka Krievija ir gatava VĒLREIZ okupēt Baltijas valstis, bet par to pilnīgs klusums. Nu, pavārījās vietējie portālu komentētāji un viss. Ja kāds pasaka, ka viņam ir pretenzijas pret krievu nacionālistiem un šovinistiem Latvijā, bezmaz vai nāves grēks. Tas taču ir tikai normāli, ja latvietis Latvijā ir nacionālists, tas ir tautas pašsaglabāšanās instinkts. Neviens taču nepārmet to, ka krievs Krievijā ir nacionālists. Muļķīga dubulta morāle.

+26
-2
Atbildēt

0

austrisv 16.11.2010. 14.19

Pilnīgi saprotu Vidiņa kungu, jo viņš jau neatstāja šo naidīgo cittauti bez medicīniskās palīdzības, bet aizsūtīja viņu uz citu slimnīcu!
Vai tad ārsts, kurš ir latvietis spēj ārstēt slimnieci, ja tā lamā latviešus! tad tiešām, lai viņu dakterē krievi! Ir taču izvēle, jo Dievs pasarg, vēl kaut kas viņai notiks, un atkal varēs lamāt ārstu, ka vi’nš ir latvietis un tātad tīšām viņu ir “piebeidzis”!
Ko tie nepilsoņi brēc, jo var taču iet pie krieviem ārstēties, jo ir izvēle!
Sluča viedokli arī saprotu, jo viņam bija jāpamet Dzimtene tikai krievu okupācijas dēl, tad kā lai viņš spēj viņus ārstēt vienlīdzīgi? Riebjas tā melošana un izlikšanās no citu puses. Katram pirmajā vietā ir ģimene un tad seko tālāk!

+25
-9
Atbildēt

12

    Agnese Lûse > austrisv 16.11.2010. 15.09

    (bet) saka:Pilnīgi saprotu Vidiņa kungu, jo viņš jau neatstāja šo naidīgo cittauti bez medicīniskās palīdzības, bet aizsūtīja viņu uz citu slimnīcu!

    A ja citās slimnīcās ir tādi Slučvedīgie,tad ko šo cilvēku,kā karstu kartupeli svaidīs no vienas slimnīcas uz otru ?
    Un ja kādā slimnīcā strādā dakteri,kam nepatīk latviešu šovinisti,tad ko viņiem rīkoties kā Vidiņam ?

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > austrisv 16.11.2010. 15.39

    @Bet
    Pilnīgi baisi paliek lasīt šādu komentārus… baisi nevis par krieviem, kurus piemini, bet baisi par sevi un bērniem, kuri dzīvo valstī, kurā var tikt atbalstīti tādi viedokļi! Vai mēs, latvieši, varam gaidīt labākus laikus, ja sevī kultivējam tādu naidu pret citu tautību (krieviem) cilvēkiem? Man liekas, ka sen būtu laiks, lai šādi izteikti naidīgi komentāri publiskā vidē tiktu nosodīti, bet nē – latvieši atbalsta, jo, redz, kaut kad pirms gadiem 50 vecvecmamma vai opis tika aizsūtīts uz Sibīriju un tāpēc tagad visi krievi ir nīstami, sitami un citādi pazemojami!
    Protams, tūlīt būs komentāri pretī, ka es aizstāvu krievus, kuri neatzīst okupācijas faktu, utt. Nē, tas tā nav! Okupācija bija un latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda Latvijā! Ko es šeit mēģinu pateikt, ka naids tikai vairo naidu. Mēs visi esam cilvēki (humans) un galvenajam kopsaucējam un vienojošajai reliģijai būtu jābūt cilvēcībai (humanity). Diemžēl, mēs, latvieši, laikam līdz tam vēl neesam izauguši.

    +10
    -13
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > austrisv 17.11.2010. 10.48

    @Ino
    manuprāt, ne rakstā, ne arī Bet komentārā nav ne runas par savu tiesību aizstāvēšanu? pat, ja šis viss Vidiņa teiktais kārtējo reizi ir no konteksta izvilkts, tad kā cilvēka (neatkarīgi no viņa tautības) neārstēšana un palīdzības nesniegšana viņam ir savu tiesību aizstāvēšana? :) esmu laikam liels muļķis un liekulis, ka šo nespēju saprast. ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 16.11.2010. 18.30

    čangali!
    Tu esi izaudzis līdz liekulībai, kur nu vēl tālāk!

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > austrisv 17.11.2010. 10.45

    vai var palūgt precīzāk – kur ir liekulība? ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > austrisv 17.11.2010. 10.57

    @obros
    atvaino, bet nezinu, par kuru vācu jaunieti iet runa… no komentāriem noprotu, ka iet runa par ēbreju, kurš atteicās palīdzēt jaunietiem, kuram bija uztetovēta nacistu simbolika. Ja tā, tad man ir dažas domas šinī sakarā.
    (1) palieku pie tā, ko jau teicu iepriekš – manuprāt, ārstiem ir jāpalīdz cilvēkiem neatkarīgi no tā, vai konkrētais pacients ir zils, pelēks, oranžs, zaļs, žīds, krievs, vācietis, latvieties, komunists, nacists, sociālists, budists, krišnaīts, musulmanis vai jebkas cits. Jo visi šīs “birkas” ir tikai mūsu pašu (cilvēku) radītas, kam visam pāri stāv tas, ka esam cilvēki. :)
    (2) nespriedīšu par to, kādu “birku” jaūzkarina šim ārstam. Lai viņš pats un viņa “politiski” atbalstītāji vai pretinieki to izdomā. Manā skatījumā, ja viņš ir atteicis palīdzību citam cilvēkam, tad viņš nav izpildījis savu ārsta pienākumu. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 16.11.2010. 19.51

    to changalis
    Vai tam nelietim, kurš atteicās aporēt vācu jaunieti piedien apzīmējums “human” jeb šeit vietā būs sub-human?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > austrisv 16.11.2010. 16.40

    @Kristaps O.
    Es piekrītu, ka ir liela daļa krievu, kas šobrīd turpina dzīvot kā PSRS laikos un uzskata, ka pribaltika ir neatņemama krievijas impērijas sastāvdaļa. Tas, protams, nav normāli un ir jādara viss, lai okupācijas fakts viņiem tiktu izskaidrots pietiekami skaidri. Diemžēl, politiķi 20 gadu laikā to nav spējuši izdarīt un šobrīd aiza ir kļuvusi diezgan dziļa.
    No otras puses, kaut vai šādi “aiz ausīm” no konteksta izvilkti “ārstu” izteicieni nekādi neveicina šo procesu. Gala beigās – tie ir ārsti – kuriem būtu jārūpējas par ikvienu cilvēku! Vai es kaut ko ne tā nesaprotu? Pat kara laikā ienaidnieku ievainotos ārstēja. Vai arī es kļūdos? Nezinu, jo karā, paldies Dievam, neesmu bijis. Vēl trakāk ir tas, ka mēs paši turpinām “kurināt” to ideoloģiju latvieši pret krieviem un, manuprāt, tas ir diezgan dramatiski, ka tādas kā “Bet” klaji naidīgie komentāri tiek apsveikti! Kā jau teicu, naids vairo naidu. Punkts.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > austrisv 16.11.2010. 17.26

    Changalis
    Nu taa tak bija Vidiņa ironiska atbilde uz stāstu par to dikti smalko ebreju :) ārstu Vācijā, kurš bija atteicies operēt (uz operācijas galda jau gulošu) pacientu – jaunu vācieti, kuram uz ķeŗmeņa bija uztetovēts ķipa nacistu :) simbols…
    Ja ebrejs ir tik jūtīgs pret nevainīgu vācieti, kāpēc lai tāds nebūtu Vidiņš pret krievu???

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 16.11.2010. 22.11

    changalis
    Vai savu tiesību aizsargāšana ir naida kurināšana? Kaut ko būsi sajaucis:) BET ir viena no loģiskākām dāmām šajā vietnē.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    oktaavs > austrisv 16.11.2010. 17.09

    Lielkrievu šovinists, gulēdams uz nāves gultas, ātri vien aimirsīs, kas viņš tāds ir. Mēs tomēr esam cilvēki, neatkarīgi no tetovējumiem un politiskās pārliecības. Ārsts, kas atsakās sniegt palīdzību, vairs nav ārsts, bet politiķis. Tam nav vietas šājā profesijā.
    Veselie un politiski aktīvie lai kaujas savā starpā. Ārstiem un mācītājiem tur nav ko meklēt.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    tetrapack > austrisv 16.11.2010. 16.20

    Es varētu (gribētu) tev piekrist, bet nav jau runa tikai par izsūtīšanu uz Sibīriju pirms 50 gadiem, bet par to, ka vērā ņemama daļa Latvijas krievu joprojām ir nevis vienkārši nelojāli pret šo valsti, bet uzskata tās neatkarību par neveiksmīgu sagadīšanos, kas agri vai vēlu tiks izlabota. Man vispār ir diezgan liberāli uzskati dažādās jomās, bet arī man palēnām sāk šķist, ka realitāte ir tāda, ka mēs varam krieviem izpatikt visādos veidos, bet viņi (ne jau visi, protams) vienalga turpinās šo valsti nicināt, kamēr tā nebūs atkal pārkrievota.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

bonbon68 16.11.2010. 14.37

Vai tad krievu šovinisti un komunisti dikti pārzīvoja kad meta latviešus lopu vagonos un veda uz Sibiriju?

+19
-3
Atbildēt

2

    astra_ozo > bonbon68 16.11.2010. 20.20

    Tiešām. Ir bijuši latvieši, ebreju glābēji, bet nav dzirdēts neviens krievs, kas būtu glābis latviešus pēc 2.pas kara, kad okupanti uzsāka otro represiju kārtu.
    Varbūt ir kāds bijis, bet vismaz man nav tādas informācijas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > bonbon68 17.11.2010. 02.19

    @andza
    _…nav dzirdēts neviens krievs, kas būtu glābis latviešus pēc 2.pas kara, kad okupanti uzsāka otro represiju kārtu._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    tu interesantu temu uzsaki, tai prasas turpinajums.
    es ari neesmu neko tadu dzirdejusi un ja butu man tas liktos ljoti neparasti un neticami, tomer, – ja viens tads atrastos un vinja laba darba leghenda dokumentali apstiprinatos tam varetu pieminekli Tornjakalna uzcelt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu